BASINDAN YAZILAR
Eğitim harcamalarına devlet desteği / İsmail Kökbulut - MuhasebeTR

Eğitim harcamalarına devlet desteği / İsmail Kökbulut

Bugün okulların bir kısmı açılıyor.
Milyonlarca öğrenci eğitim ve öğretim dönemine büyük bir heyecanla başlıyor. Heyecan sadece çocuklarda değil aynı zamanda anne ve babalarda da var. Olayın sevinç tarafı bir yana, diğer tarafı yani eğitim harcamaları aile bütçesinde önemli bir yer tutuyor.

Özellikle çocuklarını özel okullara gönderen ailelerin okul masrafları ciddi boyutlarda. İllere göre değişmekle birlikte özellikle İstanbul'da özel eğitim kurumlarının ücretleri velilerin bütçelerini zorlamakta. Ancak eğitim söz konusu olunca aileler bu harcamalara katlanmakta. Devlette bu maliyetin bir kısmına katlanmakta. Nasıl mı?

Mükellefler Gelir Vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden kendileri, eşleri ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim harcamalarını beyanname üzerinden indirim konusu yapabiliyor. Beyan edilen gelirlerinin yüzde onunu aşmamak koşuluyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden eğitim harcama tutarlarını indirebilir. Söz konusu indirime konu eğitim harcamasının Türkiye'de yapılması, Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi ve harcamaların mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklar için yapılmış olması gerekir.

Hangi harcamalar indirim konusu yapılabilir

Beyanname üzerinden indirim konusu yapılacak eğitim harcamalarına örnek olarak, öğrenciler için; eğitim amacıyla eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş ve dershanelere yapılan ödemeler; sürücü ve müzik kurslarına ödenenler dahil, eğitim amaçlı tüm kurs ücretleri; okul servislerine ve öğrenci yurtlarına ödenen ücretler; eğitim CD'leri, kitap ve kırtasiye bedelleri ile eğitim araç ve gereçleri için yapılan harcamalar sayılabilir.

Buna karşılık spor kurslarının ücretleri; üniversite ve okullara giriş hazırlığına yönelik dergiler hariç gazete ve dergi bedelleri; müzik aletleri, bilgisayar, eğitim amaçlı olmayan CD ve disket bedelleri; tiyatro, konser ve sinema giriş ücretleri, yabancı ülkelerdeki eğitim kurumlarına yapılan ödemeler, okul aile birliği ve okul koruma derneklerine yapılan bağışlar ve Türkiye'de vergi mükellefi olmayan okullara ödenen eğitim ücretleri ile devlet okullarına ödenen harçlar kapsama girmemektedir.

Kimler eğitim harcamalarını indirim konusu yapabilir

Gelir Vergisi beyannamesi veren mükellefler matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yukarıda belirtilen eğitim harcamalarını indirim konusu yapabilirler. 2010 yılı kazancını Mart 2011 döneminde Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edecek olan;

- Ticari kazanç,

- Zirai kazanç,

- Ücret geliri,

- Serbest meslek kazancı,

- Gayrimenkul sermaye üradı,

- Menkul sermaye iradı,

- Sair kazanç ve irat elde tüm mükelleflerinde bu tür bağışlarını beyannamelerinde indirim konusu yaparak daha az vergi ödemeleri mümkün.

Ne kadar avantaj olur

Yıllık gelirini beyan eden mükellefler yıllık gelirleri üzerinden %15 den başlayıp %35'e kadar artan oranda gelir vergisi hesaplayıp ödemekte. Bu nedenle indirim konusu yapılacak her eğitim harcamasının %35'e kadarlık tutarını daha az vergi ödeyerek devlet destelemekte. Yani yaklaşık eğitim harcamalarının üçte biri devletten karşılanmakta.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 13.09.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM