BASINDAN YAZILAR
Sağlık personeline ek ödeme haksızlığı bitiyor / Ali Tezel - MuhasebeTR

Sağlık personeline ek ödeme haksızlığı bitiyor / Ali Tezel

Hükümetin "Tam Gün Yasası" ile CHP'nin 1978 yılında çıkardığı "Tam Gün Yasası" arasındaki önemli farklardan birisi de doktor dışı sağlık personeliydi. CHP'nin Tam Gün'ü tüm sağlık personelinin aylıklarını 3 katına çıkarmışken, bu hükümetin Tam Gün'ü sadece doktorların aylıklarında artış öngörüyordu. İşte bu sebeple mağduriyet yaşayan sağlık personeline önce Anayasa Mahkemesi sonra da Danıştay sahip çıktı


SÖZSEN (Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sözü Sendikası) Genel Sekreteri Hakan Ekici konuyu yüksek sesle dile getirmişti. Zira, AK Parti'nin Tam Gün Yasası'nda sadece doktorlara verilecek ek ödemeler artırılmış, diğer sağlık personeli hatırlanmamıştı bile. 1978 yılında Sağlık Bakanı Dr. Mete Tan zamanında çıkarılan CHP'nin Tam Gün Yasası'nda ise tüm sağlık personeli günde 8 saat değil 24 saat görev yapar esasına geçirilmiş ve ücretleri de 3 katına çıkarılmıştı. Yani, AK Parti'nin Tam Gün'ü doktor dışı sağlık personelini unutmuştu.

KONUYU ÖNCE ANAYASA MAHKEMESİ ELE ALDI
AK Parti'nin Tam Gün'ü için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran CHP, konuyu bu yönüyle de ele almış ve ek ödemeyle ilgili hükümlerin iptalini talep etmişti. Anayasa Mahkemesi de eşitlik ilkesine dem vurarak hekim dışı sağlık personeline Tam Gün ile farklı bir ek ödeme veya döner sermaye ödemesi yapılmamasından bahisle ilgili maddeyi iptal etmiş ve 9 aylık süre vermiştir.

ŞİMDİ DE DANIŞTAY, SAĞLIK PERSONELİNE SAHİP ÇIKTI
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar'ın sendika adına açtığı dava sonrasında Sağlık Bakanlığı'ndaki döner sermaye ek ödeme dağılımının adaletsizliğinden yakınan hekim dışı sağlık çalışanlarına Danıştay'dan sevindirici bir haber geldi.
Sağlık çalışanlarının yetkili sendikası Sağlık-Sen'in açtığı davada Danıştay 11. Dairesi, özellik arz eden birimlere sunulan hizmetlerin özellikli birim katsayısından değerlendirilmesi ve ek ödemelerin buna göre yapılması gerektiğine hükmetti. Danıştay'ın bu kararı, özellikle onbinlerce röntgen ve laboratuvar çalışanlarını yakından ilgilendiriyor. Tek röntgen ve laboratuvar birimi bulunan hastanelerde, röntgen ve laboratuvar çalışanları acil servislere sundukları hizmetlerin karşılığının özellikli birim katsayısından değerlendirilmesini istiyor. Bu konuda açılan bireysel nitelikli çok sayıda dava bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı ise 2007 yılında yayınladığı bir genelgeyle röntgen ve laboratuvar çalışanlarının acil servislere verdiği hizmetlerin riskli birim katsayısından değerlendirilmeyeceğini duyurmuş, Sağlık-Sen de genelgenin iptali için dava açmıştı. Danıştay ise genelgenin iptalini isteyen Sağlık-Sen'i haklı bularak, genelgedeki ilgili düzenlemeyi iptal etti. Danıştay'ın iptal kararıyla, tuttukları nöbet süresince acil servis gibi özellikli birimlere hizmet sunan sağlık çalışanının her ay aldığı ek ödemesinde ortalama 100 ila 300 TL arasında artış yaşanacak.
Danıştay'ın kararı genel nitelikte olduğu için, çalışanların bireysel dava açmalarına da gerek kalmayacak. Sağlık Bakanlığı'nda mevzuat gereği hekim dışı sağlık personeli, taban ücretinin en fazla 1.5 katı döner sermaye ek ödemesi alabilirken, riskli birimlerde çalışanlarda bu oran 2 kat olarak uygulanıyor. Danıştay'ın kararını değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık Bakanlığı'nın Danıştay'ın kararı doğrultusunda yeni bir genelge yayınlaması gerektiğini de ısrarla hatırlatıyor.
Kaçar, döner sermaye dağılımındaki adaletsizliğin sağlık çalışanları arasındaki huzursuzluğu büyüttüğünü ifade ederek, çalışma barışının korunması için, Tam Gün Yasası kapsamında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 209 Sayılı Döner Sermaye Kanunu'nda yapılacak düzenlemede hekim dışı sağlık çalışanlarının döner sermaye tavan oranlarının mutlaka yükseltilmesi gerektiğini de üstüne basarak belirtti.

Gurbetçinin emeklilik çilesi
Almanya'da başkonsoloslukta 35 yıl çalışıp işten çıkarıldım. 506 sayılı yasaya göre emekli olup bu ülkede yaşamaya devam etmek istiyorum, ancak 3 yıldır emeklilik işlemlerinin bitmesini bekliyorum. SGK'ya "Sağlık hizmetini nasıl alabilirim" diye soruyorum, bir yıldır cevap alamıyorum. Emekli maaşımı bağlatamıyorum, Türkiye'de ikamet adresim yok. Haftada 3-5 saat çalışarak Alman sağlık sigortası güvencesi alayım diyorum, "Maaşın kesilir" deniyor. "Özel sağlık sigortası yaptırayım" diyorum, SGK telefonda "Maaşını keseriz" diyor. Lütfen bir açıklama bir yardım. Ulviye (ulviye.k@web.de)

Ulviye Hanım, SGK üç yıldır sizin emeklilik işlemlerinizi gerçekleştirememişse bir sorun var demektir, ama gönderinizden sorunun ne olduğunu anlayamadım. Türkiye'de SSK'dan emekli olup Almanya'da yaşamanızda ve ikamet etmenizde hiçbir sorun yok, ama çalışmanız yasak. Siz şu an isterseniz özel sağlık sigortası yaptırabilirsiniz, hiçbir sorun olmaz. İsterseniz de harcayacağınız sağlık giderlerinizi faturalaştırın, ilerde emeklilik işleminiz tamamlanıp 3 yıllık birikmiş emekli aylıklarınızı alınca, biriktirdiğiniz fatura bedellerini de SGK'dan tahsil edebilirsiniz.


SGK ölüm parası

SGK'dan emekli olan dedem vefat etti. Vefat eden emekli SGK'lılar için herhangi bir ölüm yardımı yapılıyor mu? Şayet yapılıyorsa ne zaman ve hangi evraklar başvuracağız? Akif Kaçan

Akif Bey, vefat eden SSK ve Bağ-Kur emeklileri için en yakındaki Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gömme izin kâğıdı ile yakınları müracaat ederlerse, 308 lira ödenir. Dedeniz memur emeklisi ise en az 864 lira olmak üzere bir emekli aylığı tutarında cenaze ödeneği verilir. Cenaze ödeneği, sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.


İkramiye davası için ret yazısı gerekir

Annem 1967-1978 yılları arasında 11 sene süren memuriyet hayatı sonrasında dışarıdan primleri ödenerek işçi emeklisi oldu. Okuduğumuz gazete haberlerinde dışarıdan dava açarak memuriyet süresince çalışmasına karşılık olarak tazminat farkını alabileceğimizi öğrendik ve bir dilekçeyle SGK ve mahkemeye başvurma kararı aldık. Ancak tarihler biraz eski olduğu ve evde tam belgeleri bulamadığımız için dilekçedeki bazı boşlukları dolduramıyoruz. Örneğin, emekli olduğu kurumdaki tahsis numarası, mesela daha önce biz herhangi bir tazminat başvurusunda bulunmadık ama örnek dilekçede başvuru tarihi ve ret tarihi isteniyor. Ayrıca SGK'ya da başvuruda bulunmadık, ancak yine ret aldığımız tarihin doldurulması isteniyor. Bu tür bilgilere nereden ulaşabiliriz ve mağduriyet durumumuzun giderilmesi için neler yapabiliriz, bir yol önerirseniz çok mutlu oluruz. Umut Nasöz

Sayın okurum, annenizin alamadığı yaklaşık 14 bin 500 liralık emekli ikramiyesi için size lazım olan tahsis numarası yerine TC kimlik numarası yazmanız da yeterlidir. Ancak, idare mahkemesinde dava açabilmeniz için mutlaka SGK'ya başvurup ret yazısı almanız gerekir veya başvurunuzdan itibaren 60 gün içinde cevap verilmezse bu da zımni ret anlamına gelir. Ret veya zımni retten itibaren de 60 gün içinde dava açmak mecburidir. Bütün bu işlemleri profesyonellere bırakmak isterseniz de 0212 292 16 51'den mesai saatleri içinde ayrıntılı bilgi isteyebilirsiniz.

(Kaynak: Habertürk | 02.09.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM