BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Maaş bağlanamayan dul ve yetimlere Kolay Aylık - MuhasebeTR

Resul KURT - Maaş bağlanamayan dul ve yetimlere Kolay Aylık

Sigortalının ölümü halinde sigortalının eşine, çocuklarına ve bazı hallerde de anne-babasına ölüm aylığı bağlanmaktadır. 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek sosyal güvenlik reformundan önce SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından aylık bağlanmasında farklı uygulama ve düzenlemeler bulunmaktadır. Buna göre;

a) SSK sigortalısı çalışırken vefat ederse, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için, en az beş yıldan beri sigortalı olması ve sigortalılık süresinin her yılı için ortalama olarak en az 180 gün veya toplam olarak en az 1800 gün prim ödemiş olması şartı aranmakta,

b) Bağ-Kur sigortalılarının ise beş tam yıl prim ödeme süresi bulunuyorsa hak sahiplerine dul/yetim aylığı verilmekte,

c) T.C. Emekli Sandığı iştirakçisinin vefatının ardından hak sahiplerine aylık bağlanması için 10 yıl ve daha fazla süre prim ödeme koşulu şartı aranmaktadır. (Ancak, 10 yıllık sigortalılığı olmayan ve 5 yıldan fazla sigortalılık süresi bulunanların eşine bakıma muhtaç olması halinde, çocuklarına da eğitim süreleri boyunca aylık bağlanmaktadır.)

Özellikle T.C. Emekli Sandığı’nda prim ödeme gün sayısının fazla olmasından dolayı birçok dul ve yetim mağdur olmaktaydı. Sosyal güvenlik reformu ile 01.01.2007 tarihinden itibaren, en az beş yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş sigortalının hak sahiplerine, yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanacaktır.

01.01.2007 tarihinden önce vefat eden sigortalıların hak sahiplerinden gerekli koşulları sağlayamadığı için aylık bağlanmayanların yeni düzenlemeye göre hak etmeleri halinde 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere dul-yetim aylıkları ödenebilecektir.


SADECE YETiM KIZ ÇOCUKLARINA

EVLiLiK YARDIMI VAR!


Sıddık KAMAN: Yeni sosyal güvenlik yasasında evlilik ile ilgili yeni düzenlemeler getiriyormuş. Medyadan takip edebildiğimiz kadarıyla yeni evlilere 12 aylık maaş tutarı kadar bir yardım yapılacakmış. Böyle bir yardım yasada gerçekten var mıdır?

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan düzenleme ile 01.01.2007 tarihinden itibaren dul ve yetim aylığı alanların evlenmeleri ve talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin bir yıllık tutarının bir defaya mahsus olmak üzere evlenme yardımı olarak peşin ödeneceği öngörülmektedir. Yoksa, her evlenen sigortalıya SSK tarafından evlenme yardımı yapılması söz konusu değildir.


PRiM GÜNÜ FAZLA OLANIN EMEKLi AYLIĞI ARTAR MI?


Ahmet Ceran: Önümüzdeki yıl SSK’dan emeklilik gününü dolduracağım ve bu tarihte yaklaşık 8700 gün prim ödemiş olacağım. Acaba 9000 günü beklesem mi? Toplam prim günü maaşımı nasıl etkiler?

SSK tarafından aylık bağlanmasında gün sayısı da önemli olmakla birlikte, asıl önemli olan ödenen prim matrahıdır. Ne kadar fazla prim ödenirse, emekli aylığı da o kadar yüksek olacaktır. Sigortalı olarak geçirilen her yıl başına çalışma süresi boyunca prime esas kazançlarından hesap edilen ortalama aylık kazanç veya gelirinin yüzde kaçını emekli aylığı olarak alacağını gösteren orana ‘aylık bağlama oranı’ denilmektedir.

Aylık bağlama oranı, sigortalının toplam prim ödeme gün sayısının ilk 3,600 gününün her 360 günü için % 3.5, sonraki 5,400 günün her 360 günü için % 2 ve daha sonraki her 360 gün için % 1.5 oranlarının toplamıdır. Dolayısıyla, hak kazandığınızda hemen emekli olmanızı öneririm.

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM