BASINDAN YAZILAR
Serbülent Bayrak - Cennet Anaların Ayakları Altındadır - MuhasebeTR

Serbülent Bayrak - Cennet Anaların Ayakları Altındadır

Annelik gerçekten de çok özel, çok kutsal. “Cennet anaların ayakları altındadır” hadisi durumu gayet güzel anlatır.

Annelerimiz de işi biliyor aslında; çocuklarına kızdıklarında “Bak! Alırım seni ayaklarımın altına” demezler mi?

İşin latife kısmı bir yana, gerçekten de annelik, bir eşi olmayan fedakârlık istiyor. Bunu, bir yaşını henüz doldurmuş minik Arda’nın babası olarak teyit edebilirim.

Yalnız; “Cennet anaların ayakları altındadır” derken buradaki cennet kelimesi, malumunuz, bu dünyada ulaşamayacağımız bir mekânı ifade ediyor. Bir de yeryüzünde bulunan ve bu dünyada ulaşılması mümkün olan cennetler var: Vergi cennetleri.

“Acaba, bu cennetler de anaların ayakları altında mıdır?”

 

Bu cennet başka

Vergi cenneti ülkelerin sayısı aslında 50’nin üzerinde. Ama biz resmi açıklamaları dikkate alalım.

OECD resmi internet sitesinde yer alan listede, 38 ülke vergi cenneti olarak sayılmış. Bu ülkeler şöyle: “Anguilla, Antigua and Barbuda, Aruba, Bahamalar, Bahreyn, Bermuda, Belize, İngiliz Virjin Adaları, Cayman Adası, Cook Adası, Kıbrıs R.K., Dominica, Gibraltar, Grenada, Guernsey, Isle of Man, Jersey, Malta, Mauritius, Montserrat, Nauru, Hollanda Antilleri, Niue, Panama (İspanyol) (İngiliz), Samoa, San Marino, Seychelles, St. Lucia, St. Kitts & Nevis, St. Vincent and the Grenadines, Turks & Caicos Adası, US Virjin Adası, Vanuatu, Andora, Liberia, Liechtenstein, Marshall Adaları, Monaco.”

Şunu itiraf edeyim: Bu ülkelerden pek çoğunun haritadaki yerlerini sorun, hemen söyleyemem ama şunu söyleyebilirim: Vergi cennetlerinin amacı, bankacılık ve finans alanında olsun, vergisel konularda olsun, sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle her ülkeden her milletten yabancı yatırımcıyı, yabancı sermayeyi kendilerine çekmek. Bunda da başarılı oldukları söylenebilir, zira rakamsal olarak trilyon dolarlık işlem hacminden ve mevduattan bahsediliyor. Bakın, Sayın Muzaffer Demir (Eski Gelirler Başkontrolörü, YMM) bir makalesinde ne diyor? “Sözgelimi, 300.000 nüfuslu Bahama Adaları'ndaki off-shore bankalarda biriken mevduat tutarı 350 milyar doları bulmuştur.”

Olayın ne kadar çarpıcı ve cezbedici olduğu ortada. Milyon, hatta milyarlarca dolar kazanç elde ediyorsunuz, buna karşılık ya hiç vergi ödemiyorsunuz ya da çok komik rakamlarda vergi ödüyorsunuz.

İşin bir de ilginç yanı var. OECD, listesindeki “cennet” ülkeleri incelerken alta düşülmüş dipnotlar dikkat çekiyor. Bakın OECD dipnotlarında “özetle” ne deniyor?

“Arbuda ve Hollanda Antilleri Hollanda Krallığı’na bağlı ülkeler. Anquilla, Bermuda, Gibraltar, Cayman Adaları, İngiliz Virjin Adaları, Gibraltar, Montserrat, Turks&Caicos Adaları İngiltere’nin denizaşırı bölgeleri. Guernsey, Isle of Man, Jersey yine İngiltere’nin kontrolü altındaki ülkeler. US Virjin Adaları ise ABD’nin kontrolü altında.”

Kısaca, bu “cennetler"in bir kısmı bazı gelişmiş ülkelerin kontrolü altında bulunuyor. Tabii bunlar OECD’nin resmi bilgileri. Gayri resmi bilgileri, fiili durumları hesaba katmıyoruz bile.

Şimdi yukarıda sorduğumuz soruya dönelim: Cennet anaların ayakları altında mıdır?

TDK Sözlüğü'nde "ana" kelimesinin karşılığı olarak “çocuğu olan kadın, anne” karşılığı verilmiş. Ama sözlükten bu kelimenin karşılığını okumaya devam ettiğimizde; karşımıza, “velinimet, temel, asıl, esas” gibi karşılıklar da çıkıyor.

Bu anlattıklarımızdan sonra bırakın öbür dünyayı bu dünyada da “Cennet anaların ayakları altındadır” dersek, sizce yanlış mı olur?

 

Cennet kanunları

Vergi cennetleri nasıl kullanılıyor?

Örneğin, cennet ülkelerde şirket kurularak, yatırımlar doğrudan bu şirket aracılığıyla yapılıyor. Cennetteki şirket, kârını dağıtmadığı sürece Türkiye’de vergi ödenmesi söz konusu olmuyor ya da buralardan alınmış hizmet faturaları Türkiye’deki kayıtlara gider olarak yazılıyor. Faturayı kesen vergi cennetinde olduğundan vergi yükü bulunmuyor ve işlem kolay oluyor.

Veyahut, vergi cenneti ülkedeki şirkete, yapılacak ithalatta aracı rolü verilerek, eklenen kâr yoluyla Türkiye’de giderler şişirilebiliyor.

Amaca göre örnekleri çoğaltmak mümkün.

Vergi mevzuatımızda, 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile bu cennetlerle mücadele amacıyla birtakım önemli düzenlemeler yapıldı ve yukarıda bahsettiğimiz “planlama” araçlarına büyük ölçüde sınırlama getirildi.

5520 sayılı kanunla gelen vergi cenneti düzenlemeleri hakkında başvuru kaynağı arayanlar için belirtelim. Konuyla ilgili olarak, “Süryay-Vergici ve Muhasebeciyle Diyalog” dergisi ekim sayısındaki makaleme bakabilirsiniz. Bir de “Maliye Hukuk Yayınları” tarafından yayımlanan ve Gelirler Başkontrolörü Semih Öz tarafından yazılmış “Uluslararası Vergi Rekabeti ve Vergi Cennetleri” adlı kitaptan yararlanılabilir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 18.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM