BASINDAN YAZILAR
Hamile işçiler ücretsiz izne çıkabilir mi? / Ali Şerbetçi - MuhasebeTR

Hamile işçiler ücretsiz izne çıkabilir mi? / Ali Şerbetçi

Hamileler ücretsiz izne çıkabilir mi? Çıkabilirse ne zaman çıkabilir? 5393 sayılı Basın İş Kanunu'na göre çalışan kadın gazetecilerin doğum izinlerinde bir farklılık var mı? Basında çalışan işçilerin ücretsiz izne çıkma hakkı bulunuyor mu? Hamileler doktora kontrol amacıyla gitmek için işyerinden isteği zaman izin alabilir mi? Y.U.
Kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenmekte. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenmekte. Bu süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Bunun dışında kanunda herhangi bir izin düzenlenmemiştir. Ancak işveren uygun görürse hamile olan kadın işçiye ücretsiz izin verebilir.

BASINDA ÇALIŞANLARIN DURUMU...
Basın-İş Kanunu gereğince, kadın gazetecinin hamileliği halinde, hamileliğin 7'nci ayından itibaren doğumun ikinci ayının sonuna kadar izinli sayılır. Bu müddet zarfında müessese gazeteciye son aldığı ücretin yarısını öder. Doğum vuku bulmaz veya çocuk ölü dünyaya gelirse, bu halin vukuundan itibaren bir ay müddetle bu ücret ödenir. Gazetecinin sigortadan veya bağlı bulunduğu teşekküllerden alacağı yardım, bu ödemeye tesir etmez. Bunun dışında ücretsiz izin hakkı yoktur. İşveren isterse verebilir. Basın-İş Kanunu'nda hamile gazetecilere doktor kontrolleri için ücretli izin verileceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamakta. Bununla birlikte; İş Kanunu'na göre; hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verileceği düzenlenmiştir. Ancak çalışanlar sağlık nedenleriyle ilgili olarak doktora gitme hakkına sahiptir. Hamile gazeteciler de hamilelikleri ile ilgili olarak doktora kontrole gidebilirler.

* Öğretmen olarak görev yapmaktayım. Sözleşmeli öğretmenlikten kadrolu öğretmenliğe geçtim. Sözleşmeli iken doğum yaptım. Doğum sonrasına 5 hafta aktardım. Toplam 8 hafta da doğum sonrası iznim var. Kadrolu öğretmenliğe geçmem sebebiyle kalan sürelerimi kullanabilecek miyim? (4/B'li )
Doğum yapmanız sebebiyle TAKVİM ailesi olarak tebrik ediyoruz. Mazeret izni konusuna ise kafanızı takmayın. Sözleşmeli öğretmenlikten kadrolu öğretmenliğe atanmanız sebebiyle doğum sonrası mazeret izninin kalan kısmını Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesi çerçevesinde kullanmaya devam edersiniz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
* 05.04.1966 doğumluyum. 04.12.1988 ilk işe giriş tarihim. Kamu kurumunda halen kadrolu olarak işçi statüsünde çalışmaktayım. Toplam prim ödeme gün sayım 6439'dur. Askerliğimi ödeyerek nasıl emekli olabilirim? Halit AYDENİZ
SSK girişine göre 25 yıl, 51 yaş ve 5450 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamamlanmış. 25 yıl şartınız 2013 yılında, 51 yaş şartınız da 2017 yılında dolacak. Buna göre emeklilik tarihiniz 05.04.2017 tarihidir ancak SSK girişiniz askerlikten sonra ise 7 aylık askerlik borçlanması yapmanız emeklilik yaşınızı tam bir yıl geriye çekecektir. Bu durumda da olabilirsiniz. SSK girişiniz askerlikten önce ise emeklilik yaşınızı etkilemez.

* Doğum tarihim 18.11.1963, işe giriş tarihim 01.10.1986, ödenmiş 5341 günüm var. Askerlik borçlanması yapsam ne zaman emekli olabilirim? Rıza UZ
SSK girişinize göre 25 yıl, 49 yaş, 5300 prim gün şartlarına tabisiniz. Prim gün sayınız tamam ancak 25 yıl şartınız 2011 yılında, 49 yaş şartınız 2012 yılında dolacağından emekli olacağınız tarih 18.11.2012 tarihi olacaktır. 17 aylık askerlik borçlanması yapıp öderseniz emeklilik yaşınız 48 olur ve 18.11.2011 tarihinde emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 13.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM