BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Çat kapı satışlara dikkat! - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Çat kapı satışlara dikkat!

Geçen haftalarda yazdığım ‘Bu Ayıbın Bedelini Kim Ödeyecek?’ başlıklı yazımı star okurları hatırlayacaklardır. Bu yazıda, tüketicilerin günlük alış-verişleri sırasında, ayıplı bir mal aldıklarında, sahip oldukları haklardan söz etmiştik. Yazımız üzerine, başından geçen olayları anlatan, sorularını yönelten bir çok okuyucumuz oldu. Sorulardan bir kaçı da ‘kapıdan satışlar’ ile ilgiliydi. Bugün, sorunlara çözüm olabilmesi için kapıdan satış ve tarafların sorumlulukları konusuna değineceğiz.

Bohçacı geldi hanım!

İşyeri, fuar, panayır gibi satış mekanları dışında yapılan satışlar, ‘kapıdan satış’ olarak nitelendiriliyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, kapıdan satış yapacak olan kişilerde ne gibi özelliklerin olması gerektiğini, kapıdan satışlara ilişkin uygulama ve esasları belirlemeye yetkili. Hatırlarsanız bir zamanlar ‘Tencere, tava satıyoruz, düşünür müsünüz? Fiyatlarımız çok uygun’ diyerek kapıyı çalarlardı. ‘Bohçacı geldi hanım’ uygulamasının daha modern bir haliydi bu.

Tüketicinin hakları

Tüketici, kapıdan satış yoluyla, malı, teslim aldığı tarihten itibaren 7 gün içinde malı kabul edebilir ya da hiçbir yükümlülük altına girmeden reddedebilir. Burada seçimlik bir hak söz konusudur. Hizmet satımında ise süre yönünden bir farklılık bulunuyor. Malın tesliminde başlayan süre, hizmet satımında sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlıyor.

Bu süre dolmadan satıcı, tüketiciden ödeme yapmasını ya da borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemiyor.

Satıcı, ‘cayma bildirimi’ kendisine ulaştığı andan itibaren, 20 gün içerisinde, malı geri almakla yükümlü oluyor.


Cayma hakkınız var


Kapıdan satış sözleşmelerinde, satılan mal veya hizmetin nitelik ve niceliğine ilişkin açıklayıcı bilgilerin yer alması gerekiyor. Keza cayma bildiriminin yapılacağı açık adres de olması gereken bilgiler arasında yer alıyor.

Burada önemle üzerinde durmak istediğim husus; tüketicinin ‘cayma hakkı’nın en az 16 punto ve koyu siyah harflerle yazılmasının zorunlu olduğu. Ayrıca aşağıdaki ibarenin de sözleşmede mutlaka bulunması gerekiyor.

‘Tüketicinin, hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin teslim aldığı veya sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 7 gün içerisinde malı veya hizmeti reddederek sözleşmeden cayma hakkının var olduğunu ve cayma bildiriminin satıcı/sağlayıcıya ulaşması tarihinden itibaren malı geri almayı taahhüt ederiz.’

Bu ibare, satıcının sorumluluklarını en basit şekilde ifade ediyor.

Tüketici bütün bu haklarının da yazılı olduğu sözleşmeyi imzalıyor ve bir nüshasını da kendine alıyor. Burada malın teslim edildiğini ispat etmek de satıcıya düşüyor. Kapıdan satışlar, önceleri daha popüler olmakla birlikte, zamanla bu özelliğini kaybediyor. Yapılan satışlarda da bazen tüketici mağdur oluyor.

Ayıplı mal olayında da önemle vurguladığım gibi tüketicinin haklarını bilmesi ve o doğrultuda hareket etmesi tek çıkar yol.

(Kaynak: Star Gazetesi | 16.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM