BASINDAN YAZILAR
Düşük Primli İsteğe Bağlı Sigortalılıkta Eski Sigortalı Olma Koşulu Kaldırıldı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Düşük Primli İsteğe Bağlı Sigortalılıkta Eski Sigortalı Olma Koşulu Kaldırıldı / Şevket Tezel

Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere harekete getirici sistematik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, çorap, halı, kilim gib dokuma mamûlleri, kırpıntı deri mamûlleri, örgü, dantel, nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk, tığ işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın üretip geçici olarak belirlenen yerlerle kermes, festival gibi yerlerde satanlar vergiden muaf olmaktadır. Bu tür vergiden muaf işleri iş sözleşmesiyle herhangi bir işverene tabi olmaksızın sürekli ve kazanç getirici nitelikte yaptıklarını ve 01.10.2008 tarihinden sonra da yapmaya devam ettiklerini belgeleyen kadınlar daha düşük prim ödeyerek isteğe bağlı sigortalı olabiliyorlar. Bu kapsama girmek için ayrıca 01.10.2008’den önce (SSK, Bağ-Kur, veya E.S.'na tabi) sigortalı veya iştirakçi olup bu zorunlu sigortalıklarının sona ermiş olması şartı aranıyordu. 01.07.2010 tarihli RG’de yayımlanan İsteğe Bağlı Sigortalılık Tebliğiyle yapılan değişiklikle daha önce zorunlu ve isteğe bağlı sigortalı olma şartları kaldırılmış olup 01.10.2008’den önceden beridir vergiden muaf olarak bu işleri yapanlar daha önce zorunlu sigortalı olmasalar bile bu haktan faydalanabilecekler. Bu koşulların tespiti ve doğrulanması SGK kontrol memurlarınca yapılacak.

Bu tür sigortalılığın avantajı 2010 yılı için 17 günlük primle 30 günlük süre kazanılması ve 2023 yılına kadar bu avantajın her yıl 1 puan azalarak devam edecek olmasıdır. Örneğin 2010 yılı ikinci yarısı için normal isteğe bağlı sigortalılar bir ay için en az 243,35 TL ödeyecekken bu kapsamdakiler aynı süre için 137,90 TL ödeyebilecekler. “Bu işleri 01.10.2008'den önceden beridir yapıyor olma şartının” kaldırılmaması uygulamadan tam olarak yararlanılmasını engelleyerek hakkı kadük bırakıyor.


Soru: Vefat eden Bağ-Kur emeklisi eşinden dolayı dul aylığı başvurusu yapan baldızım dul aylığı yanında daha önce vefat eden E.S. Emeklisi babasından dolayı yetim aylığı alabilir mi? Alırsa annesinin aldığı dul aylığında düşme meydana gelir mi? Nevzat KOÇ/ANKARA

Cevap: Baldızınız eşinden Bağ-Kur dul aylığının yanında babasından dolayı E.S.'dan yetim aylığını birlikte alabilir. Yetim aylığı alması halinde başka yetim aylığı alan yoksa annesinin E.S.'dan aldığı dul aylığı yüzde 75 oranından yüzde 60 oranına düşer.


YARIN: 18 Yaşını Doldurmuş Çocukların GSS Sorunu Nasıl Çözülmeli?

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 13.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM