BASINDAN YAZILAR
Emekliye kötü haber / Resul Kurt - MuhasebeTR

Emekliye kötü haber / Resul Kurt

Bir süredir düşük aylık aldığını belirten emeklilerin gözü Anayasa mahkemesindeydi. Ankara 5. İş Mahkemesi’nde görülen bir davanın olumlu neticelenmesi halinde intibak yasasının çıkacağı ve en düşük emekli maaşının 1.200 TL olacağı beklentisi vardı.
Anayasa Mahkemesi, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin emekli maaşları arasındaki farklılığı Yüksek Mahkeme’ye taşıyan Ankara 5. İş Mahkemesi’ni yetkisiz buldu ve başvurusunu iptal etti.

Mahkemenin kararında “Dava konusu kuralların itiraz başvurusunda bulunan Mahkeme’nin bakmakta olduğu davada uygulanma olanağı bulunmadığından, bu fıkralara ilişkin başvurunun Mahkeme’nin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE, 8/3 OYÇOKLUĞUYLA” reddedildiği belirtildi.

Bu kararla intibak yasasının çıkması ve en düşük emekli maaşının 1.200 TL olacağı beklentisi suya düştü.

Daha önce bu köşede (Star-25 Mart 2010 Perşembe) “Anayasa Mahkemesi daha önce verdiği kararlarda 10. maddeyi nasıl ele aldığının ipuçlarını vermiştir. Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” başlıklı 10. maddeyle, yasaların uygulanmasında, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri nedenlerle ayırım gözetilmesi mutlak olarak yasaklanmıştır. Aynı durumda olanlara ayrı kurallar uygulanamayacağı gibi ayrı durumda olanlara da aynı kurallar uygulanamayacaktır. Durumları ayrı olanlara ayrı kuralların uygulanması eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmaz denilmiştir....10 yıl önce aynı konuda Anayasa’ya aykırılık olmadığını belirtmiştir.” demiştim.

Henüz Anayasa mahkemesi gerekçeli kararını yayınlamadı. Mutlaka gerekçeli kararında neden böyle bir karar aldığı açıklanacaktır.

Bakalım adli tatil sonrası emeklinin zam ve intibak beklentisi Ankara 5. İş Mahkemesi’nde nasıl değerlendirilecek.

SSK günleri başkasına devredile bilir mi?

Okurumuz ömer uysal; “Babamı kaybettim. Babamın SSK prim günlerini annemin üzerine geçirip annem için bir süre daha SSK primi ödeyerek annemi malulen emekli yapabilir miyim?” diye soruyor.

Aslında çok merak edilen ve ilginç bir soru sorumuş okurumuz. Sosyal güvenlik hakkı sigortalının kendisi ile hak sahibi eş, çocuk ve anne-babalarını kapsamaktadır.

Ancak, sigortalının prim gün sayılarının eşi veya anne-babası bile olsa bir başkasına devredilmesi mümkün değildir. Bu nedenle babanızın SSK gün sayısını annenize aktarmanız ve bu şekilde eksik kalan günlerin primini de ödeyerek emekli olmanız mümkün değildir.

Eğer babanızın prim gün sayısı ve sigortalılık süresi yeterli ise annenize ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) bağlanabilecektir.

4/a (SSK) sigortalılarının ölümü halinde, ölüm aylığı (dul-yetim aylığı) bağlanabilmesi için, askerlik, yurtdışı borçlanması gibi her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması gerekmektedir.

Eğer, sigorta 1 Ekim 2008’den önce ölmüş ise sigortalıların 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 prim gün sayısının hesabında borçlanılan süreler dikkate alınacaktır. Bu çerçevede SGK müdürlüğünden durumunuzu araştırmanız gerekmektedir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 01.07.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM