BASINDAN YAZILAR
İş güvencesine son veren madde 2004’te veto yedi / Ali Tezel - MuhasebeTR

İş güvencesine son veren madde 2004’te veto yedi / Ali Tezel

TBMM’den 15 Temmuz 2004’te geçen ve memurların iş güvencesini ortadan kaldıran, müfettişliği ve denetimi yok eden, 5227 sayılı “Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkındaki Kanun” daha öncede gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanlığı onayından geçememişti. Ancak bugün memur, sendikalarıyla bir olup başının çaresine bakmak zorunda

Merkezi yönetimile yerel yönetimler arasındaki görev, yetki ve sorumlulukları yeniden belirleyen ve 3 Kasım2003’te kamuoyuna açıklanan “Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı”, üzerinde bazı değişiklikler yapılarak 29 Aralık 2003’te TBMM’ye sunulmuştu.

Tasarı, 14 Ocak 2004’te İçişleri Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu, 15 Ocak 2004’te de Anayasa Komisyonu’nda ele alınmış ve bazı değişikliklerle kabul edilmişti. TBMM Genel Kurulu’nda, 18 Şubat 2004 tarihinde başlanan tasarı üzerindeki görüşmeler, aralıklarla 15 Temmuz 2004’e kadar sürmüş ve sonunda kabul edilmişti.

Ancak, 5227 Sayılı “Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun”, 3 Ağustos 2004 tarihinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kısmen veto edilmiş ve memurlar kurtulmuştu.

Zamanın, Cumhurbaşkanı Sezer, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 16, 23, 38, 39, 40, 46, 49, geçici 1, geçici 3, geçici 4, geçici 5, geçici 6, geçici 7, geçici 8 ve geçici 9. maddelerin bir kez daha görüşülmesi için, yasayı TBMM’ye iade etmişti.

Yasa ilememurların işgüvencesi kaldırılıyor ve sözleşmeli hale getiriliyordu. Ayrıca, aşağıda sayılan bakanlıkların tümtaşra teşkilatı da yerel yönetimlere yani belediyeler ile özel idarelere veriliyordu.

1. Dışişleri Bakanlığı
2. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı
3. Sağlık Bakanlığı
4. Ulaştırma Bakanlığı
5. Tarımve Köyişleri Bakanlığı
6. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
7. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
8. Kültür ve TurizmBakanlığı
9. Çevre ve Orman Bakanlığı

EN İLGİNCİ SAĞLIK BAKANLIĞI’YDI

Kamu hastaneleri önce yerelleştirilmek sonra da özelleştirilmek için Sezer tarafından veto edilen yasanın geçici 1’inci maddesi ile;

“GEÇİCİMADDE 1.- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte;

a) Sağlık Bakanlığı taşra teşkilâtının görev ve yetkileri, eğitim hastaneleri hariç, sağlık evi, sağlık ocağı, sağlık merkezi, dispanser ile hastaneler ve donatım müdürlükleri araç, gereç, taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları, bütçe ödenekleri ve kadroları ile birlikte olmak üzere personeli il özel idarelerine, ...” devredilecekti.

Denetleme kaldırılıyordu

Eski Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği yasa yürürlüğe girebilseydi kamudaki çok sayıdaki teftiş kurulları kapatılıp müfettişleri de memur haline getirilecekti. Mesela, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Sayıştay’a gönderilecekti. İlgili maddeye göre; “Yüksek Denetleme Kurulu’nun personeli, araç, gereç, her türlü taşınır ve hizmet binası dışındaki taşınmaz malları ve bütçesi Sayıştay’a, hizmet binası ise Başbakanlığa devredilmiştir...” şeklindeydi.

Yasa geçerse neler olacak?

1- Memura sürgün dönemi başlıyor Başbakanlıkta bulunan ve sendikaların dahi görüşüne başvurulmayan Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun tasarısı taslağının yasalaşması ile kadroları kaldırılanlar bir başka kamu kurumuna nakledilmek üzere memur havuzuna gönderilecek. Eğer kadronuz kaldırılırsa kendinizi nakledilmek üzere havuzda bulabileceksiniz.

2- Sadece uzmanların maaşı yükseltiliyor Başbakanlıkta hazırlanan taslağa göre uzmanların maaşlarının yükseltilmesi öngörülüyor ancak, müfettişler, öğretmenler, araştırma görevlileri, itfaiye personeli, genel idarede çalışan düz memurlar ve emeklilere zam yok. Tasarı taslağı ile uzmanların maaşları %100 artıyor ve işe yeni başlayan uzman yardımcısının ortalama maaşı 2800 lira olacak. Taslağın kapsamında yer almayan 10’uncu derecede bir öğretmen ise 1500 lira almaya devam edecek. Hazırlanan taslağa göre Maliye Bakanlığı’nda görev yapan uzmanların da yararlanması mümkün olabilecek iken, bakanlıklar arasında Ek Ödeme dengesizliğinin giderilmesine yönelik 100 TL zammı, bütçede para yok diyerek reddedenlere ithaf ediyorum.

3- Sicil sistemi kaldırılıyor Taslağa göre devlet memurlarına öngörülen sicil sistemi kaldırılıyor ve disiplin cezaları ağırlaştırılıyor. Devlet memurları kolaylıkla işten çıkartılabilecek. Yani, memurlara sus dönemi başlıyor, eğer susmazlarsa kolaylıkla işten atılma dönemi başlayacak.

4- Ücret adaletsizliği bitmiyor Taslak ile kamuda ücret adaletsizliğinin giderildiğini söyleyen bürokratlar Başbakan’ı yanıltıyorlar. Öncelikle ücret adaletsizliğini gidermek istiyorsanız dar gelirli memurların ücretlerinde iyileştirme yapın; bu amaçla da reçeteyi ben size söyleyeyim: Kamu kurumları arasındaki ek ödeme dengesizliğinin giderilmesini sağlayın. Çalışma Bakanlığı’nda çalışan memur ortalama 1600 lira maaş alırken aynı işi Bayındırlık Bakanlığı’nda yapan memurun 1100 lira alması eşitsizliktir.

(Kaynak: Haber Türk | 10.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM