BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - Arsa Karşılığı Alınan Dairede Vergi Şoku - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - Arsa Karşılığı Alınan Dairede Vergi Şoku

Özellikle son bir yıldır, arsasını müteahhide verip karşılığında belli sayıda daire alanlar, bu daireleri sattıklarında, büyük bir vergi şoku yaşıyorlar.

Arsa karşılığı daire olayında; arsa sahibi arsasını müteahhide veriyor. Müteahhit de arsa üzerine yaptığı binadan, belli sayıda daireyi, arsa sahibine veriyor. Örneğin, arsanın üzerine 10 daire yapılıyorsa, bunlardan 5’i arsa sahibine veriliyor, 5’i de müteahhide veriliyor. Arsa sahibi, aldığı daireleri sattığında da ‘vergi şoku’ başlıyor.

Dairelerin satışı

Arsa sahibinin, arsası karşılığında belli sayıda daire ve dükkan alması olayı, gelir vergisine tabi değil.

Vergi olayı, alınan dairelerin değerlendirilmesi ile başlıyor.

1) Alınan daireler kiraya verilirse:

Yıllık kira tutarı belli sınırı aştığında (2006 yılı için konutlarda 2.200 YTL’yi, işyeri olarak kiralamalarda 18.000 YTL’yi aştığında) vergi dairesine beyan edilmesi gerekiyor.

2) Alınan dairelerin satışı:

Burada, arsanın miras yolu ya da satın alma yolu ile edinilme durumu önem taşıyor.
 

  • Miras kalan arsanın, müteahhide belli sayıda daire ve dükkan karşılığı verilip alınan daire ve dükkanların satılması olayı, özellik taşıyor.

    Danıştay’ın bu konudaki süre gelen kararları, ‘miras kalan arsanın satışı vergiye tabi olmadığına göre, karşılığında alınan daire ve dükkanların satışı da gelir vergisine tabi değildir’ şeklinde. (Danıştay 4. Dairesi’nin 30.06.2004 tarih ve E:2004/310, K:2004/1618 sayılı kararı) Maliye’nin görüş ve uygulaması ise bunun aksine.
     
  • Satın alınan arsanın, kat karşılığı müteahhide verilmesi olayında, arsa karşılığı alınan dairelerin, kaç yıl içinde satıldığı ve kaç adet satıldığı önem arz ediyor.


    Satışta vergi var


    Satın alınan arsanın, satın alma tarihinden itibaren 4 yıl içinde müteahhide verilmesi ve yine bu süre içinde daire ve dükkanların elden çıkarılması ‘değer artışı kazancı’ olarak gelir vergisine tabi oluyor. (GVK.Mük.Md.80/6)

    Buna karşılık, arsanın ediniminden itibaren, 4 yıllık süre geçtikten sonra, arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi sonucu alınan dairelerin satışı;
     
  • Danıştay’a göre, servetin değerlendirilmesi, servetin biçim değiştirmesidir ve gelir vergisine tabi değildir. (Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’nun 25.06.2004 tarih ve E:2004/51, K:2004/80 sayılı kararı.)
     
  • Maliye Bakanlığı’na göre, 4 yıl geçtikten sonra satılsa dahi yılda birden fazla ya da arka arkaya birer daire satışı, ticari kazanç olarak vergiye tabidir. (M.B.Özelgesi 08.02.2005 Tarih ve 5905 sayılı)

    Görüldüğü gibi arsa karşılığı alınan dairelerin satışında, ‘vergi şoku’ her an yaşanabilir.
     

(Kaynak: Star Gazetesi | 12.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM