BASINDAN YAZILAR
İmam nikahıyla yaşayanın dul maaşı kesilir mi? / Resul Kurt - MuhasebeTR

İmam nikahıyla yaşayanın dul maaşı kesilir mi? / Resul Kurt

Geçtiğimiz günlerde, İsmini yazmayan bir okurumuz, gazeteniz Star’da “Anlaşmalı boşananların aylığı kesiliyor” başlıklı yazım çok ilgi çekti. Çok sayıda okurumuz, konuyla ilgili olarak SGK’nın etkisiz kaldığını yazdı.

İsmini yazmayacağım bir okurum ise, “komşusu olan bir kadının vefat eden kocasından dolayı dul aylığı alırken aynı zamanda da bir başka kişiyle halk arasında tabiriyle imam nikahlı olarak yaşadığını, bunun doğru olup olmadığını soruyor. Okurumuz diyor ki, yetim kızlar anlaşmalı boşanıp kocasıyla birlikte yaşadıklarında yetim aylıkları kesiliyor, neden imam nikahıyla yaşayanlarınki kesilmiyor. Devlet bu konuda kadına hiç bir şey yapamaz mı? ” diyor.

Gerçekten de, sosyal güvenlik reformu ile yapılan düzenleme ile eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, hesaplanacak olan kanuni faizi ile birlikte geri alınıyor.

Vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alırken resmi nikahla evlenen dul eşlerin de aylıkları kesiliyor. Ancak, vefat eden kocasından dolayı dul aylığı alırken bir başka kişiyle halk arasındaki tabiriyle “imam nikahlı olarak” yaşayan dul eşlerin aylıkları yasaya göre kesilemiyor. Yani, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu konuda yapabileceği bir şey yok. Kadın veya erkek hak sahibinin ölen eşinden dolayı dul aylığı alırken imam nikahlı olarak bir başkasıyla yaşaması halinde aylığının kesilmesi için yasa çıkartılması gerekiyor. Bu da şu an için mümkün görünmüyor.

Bulgaristan göçmenlerinin askerlik borçlanması

Okurumuz Halime Yılancı, “babam 1978 Bulgaristan göçmeni ve askerliğini orada yapmış. Şimdi burada askerliğini ödemek için başvurduğunda, askerliğini yaptığına dair elinde olan belgede askerlik başlangıç ve bitiş tarihleri yazmadığı için borçlandırma yapmıyorlar. Bu belgenin tarih belirtilenini temin etmemiz söylendi. Bu belgeyi nasıl temin edebiliriz? Bulgaristan’daki askeri arşiv ile gitmeden bağlantı kurabilir miyiz?” diye soruyor.

4/a (SSK) kapsamında sigortalı olanlar, askerlikte er/erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler.

Yurtdışında askerliklerini yaptıktan sonra Türk vatandaşlığına alınanların durumu Yargıtay kararlarına konu olmuş ve Yargıtay, Bulgaristan’daki askerlik süresini borçlanma talebinin reddi üzerine açılan davada mahkemenin talebi reddeden kararını bozmuştur.

Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın, Bulgaristan’da askerlik hizmetini yaptıklarını gösterir resmi bir belge ibraz etmeleri halinde belgede kayıtlı fiili askerlik süresinin; belgede fiili askerlik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri kayıtlı olmayanların ise tarihi belirtilmeksizin 2 yıl olarak borçlandırılmaları ve sigortalılık süresinin başlangıcından önceki süreler olarak işleme tabi tutulması gerekmektedir.

Bu şekilde Bulgaristan’daki askeri makamlarla resmi yazışma yapmak suretiyle bu belgeyi temin etmeniz gerekmektedir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 03.06.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM