BASINDAN YAZILAR
15 yılını ayrı şirketlerde dolduran da tazminat alır / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

15 yılını ayrı şirketlerde dolduran da tazminat alır / Lütfi Köksal

Eyüp Han
Bir şirketin personel departmanında görev yapıyorum. Son günlerde, şirketimizde 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olarak çalışıp da istifa yoluyla ayrılan bazı çalışanlar, “15 yıllık hizmet ve 3600 günlük prim ödeme süresini tamamladığını” belirtip, yıllar sonra dilekçe vererek Kıdem Tazminatı talebinde bulunmaktadır.
1- İstifa ederek işten ayrılan bu personelin bizdeki çalışmaları 15 yıl ve 3600 gün prim ödeme gün sayısını karşılıyor ise, Kıdem Tazminatı ödemesi yapacak mıyız?
2- Bizdeki çalışmaları 15 yıl ve 3600 günden az ve fakat başka işveren yanındaki çalışmaları ile bu süreyi tamamlıyorlar ise, bunların Kıdem Tazminatı Hesabını nasıl yapacağız?
3- Bizim kurumdan sonra başka bir kamu veya özel kuruma girmişse bunu nasıl takip edeceğiz ve Askerlik Borçlanması hangi işveren tarafından ödenecek?
4- Şayet bu personele Kıdem Tazminatı ödenecekse tazminat miktarını hangi dönem üzerinden hesaplayacağız?
CEVAP: Sayın Han, İş Kanununa tabi bir çalışanın 15 yıllık hizmeti ve 3600 gün prim ödemesi var ise; 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre SGK İl Müdürlüğü’ne müracaat ederek, “Tazminat Alabilir” yazısı ile tazminatını alarak ayrılabilir. Tazminatını aldıktan sonra isterse aynı iş yerinde veya başka iş yerinde çalışabilir.
Tazminat alabilmesi için son çalıştığı iş yerinde en az 1 yılını doldurmuş olması lazım.
Ödenecek tazminata gelince; başka iş yerlerindeki çalışmaları son iş yerini ilgilendirmiyor. Son iş yerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti (en son ödenen brüt ücret üzerinden) tutarında Kıdem Tazminatı ödenir. 1 yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
İstifa edene tazminat ödenmez. Özel bir anlaşma, sendika yoksa, askerlik borçlanmasını işçi kendisi öder, işveren ödemez ve askerlik borçlanması tazminatına dahil edilmez. 854 sayılı Deniz İş Kanunu ve 5953 sayılı Basın İş Kanununa tabi çalışanlar bu haktan yararlanamazlar.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Mehmet Ceylan / İSTANBUL

1965 doğumluyum, 1984 Sigorta girişliyim, 1996’da Bağ-Kur’a geçtim, tekrar Sigorta’ya geçsem ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?
CEVAP: Sigorta ve Bağ-Kur’da 21 yıl 7 ay hizmetiniz bulunmaktadır. 3 yıl 5 ay daha prim öderseniz; 51 yaşınızda ve 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Veya Sigorta’ya geçip 3.5 yıl prim öderseniz; 48 yaşınızda emekli olursunuz. Sigorta 3 yıl daha avantajlı olduğu için, tercih edilebilir!
> Ömer Koca / ANTALYA

1966 doğumlu, 1991 Sigorta girişliyim, 1997’de Bağ-Kur’a geçtim, nasıl emekli olabilirim?
CEVAP: Toplam 14 yıl 2 ay hizmetiniz var. 10 yıl 10 ay daha prim öderseniz; 56 yaşınızda ve 9000 günle Bağ-Kur’dan emekli olabilirsiniz. Veya Sigorta’ya geçip 3.5 yıl prim öderseniz; 52 yaş ve 5525 günle Sigorta’dan emekli olursunuz. Askerliğiniz önce olduğu için 14 ayını borçlanırsanız 51 yaşınızda emekli olursunuz. Sigorta tam 5 yıl daha avantajlı olduğu için, tercih edilebilir!

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 31.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM