BASINDAN YAZILAR
Türkiye'nin vergi tahsilat tablosu / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Türkiye'nin vergi tahsilat tablosu / Veysi Seviğ

Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2009 yılında tahakkuk eden vergi toplamı 224.481.775.816 TL olup bu miktarın yüzde 87,44'ü olan 196.289.913.313 TL'si tahsil edilmiş, buna karşılık 28.191.862.503 TL'si tahsil edilememiştir.
Ülkemizde tahsilat oranı en yüksek il yüzde 94,78 ile Kocaeli'dir. En düşük tahsilat oranı ise yüzde 59,69 ile Iğdır'dır.
Ülkemizde en az vergi ödeyen il 26.187.192 TL ile Bayburt'tur.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli'nin toplam vergi gelirleri içindeki payları toplam yüzde 78,48'dir.
Aşağıdaki tabloda, tahakkuk eden vergilere göre tahsilat oranları yüksek olan ilk on il yer almaktadır. Bu veriler 2009 yılına aittir.

Ankara yüzde 83,27'lik tahsilat oranı ile tahsilat oranı en yüksek on ilimiz arasında girememiştir.
Ülkemizin mükellef sayısı ve tahsilat miktarı itibariyle en büyük il olan İstanbul mükellef sayısının çokluğu ve faaliyet alanları açısından farklılığı ve dağınıklığı dikkate alındığında, tahsilat açısından 2009 yılında önemli bir başarı sağlamış bulunmaktadır.
Ancak buna karşılık 2009 yılında İstanbul'da tahsilat oranının yüksekliğine rağmen tahsil edilemeyen vergi miktarı 8.857.039.300 TL'dir.
İstanbul ilinin vergi tahsilatı Ankara'nın yaklaşık üç katı, İzmir'in dört buçuk katıdır.
İstanbul'un bu özelliği dikkate alınarak, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın organizasyon şemasının bu özelliğe uygun olarak belirlenmesi ve teknik donanımın da buna göre sağlanması ve yapılandırılması gerekir.
İstanbul ilinde çalışan personele İstanbul'un kendisine özgü yaşam koşulları dikkate alınarak mali destek sağlanması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.
Ülkemizde vergi tahsilat oranı en düşük ilk on il aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Yukarıdaki tablonun incelenmesinden de anlaşılacağı üzere Iğdır ilimizde tahsilat oranı yüzde 59,69'a kadar düşmüştür. Tahsilat oranı düşük olan illerimizin içinde Aydın ilimizin bulunması dikkat çekicidir. Ayrıca Adana ilinde vergi tahsilatının yüzde 68,79 olması da dikkat çekicidir.
Ülkemizde kayıtdışılık dışında tahakkuk eden verginin tahsilatında yaşanan sorunlar da giderek artmaktadır. Bu nedenle gelir ve kurumlar vergisi uygulaması açısından geçici vergi beyanları üzerinde yoğunlaştırılacak denetimlerle birlikte tahsilat işlemlerinin teknolojiden yararlanılarak sorgulanması ve izlenmesi mevcut tahsilat eksikliğini azaltabilir.
Son yıllarda vergi beyanları üzerinde yoğunlaştırılan sorgulama ve denetimlerin daha da etkili bir hale getirilmesi suretiyle özellikle cari yıl içinde gelir ve kurumlar vergisi açısından geçici vergi beyanları ve tahsilatları üzerinde yoğunlaştırılacak denetim ve izlemelerle tahsilat oranlarında belli bir artış sağlanabilir.
Türk vergi sisteminde yaşanan iki temel sorundan birisi eksik beyan, diğeri de tahakkuk eden vergilerin zamanında ödenmemesinden kaynaklanan tahsilat eksikliğidir.
Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde zamanında ödenmeyen vergilerin ödeme maliyeti, mevcut cari faiz oranları dikkate alındığında yüksektir. Bir kısım mükellef vadesinde ödeyemediği vergiyi ileriki yıllarda da faizi ile birlikte ödemede zorluk çekebilmekte ve zaman içinde de bu maliyeti azaltabilecek af niteliğinde beklentilere kapılmaktadır. Bu eğilimi azaltabilmek için ödenmeyen vergi taksitlerinin cari yıl içinde belirlenmesi ve mükelleflerle gecikmeksizin ilişki kurmak suretiyle vadesinde ödenmeyen vergilerin ödenmesini sağlayacak yöntemlere başvurulması gerekmektedir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 22.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM