BASINDAN YAZILAR
Eski hükümlülere suç işlemek kalıyor! / Ali Tezel - MuhasebeTR

Eski hükümlülere suç işlemek kalıyor! / Ali Tezel

Ceza alarak hapse girip çıkmış olanların özel sektörde işe alınmaları zorunluluğu kalktı. Yerine kâğıt üstünde kamuda işe alınacakları ilan edildi ama işe alınan eski hükümlü olmayınca, eski hükümlülere yapacak iş kalmadı

15.05.2008 kabul tarihli ve 26.05.2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5763 Sayılı Kanun'un 2. maddesiyle değiştirilmeden önce, 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 30'uncu maddesine göre, "İşverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde her yılın ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek oranlarda özürlü ve eski hükümlü ile 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1'inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca istihdamı zorunlu olan terör mağduru işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Bu kapsamda çalıştırılacak işçilerin toplam oranı yüzde altıdır. Ancak özürlüler için belirlenecek oran, toplam oranın yarısından az olamaz. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır" denilmekteydi. Bakanlar Kurulu kararıyla eski hükümlü çalıştırma oranı yüzde 2 idi. Yani 100 işçisi olan özel sektör işverenleri, en az 2 eski hükümlüyü işe almak zorundaydılar.
2008 yılında yapılan değişiklikle, "İşverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler. Aynı il sınırları içinde birden fazla işyeri bulunan işverenin bu kapsamda çalıştırmakla yükümlü olduğu işçi sayısı, toplam işçi sayısına göre hesaplanır" şekline dönüştürüldü.
Bu değişiklik sonrasında özel sektöre, eski hükümlüleri işe alma zorunluluğu kaldırıldı. Yerine eski hükümlülerin kamuda istihdam edilmeleri yasalaştı.

KAMU YASAYA UYMUYOR

Kamu kurumları ise bırakın eski hükümlü kadrolarını doldurmayı, özürlü kadrolarını bile doldurmayınca eski hükümlüler açıkta kaldı. Hem özel sektörde hem de kamuda iş bulamayan eski hükümlülerin ne yapacakları da belli: Ya eski işlerini yapıp yeniden cezaevine gidecekler ya da aç kalıp ölecekler.

KAMUYA CEZA VEREN DE YOK

Özel sektör, çalıştırmak zorunda olduğu özürlüleri işe almazsa her bir işçi ve her bir ay için yaklaşık 1600 lira idari para cezasıyla cezalandırılırken, kamu kurumlarının yüz binleri bulan eski hükümlü ve özürlü kadroları boş olduğu halde ceza veren yok.

Kalan günler isteğe bağlı ödenebilir

Sinema sektöründe çalıştığım için, isteğe bağlı sigortalı olarak sigorta primlerini ödüyordum. Geçen yıl Beykent Üniversitesi'nde saat ücretli ders vermem nedeniyle, okul ayda iki gün SGK'lı gösterdi, bu nedenle isteğe bağlı sigortam iptal edildi. 2009 Şubat'tan başlayarak Göztepe ve Bostancı SGK'ya onar kez gittim. 2010 Şubat'ında Ankara SGK Müdürlüğü'ne durumumu anlatan bir dilekçe yazdım; Göztepe SGK'ya mektubumu da iliştirerek ilgilenmeleri gerektiğine ilişkin bir yanıt aldım. Ancak Göztepe SGK hâlâ bir yanıt vermiş değil. Sözleşmeli çalışanlar, çıkan bir kanunla, kalan günlerinin primlerini isteğe bağlı olarak ödeyebiliyorlarmış. Ankara SGK dahil, hiçbir bilgisayar sisteminde bunun programı olmadığı için ödeme yapamayacağımızı söylediler. Bu konuda çözüm öneriniz ne olabilir? Yıldız Bakoğlu

Sayın okurum, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun isteğe bağlı sigortalılıkla ilgili 50 ve 51'inci maddelerinde, özellikle de 51'de, "İsteğe bağlı sigortalılık, müracaatın kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlar.
İsteğe bağlı sigortalı olarak prim ödenen tarihlerde, 4'üncü maddeye göre sigortalı olmayı gerektirecek çalışması bulunduğu tespit edilenlerin, zorunlu sigortalılıkla çakışan isteğe bağlı prim ödenen süreleri iptal edilerek, bu süreye ilişkin ödedikleri primler ilgililere iade edilir.
Ay içerisinde 30 günden az çalışan veya 80'inci madde uyarınca prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin 4857 Sayılı Kanun'a göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan sigortalıların aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, primi ödenen süreler zorunlu sigortalılığa ilişkin prim ödeme gün sayısına otuz günü geçmemek üzere eklenir ve eklenen bu süreler, 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilir" denilmektedir.

SİGORTA SONA ERDİRİLEMEZ

Maddenin 3'üncü fıkrasından da görüleceği üzere ayda 30 günden az çalışan sigortalılar, 30 günden eksik kalan sürelerini isteğe bağlı (Bağ-Kur'lu) olarak ödeyebilirler. Öte yandan 1 Ekim 2008 gününden sonra isteğe bağlı prim öderken işe girmiş olmak, isteğe bağlı sigortayı sona erdirmemektedir. Bu sebeple okulunuz sizi 2 gün sigortalı gösterdi diye isteğe bağlı sigortanız sona erdirilemez, sona erdirmişlerse yasadışı iş yapmışlar. Siz, şimdi 50 ve 51'inci madde gereğince geçmiş aylarda sizden alınmayan isteğe bağlıları ödemek için SGK'ya talepte bulunun, talebiniz olumlu karşılanmazsa iş mahkemesinde dava açın.

ÖDEMELERİNİZİN SSK'DAN OLMASINA DİKKAT EDİN

Bir ayda sigortalı olarak çalıştığınız günler eski adıyla SSK'ya (4/A'ya), isteğe bağlı ödedikleriniz de eski adıyla Bağ-Kur'a (4/B'ye) sayılır. Kimin nereden emekli edileceği de son 2520 günlük prim ödemelerinizde en çok SSK ya mı yoksa Bağ-Kur'a mı prim ödediğinize göre belirlenir. Bu sebeple SSK dan emekli olmak istiyorsanız son yedi yıllık (2520 günlük) prim ödemelerinizde en çok SSK olmasına özen gösterin. 5510 Sayılı Kanun gereğince, ayda 30 günden az çalışan SSK'lılar 30 günden eksik kalan sürelerinin GSS (genel sağlık sigortası) primlerini ödemek zorunda kalacaklar. Emeklilik primlerini ise yukarıda ifade edildiği üzere canları isterse ödeyecekler. GSS primlerini 30'a tamamlamazlarsa hem kendileri, hem eşleri, hem de çocukları sağlık yardımı alamayacak.

(Kaynak: Haber Türk | 19.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM