BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlik Haftamız kutlu olsun / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlik Haftamız kutlu olsun / Sadettin Orhan

Sosyal güvenlik alanının yapısal sorunlarına getirilen çözümler, son yıllarda bu alana verilen önemin somut bir göstergesi.
Kim ne derse desin bu ülke, 72 milyonun tamamını ilgilendiren ve pek çok ülkenin tasarlayıp da cesaret edemediği sosyal güvenlik reformunu gerçekleştirdi. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında topladı. Büyük ölçüde norm ve standart birlikteliğini sağlandı. Barack Obama'nın çıkarıncaya kadar akla karayı seçtiği genel sağlık sigortasını bir çırpıda hayata geçirdi. Böylesi büyük dönüşümlerde sorunların olmaması ve aksaklıkların yaşanmaması mümkün değil. İdeal olanı elbette hiç sorun yaşanmaması ancak her şeye rağmen SGK'nın fedakar çalışanlarıyla süreç en az zararla atlatıldı ve atlatılıyor.

Böylesi büyük bir reform yapıldıktan sonra, sosyal güvenlikle ilgili toplumsal farkındalığın canlı tutulabilmesi için tek eksik Sosyal Güvenlik Haftası'ydı ve o da başlatıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun merkez ve taşra birimlerince yapılacak farklı etkinliklerle, bu hafta boyunca bütün yurtta Sosyal Güvenlik Haftası kutlanacak. Ben de başta BUGÜN okurlarının olmak üzere herkesin Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutluyorum. Sosyal güvenceyle kalın.

18 yaş öncesi süreler geçersiz mi?

Soru: Sadettin Bey iyi günler. Ben 1 Ekim 1968 doğumluyum.1985 yılında 17 yaşımdayken

Almanya'ya gelin gittim. 2005 yılında Frankfurt Ataşeliği'ne 3201 sayılı kanuna göre borçlanma dilekçesi hazırlamak için gittiğimde, sigorta başlangıcımı ev kadını olarak ikametimin başladığı Eylül 1985 yılında başlattılar. Türkiye'de SGK'ya borçlanma başvurusu yapmaya gittiğimde ise sigorta başlangıcım olarak 1 Nisan 1986 yapıldı. Bu durumda hangi uygulama doğrudur? İş mahkemesine başvursam başlangıç olarak 1985 dikkate alınır mı acaba? Nuray T.

Cevap: Değerli okurum, 3201 Sayılı Kanun'un 1. maddesinde, "Türk vatandaşlarının yurtdışında 18 yaşını doldurduktan sonra, Türk vatandaşı iken geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri, bu kanunda belirtilen sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri halinde, bu kanun hükümlerine göre sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilir" hükmü yer alıyor. Dolayısıyla yurtdışında Türk vatandaşı olarak bulunduğunuz sürenin sadece 18 yaş sonrası kısmını borçlanabilirsiniz. Buna göre SGK'nın size verdiği cevap doğrudur. Bu konuda iş mahkemesine gitmeniz sonucu değiştirmeyecektir.

Eşim SSK'dan emekli olabilir mi?

Soru: Sadettin Bey merhabalar. Bizi aydınlatan yazılarınız için öncelikle teşekkürler.

Eşim 29-04-1957 doğumlu. 1980-1987 yıllarında Almanya'da yaşamış. 1988 yılında 2 ay 22 gün Bağ-Kur'dan prim yatırmış ve kapatmış. 4/a sigortalısı olarak 30 gün çalışırsa, yurtdışı borçlanması yaparak 3600 gün ile emekli olma hakkı var mı? Engin Korkmaz

Cevap: Değerli okurum, eşiniz 30 gün değil 1 gün bile 4/a'lı (SSK'lı) çalışırsa, bu statüden borçlanma başvurusu yapabilir ve 3.600 günle emekli olma şansı elde eder.

Prim ödemeye devam edeyim mi?

Soru: Sadettin Bey, 01.01.1958 doğumluyum. İşe giriş tarihim 01.09.1998. Hâlâ adıma prim ödenmektedir. Acaba bundan sonra prim ödenmediği takdirde 3.600 günle yaştan dolayı emekli olabilir miyim? Kevser Kızılarslan

Cevap: Değerli okurum, eğer prim günü olarak 3.600 günü doldurduysanız, bundan sonra hiç prim ödemeseniz dahi 58 yaşınızı dolduracağınız 01.01.2016 tarihinde emekli olursunuz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.05.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM