BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Kıdem Tazminatı Kalkıyor Mu? - MuhasebeTR

Resul KURT - Kıdem Tazminatı Kalkıyor Mu?

Süleyman Aydın: Yaklaşık 10 yıldan beri bir işyerinde çalışıyorum. Kıdem tazminatının kalkacağı ve haklarımızın kaybolacağı söyleniyor. Açıklananlar doğru mudur? Kıdem tazminatı hakkımızın kaybolmaması için ne yapabiliriz?

Kıdem tazminatı, 1475 sayılı kanunda gösterilen fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmesi gereken paradır. Kıdem tazminatı işçinin emeğinin karşılığı olup, kaldırılması söz konusu değildir. ‘Kıdem Tazminatı Fonu’ tasarısı ile kıdem tazminatı kaldırılmıyor, sadece yeni bir düzenleme yapılması düşünülüyor. Kıdem Tazminatı Fonu tasarısı uzun bir zamandan beri TBMM gündeminde görüşülmeyi bekliyor.

Yasanın ne zaman çıkacağı bilinmemektedir. Ancak, tekrar belirtmekte yarar var, söz konusu Kıdem Tazminatı Fonu tasarısının yasalaşması halinde

a) Bağlı oldukları kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı bağlanması yahut toptan ödeme almak amacıyla hizmet akitlerini feshetmeleri halinde,

b) İşverence hizmet akdinin feshedilmesi durumunda işçinin hak kazandığı yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı veya toptan ödeme almak amacıyla ilgili kuruma veya sandığa başvurması halinde,

c) Adına en az 10 yıl Fona prim ödenen işçinin isteği halinde,

d) İşçinin ölümü halinde kanuni mirasçıları, kıdem tazminatına hak kazanırlar.

Yaşlılık, emeklilik aylığı almakta iken çalışmaya başlamakla aylığı kesilen ve 506 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkralarına göre yeniden hesaplanacak aylık bağlanması için talepte bulunan ve hizmet akdini fesheden işçiye, daha önce tazminat aldığı tarihten sonra fona prim ödenen süreler için de kıdem tazminatı ödenir.

Haklarında Sosyal Güvenlik Destek Primi ödenenler için sadece malullük aylığı şartlarının gerçekleşmesi veya ölüm halinde
kıdem tazminatı ödenebilecektir.


Meslek lisesi öğrencilerinin sigorta başlangıç tarihi


Önder Akış: 1998 yılında okuduğum meslek lisesi tarafından sigorta girişim yapılmıştı. Daha sonra 2003 yılında bir işyerinde çalışmaya başladım. Emeklilikte işe giriş tarihim 1998 olarak mı, yoksa 2003 olarak mı dikkate alınır?

İşletmelerin 50 ve daha fazla işçi çalıştırması halinde, çalıştırılan işçi sayısının yüzde beşinden az, yüzde onundan fazla olmamak üzere, meslek lisesi öğrencilerine beceri eğitimi yaptırılması gerekmektedir. Mesleki Eğitim Kanunu’na tabi meslek ve teknik lise öğrencilerinin sigortalılığı Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlüğü veya öğrencisi olduğu meslek/teknik lise müdürlüğü tarafından sağlanmaktadır.

Meslek ve teknik lise öğrencilerinin, öğrencilik döneminde sadece kısa vadeli sigorta kollarından iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası primleri ödenmektedir. Ancak, emeklilikte geçerli olan sigorta kollarının (malullük-yaşlılık ve ölüm sigortaları) primleri ödenmemektedir. Sizin durumunuzda olan bütün meslek ve teknik lise öğrencilerinin, öğrencilik dönemindeki sigortalarının emekliliğe herhangi bir etkisi yoktur. Dolayısıyla, emeklilik başlangıç tarihiniz olarak, normal sigortalı olarak çalışmaya başladığınız 2003 tarihi esas alınacaktır.


Bağ-Kur ve SSK çakışırsa


İlker Kapçak: 28/12/1966 Doğumluyum. 02/10/1985 tarihinde Bağ-Kur’lu oldum. 29/03/1989 tarihinde Bağ-Kur’dan ayrıldım. 21/11/1988 tarihinde SSK’lı oldum ve hala devam ediyor. Hem Bağ-Kur ve hem de SSK primi ödediğim 90 günlük süre çakışmaktadır. Bu çakışan dönem ne olur? Şu anda toplam 4980 iş günü primim var. Ne zaman emekli olabilirim?

Çalışanların aynı anda SSK ve Bağ-Kur iki ayrı kuruma sigorta primi ödemesi mümkün değildir. Bu nedenle çakışan sigortalılık dönemindeki prim günlerinden sadece biri emeklilik hesabında dikkate alınır. Buna göre, ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınacağından, Bağ-Kur sigortalısı olduğunuzdan SSK’na ödediğiniz 90 gün dikkate

alınmayacaktır. SSK’dan 49 yaşını ve 5300 gün sayısını doldurmak koşuluyla 28.12.2015 tarihinden sonra emekli olabilirsiniz. Ancak, son 3,5 yıl SSK kapsamında prim ödemeniz gerektiğine dikkat edin.


Not: Yazı günlerim çarşamba ve pazar olarak değişmiştir. Tüm soru ve sorunlarınıza cevap verilmeye devam edilecektir.


Çağlayan, İşkur gibi


Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, iş başvuruları nedeniyle, İşkur Başkanı gibi çalıştığını belirtti. Şu an kendisinde 7 bine yakın CV bulunduğunu ve bu CV’lerin yüzde 99’unun üniversite mezunlarına ait olduğunu, bu CV sahiplerinin büyük çoğunluğunun iki lisan bildiğini söyledi. Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen toplantıda Çağlayan, ‘İki üniversite bitirmiş, iki lisan bilen adam gelip bana, ‘Başkan ben asgari ücretli işe talibim’ diyor’ diye konuştu. Sanayicilerin talep ettiği ile var olan iş gücünün eşleşmediğini anlatan Çağlayan, ‘Ben sanayide vasıflı eleman bulamıyorum’ dedi. Çağlayan konuşmasında, zorunlu istihdam konusuna da değinerek, ‘Ben 49 elemanla çalışıyorum. Ben deli miyim, 50’yi yapayım. 50 olduğu zaman hemen 6 kişi gelecek’ diye konuştu.
 

(Kaynak: Star Gazetesi | 09.10.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM