BASINDAN YAZILAR
Memurlar da doğum borçlanması yapabilir / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memurlar da doğum borçlanması yapabilir / Sadettin Orhan

Kadınların doğum borçlanmasına dair son Yargıtay kararı ve bizim bu kararla ilgili görüşlerimiz üzerine, bayan okurlarımızdan oldukça yoğun soru alıyoruz.

Her bir soruya ayrı ayrı cevap vermemiz mümkün olmuyor. Ancak belli başlı sorular ve bunların yanıtları şöyle;

Soru: Sadettin Bey, 15 Nisan 2010 tarihinde yazdığınız doğum borçlanmasıyla ilgili yazıdan hareketle bir sorum olacak. Benim 1982 yılında 1 haftalık SSK girişim var, daha sonra 84-86 yılları arasında Emekli Sandığı'na bağlı çalıştım. 1986 yılının Mayıs ayında doğum nedeniyle ayrıldım. Bu doğum borçlanması hakkından Emekli Sandığı mensubu olarak faydalanmam mümkün müdür? Ayfer Yılmaz

Cevap: Ayfer Hanım, devlet memurları zaten doğum sebebiyle kullandıkları aylıksız izinlerini borçlanabiliyorlardı. Yani memurlar için bu hak yeni değil. Yeni olan durum, 5510 Sayılı Kanun'la bütün kadınlara bu hakkın verilmiş olmasıdır. Siz söz konusu doğum sonrasında yeniden memuriyete döndüyseniz 5434 Sayılı Kanun kapsamında, dönmediyseniz 5510 Sayılı Kanun kapsamında doğum borçlanması hakkından yararlanabilirsiniz. Zira Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'nin vermiş olduğu son karar, size de (5510 kapsamında) borçlanma imkânı vermektedir. Yapmanız gereken, borçlanma talebiyle SGK'ya başvurmak, reddedilmesi durumunda ise iş mahkemesinde dava açmaktır.

Eşim 4 yıl erken emekli olur mu?

Soru: Sadettin Bey, eşim 02.01.1974 doğumludur. 23 Şubat 1993 senesinde ilk defa SSK'lı oldu. 2001 yılı Haziranı'nda ilk çocuğumuz dünyaya geldi. İkinci evladımız da 2007 Ocak ayında dünyaya geldi. Bu zaman içersinde işine hiç ara vermedi, yalnızca doğum için yasalardaki izin süreleri kadar izinlerini kullanıp tekrar işine döndü. Acaba eşim 4 yıl önce emekli olabilir mi? Z. Urkunç

Cevap: Değerli okurum, nasıl ki askerlik borçlanması her erkeğe erken emeklilik sağlamıyorsa, doğum borçlanması da bütün bayanlara erken emeklilik anlamına gelmiyor. Sadece şartları uygun olanlar için erken emeklilik sağlıyor. Eşiniz zaten yasal doğum izinleri dışında tamamıyla sigortalı olarak çalışmış. Doğum izinlerini borçlanabilir fakat bu borçlanmalar sadece prim gününü artırır. 02.01.2023 olan emeklilik tarihi ise doğum borçlanması sebebiyle değişmez.

Sigorta başlangıcından önceki doğumlar ne olacak?

Soru: Saadettin Bey, 15 Nisan 2010 tarihli Bugün Gazetesi'ndeki yazınızı okudum. Annemin emeklilik durumu ile ilgili size birkaç sorum olacak. Sigorta başlangıç tarihi 1993, 1. çocuk doğum tarihi 1981, 2. çocuk doğum tarihi 1986'dır. Bu doğumları borçlanabilir mi ve ne yapmamız gerekiyor? Engin Taşkın

Cevap: Değerli okurum, 5510 Sayılı Kanun'un 41. maddesine göre sigorta başlangıcından önceki doğumların da borçlanılabilmesi gerekir. Fakat bu konuda yapılan başvurular reddedilmektedir. Pek çok bayan mahkeme yoluyla borçlanma hakkı elde etmeye çalışıyor.

Yargıtay'ın son kararında konunun bu boyutuyla ilgili değerlendirmeye yer verilmediğinden, nihai kararın ne olacağını bilemiyoruz ancak yargı yoluna gitmenizi tavsiye ederim.

300 gün şartı hâlâ var mı?

Soru: Sadettin Bey, benim sorum da doğum borçlanmasıyla ilgili. Annem işten 31.12.1984 tarihinde çıkmış olarak gözüküyor ve doğum yaptığı tarih 28.10.1985'tir. Bildiğiniz gibi SGK, mevcut genelgeye göre işten ayrıldıktan sonra 300 gün içinde doğum yapmış olmak şartını arıyor. Annenim doğumunda, eğer ayları 31 gün olanları 31 olarak alırsak 301 gün oluyor. Yani işten ayrılması ile doğum arasında 301 gün geçmiş oluyor. Bu durumda borçlanmadan yararlanamaz mıyız? Ahmet Sesigür

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik hesabında aylar 30, yıllar da 360 olarak hesap edilir. Dolayısıyla annenizin işten ayrılması ile doğumu arasında 300 gün dolmamış oluyor. Kaldı ki 300 günden fazla zaman geçmiş olsa da son Yargıtay kararına göre yine de borçlanma yapılabilmektedir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 19.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM