BASINDAN YAZILAR
Kamu hastanelerinde de katılım payı ödeniyor / Ali Tezel - MuhasebeTR

Kamu hastanelerinde de katılım payı ödeniyor / Ali Tezel

2010 Sağlık Uygulama Tebliği’ne (SUT) göre hastaneye gittiğinizde “katılım payı” adı altında muayene parası ödüyorsunuz, ayrıca ilaçlar için ödediğiniz ücretler de var.
Katılımpayı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler tarafından ödenecek tutarı ifade eder. Katılımpayı birinci basamak sağlık kuruluşları ve aile hekimliği muayenelerinde 2 TL, ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında 15 TL ödeniyor.
- 2 TL tutarındaki katılımpayı, kişilerinmuayeneye ilişkin ilaç temini için reçeteyle eczanelere müracaat aşamasında eczaneden tahsil edilir.
Muayene sonrasında kişilerin reçeteyle ilaç temini için eczaneleremüracaat etmemesi durumunda katılımpayı uygulanmaz. - 8 TL öngörülen katılımpayının;
a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için 5 TL tutarındaki kısmı aylıklardan, 3 TL ise eczaneden tahsil edilir.
SGK’dan aldıkları gelir ve aylık tutarı 100 TL altında olanlar ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin muayene ücretleri, eczanelerce tahsil edilir.
b) Diğer kişiler için ise 8 TL katılımpayı tutarı eczanelerden tahsil edilir.
- 15 TL öngörülen katılımpayının;
a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için 12 TL tutarındaki kısmı gelir ve aylıklarından, 3 TL’lik tutar ise eczaneden tahsil edilir.
b) Diğer kişiler için ise 12 TL muayene parası, gittiğiniz hastane tarafından nakden, 3 TL’lik tutar ise eczaneden tahsil edilir. Kişilerin eczaneleremüracaat etmemesi durumunda, ödenmeyen 5 liralık muayene parası, sonradan eczanelere gittiklerinde toplu olarak ilk eczaneyemüracaatında tahsil edilmektedir.


İLAÇ PARASININ TAHSİLİ
Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılımpayı;
a) Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir ve aylıklarından mahsup edilmek suretiyle,
b) Diğer kişiler için, kurumla sözleşmeli eczaneler tarafından kişilerden tahsil edilir.

TÜP BEBEKTE PAY KİŞİLERDEN ALINIR
Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde birinci denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25 oranında olmak üzere belirlenen bedeller üzerinden katılım payı alınır. Katılım payları, sağlık hizmeti sunucusunca kişilerden tahsil edilir. Hiç katılım parası alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler şöyledir:
1- İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan sigortalılar
2- Askeri tatbikat ve manevralarda
3- Afet ve savaş hali durumunda
4- Kontrol muayenelerinden.
5- Acil sağlık hizmetlerinden.
6- Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinden.
7- Hematolojik veya onkolojik malignensiler, doğuştan metabolik hastalık, kalıtsal hastalık veya kronik psikiyatrik hastalığı bulunan kişilerin bu hastalıklarıyla ilgili branştaki ayaktan muayenelerinde.
8- Organ, doku ve kök hücre nakline ilişkin sağlık hizmetlerinden.
9- İstiklal Madalyalılar
10- SHÇEK Kanunu’na göre hizmetlerden ücretsiz faydalanan kişilerden.
13- Harp malullüğü ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan.
14- Vazife malullerinden.

(Kaynak: Habertürk | 09.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM