BASINDAN YAZILAR
SGK’lının trafik kazası çilesi / Resul Kurt - MuhasebeTR

SGK’lının trafik kazası çilesi / Resul Kurt

Her gün onlarca yurttaşımız trafik kazalarına kurban veriyoruz. 2010 yılında Türkiye genelinde geçen yıl meydana gelen yaklaşık 300 bin trafik kazasında 4 bin 300 kişi öldü, 200 bin kişi yaralandı.
Trafik kazalarının 3 bin 393’ü ölümle, 17 bin 513’ü ise yaralanma ile sonuçlanırken 188 bin 663’ü ise maddi hasarlı olarak kayıtlara geçti. Kazalarda toplam 980 milyon 209 bin 298 liralık maddi hasar meydana geldi.

Görüldüğü gibi, trafik kazasına uğrama ihtimali oldukça yüksek.

Kazaya uğrayan vatandaşların maddi ve manevi kayıpları yanında tedavilerinde de sorun yanşaması da sıkıntılara neden oluyor.

Trafik kazası geçirmiş kişilerin tedavi giderlerinin yükümlü sigorta şirketleri tarafından karşılanması öngörülmüş.

Özellikle mevzuattan kaynaklanan nedenlerden dolayı trafik kazası sonucu yaralanan SGK sigortalılarına hastaneler tarafından verilen sağlık hizmetleri önce vatandaşa fatura edilip, tutarı vatandaştan tahsil edilmekte, daha sonra ise ilgili sigorta şiketinden tahsil etmesi şeklinde uygulama yapılmaktadır.

Sigorta şirketlerinden bu harcamaların tahsili sırasında da çok sorunlar yaşanıyor.

Özellikle trafik kazalarında ağır yaralanan SGK sigortalılarının, SGK üzerinden tedavilerinin yaptıramamaları nedeniyle peşin olarak ödemeleri çoğu zaman mümkün olmuyor. Bu durumda da vatandaşla hastaneler karşı karşıya geliyor.

Uygulama nasıl?

SGK sigortalıları ile geçindirmekle yükümlü oldukları kişilerin trafik kazası geçirmeleri nedeniyle SGK tarafından yapılan tedavilerine ilişkin masraflardan kusur oranına tekabül eden kısmı, kastı veya suç sayılır hareketi ile olaya sebebiyet veren kişiler ile bunların mali mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketinden (poliçe limiti dahilinde) tahsil edilmekte.

Zorunlu mali sorumluluk sigortasına tabi motorlu araçların neden olacakları zararların karşılanması amacıyla oluşturulan Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabının işleyişine, Hesaptan yapılacak ödemelere ve diğer hususlara ilişkin esaslar Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı Yönetmeliği ile düzenleniyor.

Sorumluluk ve sigortaya ilişkin hükümleri ve teminat limitleri içinde kalan zarar ve giderlerden bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları karşılanıyor.

Özellikle sağlık harcamalarında büyük sıkıntılar yaşanıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu nasıl ki, sağlık yardımları için prim alıyorsa, trafik kazaları dahil sağlık yardımı verebilmelidir.

Burada yaşanan mağduriyetler o kadar fazla ki, dokunduğunuz her bir kişiden aynı yakjınmayı duyuyorsunuz.

Çözüm; trafik kazalarında sağlık yardımlarının yine SGK tarafından karşılanması ve sigorta şirketlerinden talep etmesidir. Yoksa vatandaşın bu tutarları ödeyip, sonra sigorta şirketinden tahsil etmesi büyük sıkıntılara yol açıyor.

***

İşyeri değiştiğinde kıdem tazminatı olur mu?

İşyerinin devri veya el değiştirmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesini gerektiren bir durum ortaya çıkmaz.

Sadece, eski işverenin yerini yeni işveren alır ve iş sözleşmesi devam eder. İşyeri devrinde, devreden işverenin devir tarihinden itibaren 2 yıl süreyle, eski işçilerine kıdem tazminatı borcu sadece çalıştırdığı süre ve devir anındaki ücretle sınırlıdır. Ancak, işyerini devralan işverenin sorumluluğu ise kıdem tazminatına hak kazanan işçinin tüm çalışma süresi ve son ücretiyledir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 03.04.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM