BASINDAN YAZILAR
Matbaa, hattatları işinden etmişti; e-fatura da matbaacıları / Ahmet Karabıyık - MuhasebeTR

Matbaa, hattatları işinden etmişti; e-fatura da matbaacıları / Ahmet Karabıyık

"İşler sıkıntılı. Yeni bir iş bakmalı artık. Elektronik faturanın yaygınlaşmasıyla belli ki, 3-5 yıla kalmaz aldığımız siparişler iyice düşecek, dükkânı kapatmak zorunda dahi kalabiliriz. Bir nevi matbaanın Osmanlı'ya geldiğindeki hattatlara benzedi durumumuz." Bu sözleri matbaa işletmecisi bir arkadaşımdan işittim.
Görünen o ki, hakikaten de e-fatura günbegün yaygınlaşacak ve bundan da yalnız matbaalar olumsuz etkilenecek. Devlet, çevre ve e-faturaya geçen işletmelerse kârlı çıkacak. Devlet açısından; kayıtdışı ile mücadelede bir aşama daha kat edilmiş olunacak, çevre açısından; tonlarca kâğıt tasarruf edilecek, on binlerce ağaç kâğıt olmaktan kurtulacak. İşletmeler açısından ise arşivleme kolaylaşacak, kâğıt fatura maliyetlerinde, operasyon ve posta/kargo masraflarında azalma yaşanacak.
E-fatura, sınırlı sayıda şirkette de olsa 2008'de uygulanmaya başlanmıştı aslında. Maliye ile protokol imzalayan altı şirket (Avea, Bursa Gaz, TTNet, Türkcell, Türk Telekom, Vodafone) önce faturaların kendinde kalan nüshalarını elektronik ortamda arşivlediler (kâğıda dökmediler), sonra ise birinci-asıl nüshalarını isteyen müşterilerine e-fatura olarak gönderdiler.
Şimdi; 5 Mart'ta yayımlanan 397 no'lu VUK tebliğine göre şartları yerine getiren tüm anonim ve limited şirketler de e-faturaya geçebilecek. Uygulamaya katılmak isteyen şirketler için e-fatura sürecini şöyle özetleyebiliriz:
1-Başvuru: efatura.gov.tr internet adresinden temin edilecek müracaat formu, taahhütname ve şirketin kuruluş sözleşmesinin yer aldığı Ticaret Sicil Gazetesi'yle şirket yetkilileri Gelir İdaresi Başkanlığı'na (GİB) başvurabilir.
2-Kullanıcı hesaplarının tanımlanması: Yapılan e-fatura uygulaması başvurusu uygun bulunanların kullanıcı hesapları GİB tarafından tanımlanacak. Hesaplarının tanımlandığı bilgisi başvuran şirkete bildirildiğinde, mali mühürlerinin temin işlemleri başlayabilecek.
3-Mali mühürün temini: Mali mühür; GİB adına TÜBİTAK-UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) tarafından kurulan elektronik sertifika altyapısını ifade etmektedir. Mali mühürle; şirkete ait veri bütünlüğünün, kaynağın ve içeriğin garanti altına alınması ile gerekli durumlarda gizliliğin sağlanması fonksiyonlarının yerine getirilmesi amaçlanmakta. İşleyiş ve kullanımla ilgili detaylar http://mm.kamusm.gov.tr internet sitesinde yer almakta.
4-e-fatura uygulamasına başlama: Mali mühür sertifikası aktive edildikten sonra e-fatura uygulaması başlatılabilir. Sistemde kayıtlı kullanıcılara; e-fatura gönderilebilir, sistemde kayıtlı kullanıcılardan e-fatura alınabilinir artık.
Şirketler; kendilerine ait bilgi sistemleri aracılığıyla da e-fatura sistemine (en geç bir yıl içinde) entegre olabilecekler. Ya da e-fatura portalındaki arayüzleri kullanarak e-fatura gönderme, e-fatura alma gibi işlemleri yapabilecekler.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 31.03.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM