BASINDAN YAZILAR
KEY listesinde umduğunu bulamayanlar / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

KEY listesinde umduğunu bulamayanlar / Sadettin Orhan

Konut Edindirme Yardımı (KEY) geri ödeme listelerinden sonuncusu geçtiğimiz Pazar günkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Listenin yayımından sonra yaklaşık 5,8 milyon hak sahibi önce internet üzerinden sorgulama yaptı, daha sonra da banka şubelerine akın etti. Kimisi umduğunu bulurken kimisi ya hiç ismini göremedi ya da umduğu miktarı bulamadı. Umduğunu bulanlar için sorun yok. Peki, beklentisi karşılanmayanlar ya da isimleri hiç çıkmayanlar ne yapacak?

Bu sorunun cevabı kısmen 8 Aralık 2009 tarih ve 5939 Sayılı Kanun'da yer alıyor. Anılan kanunun 2. maddesinde, listelerin kesinleştirileceği son tarih olarak 31 Mart 2011 yani bir yıl sonrası gösteriliyor. Bu tarihe kadar üçer aylık aralıklarla yeni listeler oluşturulacak ve mümkünse 5,8 milyon kişinin isimleri ve alacakları tutar netleşmiş olacak. Yani bu son listede isimleri yer almayan ya da açıklanan KEY tutarından tatmin olmayanların önünde bir yıllık süre var. Fakat 'Ben bu bir yıllık süreyi beklemek istemiyorum, ne kadar alacağım varsa bir an önce öğrenmek istiyorum' diyenler, işçi iseler SGK'ya, memur iseler çalıştıkları kurumlara başvuracaklar. Bilgi edinme hakkı kapsamında hazırlayacakları basit bir dilekçe ile adlarına KEY kesintisi yapılıp yapılmadığını, yapılmış ise son listede isimlerinin neden yer almadığını, isimleri yer almış ancak eksik ödeme yapılmış ise bu eksikliğin neden kaynaklandığını öğrenebilirler.

Memurlar, çalıştıkları kurumlara başvurdukları halde herhangi bir cevap alamazlarsa, aynı kapsamdaki dilekçelerini bu kez SGK'ya hitaben yazacaklar. Bu dilekçe sürecinden tatmin edici bir bilgi edinilememesi durumundaysa, kanaatimce mahkeme yoluna gidebilmek için en son listenin kesinleşeceği 31 Mart 2011 tarihinin beklenmesi gerekecek. Zira yasa, idareye bu tarihe kadar süre tanıdığından, bu tarihten önce açılacak davalar, idari sürecin tamamlanmadığı gerekçesiyle reddedilecektir.

3600 günle emeklilik için hangi şartlar gerekiyor?

Soru: Sadettin Bey, ablam 1958 doğumlu. 15.11.1990'da SSK girişli. Toplam SSK'dan 2490 günü var. SSK'dan 3600 günle emekli olması için ne yapması gerekiyor ve kaç yaşında emekli olabilir? Kendisi aynı zamanda 1989 Bulgaristan göçmeni. Ablam yurtdışı borçlanmak istiyor. Kaç yıl borçlanabilir ve kaç yaşında emekli olabilir? Ürküş Mutlu

Cevap: Değerli okurum, ablanız 3600 prim gününü doldurduktan sonra 58 yaşında yani 2016 yılında emekli olabilir. Eğer şimdi yurtdışı borçlanma yaparak 3.600 günü tamamlarsa bu kez 56 yaşında (2014) emekli olabilir.

SSK'dan ne zaman emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey, ben 1964 doğumluyum. 1988'de vergi kaydım var. 1985'te yaptığım askerliğim için borçlanma ödememi 18 ay olarak yaptım. 1992-1996 arası 930 tam gün tarım sigortam var. 1996'nın 6. ayından 2010'nun 1. ayı sonuna kadar Bağ-Kur'um var. 2010'nun 2. ayından itibaren sigortaya geçtim. Bu şartlar altında ne zaman emekli olurum? Mehmet Yazıcı

Cevap: Mehmet Bey, 1988 yılındaki vergi kaydınızla birlikte Bağ-Kur tesciliniz yapılmışsa, askerlik borçlanmanız başlangıcınızı 1986 yılına götürür. Buna göre en az 5300 günü doldurmak şartıyla, SSK'lı olarak 1260 gün prim ödemeniz durumunda emekliliğe hak kazanırsınız.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.03.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM