BASINDAN YAZILAR
Çiftçiler nasıl emekli olur? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Çiftçiler nasıl emekli olur? / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, benim sorum annemle ilgili. Kendisi 1945 doğumlu.1997, 1998, 1999 yıllarında Toprak Mahsulleri Ofisi'ne hububat (Arpa) ürünü verdi. Annem için Sosyal Güvenlik Kurumu'na sigorta yaptırmak ve eğer mümkün ise birikmiş sigorta primlerini yatırarak emeklilik işlemlerini başlatmak istiyoruz. Bu konularla ilgili olarak şahsımı ve kamuoyunu gazeteniz vasıtasıyla bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Ramazan ÖZDEMİR

Cevap: Değerli okurum, Tarım Bağ-Kur uygulamaları sosyal güvenlik sistemimizde az bilinen konulardan birisidir. Bu yüzden de pek çok çiftçimiz, sahip olduğu haklardan bihaber olarak yaşar gider. Bu konuda devletin de üstüne düşen bilgilendirme ve bilinçlendirme görevini layıkıyla yerine getirdiğini söyleyemeyiz.

Tarım Bağ-Kur'la ilgili bu girizgâhtan sonra gelelim annenizin durumuna. Annenizin sigorta tescilinin ne şekilde yapılacağı ve hangi şartlara tabi olduğu ile ilgili konular, SGK'nın 2007/44 ve 2009/35 sayılı genelgelerinde düzenlenmiş durumda. Buna göre anneniz, hububat satışlarını ve bu satışlardan yapılan prim tevkifatını gösteren makbuzlarla SGK'ya başvurduğu taktirde, ilk ürün satışını yaptığı 1997 yılı itibarıyla Tarım Bağ-Kur sigorta tescili yapılacaktır. Ancak sadece annenizin ürün satışından prim kesintisi yapılmış olması yetmeyip, bu kesintilerin kurum hesabına aktarılmış olması da gerekiyor. Eğer prim kesintisi yapılmış ancak Bağ-Kur'un (SGK) hesabına aktarılmamışsa, SGK sizden bu yıllara ait prim tutarını ödemenizi talep edecektir. Yapılacak sigorta tescilinde Ziraat Odası, meslek kuruluşu, tarım kooperatif ve birliklerinin kayıtları esas alınmakta. Anneniz TMO'ya ürün sattığına göre ziraat odasında çiftçi kayıt sistemine kayıtlıdır. Söz konusu primleri de ödediğiniz takdirde 1997 yılından bugüne dek annenizin sigorta tescili yapılacaktır. Bu kapsamda anneniz iki yıl daha prim ödeyerek 15 yılı (5400 gün) tamamladığı takdirde, yaştan (kısmi) emekliliğe hak kazanır.

Öte yandan çiftçilerin sadece kendileri değil, vefatlarından sonra hak sahipleri de SGK'ya başvurarak hizmet tescili talebinde bulunabiliyorlar. 2009/35 sayılı genelge ile tanınan bu haktan yararlanabilmek için, hak sahiplerinin Ziraat Odaları ya da diğer kuruluşlardan tarımsal faaliyeti belgelemeleri ve varsa prim borcunu ödemeleri gerekiyor.

Kızımın sağlık güvencesini nasıl sağlarım?

Soru: Sayın Orhan, kızım işsizdi ben de onu isteğe bağlı sigortalı yaptım (yani Bağ-Kur'lu). Şu anda Bağ-Kur'a prim ödemesi yapıyoruz. Kızım şimdi SSK'lı bir işe girdi. Şimdi ne yapmamız gerekiyor? Bağ-Kur primlerimizi yatırmadığımız zaman bir cezaya muhatap olacak mıyız? SSK'lı olduğunu bir dilekçe ile bildirecek miyiz? Tekrar işsiz kaldığında Bağ-Kur'a hemen devam edebilecek miyiz? Bu sorulara cevap verirseniz beni bahtiyar edeceksiniz. Murat Karabacak

Cevap: Değerli okurum, kızınızın çalışmaya başlaması ile birlikte isteğe bağlı sigortası 5510 Sayılı Kanun'un 53. Maddesi gereği otomatikman sona ermiştir. Bunun için ayrıca herhangi bir dilekçe vermenize gerek yok. İsteğe bağlı prim ödemeyi kesmeniz yeterli. Bu konuda herhangi bir cezai düzenleme yok. Kızınız tekrar işsiz kalırsa, yine isteğe bağlı sigortasını bir dilekçe ile başlatarak prim ödemeye devam edersiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 09.03.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM