BASINDAN YAZILAR
Kadınların Ömer Dinçer'den beklentisi / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kadınların Ömer Dinçer'den beklentisi / Sadettin Orhan

Bugün Dünya Kadınlar Günü. Bütün kadınların bu önemli gününü kutluyorum. Adettir ya, bu tür günlerde kadınların pek çok alandaki sorunları gündeme getirilir, masaya yatırılır ve çözüm önerileri sıralanır. Moda değimle 'toplumsal farkındalık' oluşturulmaya çalışılır. Biz de çalışma hayatının uzmanı olarak kendi penceremizden kadınların sorunlarına bakacağız. Ancak önce bardağın dolu tarafından başlayalım.

Son yıllarda özellikle Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte kadınlara pek çok konuda pozitif ayrımcılık tanındı. Bunlardan bazıları;

· Doğum sebebiyle çalışma hayatının dışında kalan kadınlara, iki çocuk için 4 yıla kadar hizmet borçlanması hakkı tanındı.

· Özürlü çocuğu olan annelere, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave prim günü ve emeklilik yaşından da indirim hakkı tanındı.

· Bağ-Kur'lu kadınlara doğum ve emzirme yardımları getirildi.

· Yine Bağ-Kur'dan yetim aylığı almaktayken evlenen kızlara evlenme yardımı getirildi.

Sosyal güvenliğe ilişkin düzenlemelerin yanında istihdamın teşviki kapsamında da kadınlara pozitif ayrımcılık sağlandı. 5763 Sayılı Kanun'la getirilen düzenlemeye göre 1 Temmuz 2008 ila 30 Haziran 2009 tarihleri arasında işe alınan kadınların sigorta primi işveren hissesi, kademeli bir indirimle 5 yıl süreyle Hazine'den karşılanacak. Uygulamaya işverenlerin gösterdiği ilgi ve konjonktürel işsizlikteki artış sebebiyle teşvik uygulaması 30 Haziran 2010'a kadar uzatıldı.

Gelelim bardağın boş tarafına. Yukarıda kadınlara tanınan sosyal güvenlik haklarını sayarken doğum borçlanmasından da bahsettik. Esasında kadınlara böyle bir imkânın tanınması son derece isabetli ve yerindeydi. Düzenleme, işi ile ailesi arasında sıkışan ve tercihini ailesinden yana kullanan yüz binlerce kadının en azından emeklilik konusundaki dezavantajını hafifletiyordu. Amaç, erkeklere tanınan askerlik borçlanmasında olduğu gibi, kadınların da doğum sebebiyle çalışamadıkları süreleri borçlandırmak suretiyle emeklilikte dikkate almaktı. Böylece bu kapsamdaki kadınların 4 yıla varan erken emeklilik şansı olacaktı. Ancak yasal düzenleme olarak 5510 Sayılı Kanun'a giren bu hak, uygulama aşamasında kuşa çevrildi. Öncelikle söz konusu haktan sadece SSK'lı (4/a) kadınların yararlanabileceği söylendi. Bu da yetmedi, SSK'lı kadının doğum sebebiyle işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapmış olması şartı getirildi. Hatta bir ara işten ayrılma belgesinin SGK'ya ibrazı da şart koşuldu. Fakat daha sonra bu şart geri çekildi. Kısacası kadınlara kanunla verilen doğum borçlanması hakkı, alt mevzuat düzenlemelerinde son derece sınırlandırıldı.

Dünya Kadınlar Günü gibi anlamlı bir günde, Sayın Bakan Ömer Dinçer'den, kadınlara tanınmış bu önemli hakkın uygulanması ile ilgili mevzuatı yeniden inceletmesini ve aleyhe olan sınırlandırmaları kaldırılmasını istirham ediyoruz. Sayın Bakan'ın çalışma hayatı ile ilgili olarak kadınlara verebileceği en anlamlı hediye bu olacaktır.

Hangi kurumdan ne zaman emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey, ben 11.10.1962 doğumluyum. 1.6.1981-7.4.1999 arası 5207 gün SSK hizmetim var. 1988 yılında 18 ay askerlik borçlanmasını ödedim. 1999-2004 yılları arası 5 yıl belediye başkanlığın da Emekli Sandığı ödedim. 6.3.2009'dan bu yana 276 gün SSK ödedim ve hâlâ ödüyorum. Bu bilgilere göre SSK'dan ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Emekli Sandığı'ndan ne zaman ve nasıl emekli olabilirim? Sizce benim için en uygun durum nedir? Kenan Keskin

Cevap: Değerli okurum, SSK'dan emekli olabilmeniz için son girişinizden beri ödediğiniz 276 günü 1260 güne tamamlamanız gerekiyor. Bunu tamamladığınızda hemen emekli olursunuz. Emekli Sandığı'ndan emekli olabilmek için 25 hizmet yılını (9000 gün) doldurmanız gerekir. 9000 günü SSK'ya ödeyerek doldurduğunuzda ise Emekli Sandığı'ndan emekli olma şansınız yok. Şu an sizin için mümkün olan yol, SSK'ya ödediğiniz 276 günü 1260 güne tamamlayarak emekli olmaktır.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.03.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM