BASINDAN YAZILAR
110 bin doktora yakın takip! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

110 bin doktora yakın takip! / Sadettin Orhan

Sosyal Güvenlik Reformu ile birlikte SGK, genel sağlık sisteminin tek finansörü haline geldi.

'Parayı veren kuralı koyar' ilkesi gereği, sağlık sistemiyle ilgili pek çok kritik karar da artık SGK tarafından alınıyor. İşte bu kapsamda alınan hayati kararlardan birisi de doktorların online olarak takip edilmesi. Önümüzdeki ay başında 110 bin doktorun kayıt altına alınmasıyla başlayacak yeni uygulamada, doktorların yazdıkları ilaçlar, yaptıkları muayeneler ve istedikleri tetkikler an be an takip edilecek. Bu sayede:

· Öteden beri şikâyet konusu olan ve doktorları da şaibe altında bırakan 'ilaç firması-doktor' ilişkisi takip altına alınacak. Sürekli aynı ilaç firmasının ilacını yazan doktora uyarı gidecek.

· Yine en fazla suistimal konusu olan 'doktor-hasta-eczacı' menfaat üçgeni iddiaları da online olarak takip edilecek. Aynı doktor sürekli aynı hastaya ilaç yazıyor ve söz konusu ilaçlar da sürekli aynı eczaneden alınıyorsa, bu doktor da yakın takibe alınacak.

· Sistem sayesinde, sürekli pahalı ilaç yazan doktorlar da takibe alınarak, gerekirse çapraz kontrollerle inceleme yapılacak.

Kayıtlı olmayan hekimin ilacı ödenmeyecek!

Kamu hastaneleri, özel hastaneler ve üniversite hastaneleri dahil olmak üzere ülkemizde toplam 110 bin hekim görev yapıyor. Bunlardan 95 bini SGK'nın sistemine kaydolmuş durumda. Kalan 15 bin hekimin de önümüzdeki bir hafta içerisinde kaydolması gerekiyor. Aksi halde SGK, bu hekimler tarafından yazılan ilaçları ödemeyecek.

Astsubay babama eksik KEY ödendi

Soru: Sadettin Bey merhaba. Babam emekli astsubay olup KEY ödemelerinin başladığı dönemde lojmanda kalmaktaydık. Daha sonra çıkan tayin sonrasında, gittiğimiz ilde kirada oturduk. Bu dönem içinde yatan KEY ödemelerini alamadık. Babam konu hakkında emekli olduğu yerdeki şu an maaş işlerine bakan yetkili ile görüşmesinde, emekli olduğu zaman KEY ödemesi ile ilgili verilmiş bir belgenin olması gerektiği, bu belge olmadığı takdirde alınamayacağı söylenmiş. Bu ödemenin alınması için belgenin olması şart mıdır? Başka türlü alınamaz mı? Ersin Ergil

Cevap: Değerli okurum, bir kamu çalışanı olan babanız 1.1.1987 ilâ 31.12.1995 tarihleri arasında lojmanda oturmadığı süreler için KEY ödemesine hak kazanmaktadır. Çalıştığı dönemde maaşından yapılan KEY kesintisine ilişkin belgelerin düzenlenmesi ve ilgili mercilere gönderilmesi, babanızın değil, çalıştığı birimin görevidir. Dolayısıyla 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu kapsamında görev yapan ve KEY ödemesine müstahak olan babanıza gerekli ödemenin yapılması gerekir. Önümüzdeki günlerde KEY ile ilgili yeni bir liste açıklanmasını bekliyoruz. Bu listeyi takiben her üç ayda bir yeni liste açıklanacak. Bu listelerde babanızın isminin çıkmaması ya da çıkmakla birlikte hak ettiği ödemenin yapılmaması durumunda, dava yoluna gitmeniz gerekiyor.

Kurumum KEY kayıtlarını imha etmiş ne yapmam gerekiyor?

Soru: İyi günler Sadettin Bey. Ben 1992-1998 yıllarında Şanlıurfa'daki 20. Zırhlı Birlikler Tugayı'nda görev yapan bir uzman çavuşum. KEY ödemelerinde ismim çıkmadı ve itiraz ettiğimde birliğime sormamı söylediler. Birliğime sorduğumda ise kayıtların imha edildiğini söylediler. Bundan sonra benim nasıl bir yol izlemem gerekiyor? Aydınlatırsanız çok memnun olurum. Yahya Titiz

Cevap: Değerli okurum, yukarıda vermiş olduğum cevap sizin için de geçerli. Siz de bundan sonra açıklanan listeleri takip edeceksiniz. Hiçbirinde de isminiz çıkmazsa dava yoluna gideceksiniz. Dava aşamasında 1.1.1987 ilâ 31.12.1995 tarih aralığında görev yaptığınızı ve lojmanda oturmadığınızı kanıtlamanız yeterli olacaktır.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM