BASINDAN YAZILAR
Maliye'nin sürpriz vergisi sanayiciyi zorda bıraktı - MuhasebeTR

Maliye'nin sürpriz vergisi sanayiciyi zorda bıraktı

Maliye, üyelerine düşük bedelle elektrik ve doğalgaz satan organize sanayi bölgelerinin (OSB) bu satışlardan ettiği gelirin vergisini istedi. 5 yıllık vergiyle karşı karşıya kalan sanayiciler, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gelecek cevabı bekliyor.

Krizin etkilerini silmeye çalışan reel sektöre Maliye'den sürpriz vergi geldi. Organize sanayi bölgelerini (OSB) vergi mükellefi olarak değerlendiren Maliye müfettişleri, beş yıllık vergi faturası çıkardı. Denetim birimleri, üyelerine düşük bedelle elektrik ve doğalgaz satan OSB'lerin bu kalemden elde ettiği gelirin vergisini istedi.

Konuyu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ileten sanayiciler ise gelecek cevabı bekliyor. İlave verginin sanayinin çarklarını durduracağını belirten Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkanı Mahmut Yılmaz, müfettişlerin Kasım 2009'dan itibaren OSB'lerin gelirlerini incelemeye aldığını söyledi. 2004 yılından itibaren Kurumlar Vergisi mükellefi olarak değerlendirildiklerini aktaran Yılmaz, Maliye'nin uygulamasında ısrar etmesi halinde yatırımların önünün tıkanacağını kaydetti. Elektrik ve doğalgaz satışından elde ettikleri geliri altyapı yatırımlarında kullandıklarını vurgulayan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise buralardaki yatırım ve diğer hizmetlerin duracağını dile getirdi. 2009 sonuna doğru müfettişlerin Sincan OSB'ye gelerek defterleri istediğini anlatan Özdebir, "OSB'ler kâr amacı güdüp kendi üyelerinin dışındakilere hizmet vermiyor. Eğer Maliye geri adım atmaz ise sanayicinin verimli çalışması için gerekli ortam oluşmaz." dedi. OSB'lerin kuruluş kanununda Kurumlar Vergisi'nden muaf tutulduğuna dikkat çeken Özdebir, vergi tarifine girmediklerini bildirdi.

Türkiye genelinde 261 OSB bulunuyor. Bunlardan 148'i faaliyette. Şu an organize sanayi bölgelerinde 997 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor. İnşaat halindeki OSB'lerin tamamlanması ve doluluk oranının yüzde 100'e ulaşması durumunda toplam istihdamın 1 milyon 500 bin olacağı tahmin ediliyor. Danıştay'ın katsayı kararını da değerlendiren ASO Başkanı Özdebir, Türkiye genelinde 3,5 milyon işsiz olmasına rağmen nitelikli eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerektiğinin altını çizen Özdebir, verimliliğin artmasının mesleki eğitimden geçtiğini vurguladı. Oda olarak Fransa, İngiltere ve Almanya'ya yaptıkları ziyaretlerde o ülkelerdeki uygulamaları görme fırsatı bulduklarını aktaran Özdebir, "Oralarda gençler tercihlerine göre eğitimlerine tam tersi bir alan seçerek de devam edebiliyorlar." değerlendirmesini yaptı. İş arayanların 'Ne iş olursa yaparım' dediğini belirten OSBÜK Başkanı Yılmaz ise işe yarayacak eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekledi.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 22.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM