BASINDAN YAZILAR
İşsiz sevinsin mi üzülsün mü? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İşsiz sevinsin mi üzülsün mü? / Sadettin Orhan

Allah sevdiği kulunu sevindirmek için, merkebini önce kaybettirip sonra yeniden buldururmuş.

İşsizlerin sağlık yardımlarından yararlanma süresinin önce 100 günden 10 güne düşürülmesi ve sonra yeniden 100 güne çıkarılması da buna benzedi.

Malum, 5510 Sayılı Kanun'un 67. maddesi gereği 4/a'lı sigortalılar, sigortalılık durumunun sona erdiği tarih itibarıyla 10 gün daha sağlık güvencesi kapsamında sayılıyor. Eğer geçmiş bir yıl içinde 90 gün prim ödemesi varsa bu kez 90+10 = 100 gün sağlık yardımlarını alabiliyor. Ancak geçtiğimiz hafta ne olduysa SGK sisteminde bu 100 günlük süre 10 güne düşürüldü. Gerekçe olarak da aynı yasanın 61. maddesi gösterildi. Buna göre işsiz kalan birisi işten çıktığı tarihten sonra sadece 10 gün sağlık yardımı alabilecekti. Kalan günler için genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekecekti. Fakat toplumdan gelen tepkilerin üzerine, söz konusu durumun sistemde meydana gelen bir hata yüzünden oluştuğu ve bundan sonra da 16 aydır olduğu gibi işten ayrılan kişilerin 100 gün boyunca sağlık yardımlarını alabileceği duyuruldu.

Sorun tatlıya bağlandı bağlanmasına ama yaşanan mini kriz bize bazı şeyleri daha net göstermiş oldu. Bunlar;

· 5510 Sayılı Kanun, kendi içerisinde pek çok çelişkiyi barındıran ve uygulayıcıları bile tereddüde düşüren berbat bir metin.

· SGK, 72 milyon için hayati önemi haiz hizmet üreten ve hataları anında milyonlara mal olan stratejik bir kurum.

· Son bir yıl içerisinde SGK'nın ödeme (ilaç ve sağlık), provizyon ve sigortalı tescil gibi kritik sistemlerinde meydana gelen hatalar, telafisi mümkün olmayan noktalara doğru ilerliyor.

TÜİK tarafından açıklanan ve kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyini gösteren anket sonuçlarına göre vatandaşın SGK'dan memnuniyet oranı 2008'de yüzde 71,5 iken, bu oran 2009'da yüzde 58,9'a gerilemiş. Bu rakamlar da bizim tespitlerimizle paralellik arz ediyor. Umarız bu düşüş 2010 yılı içerisinde telafi edilir.

SSK'yı dava etmek için zamanaşımı var mı?

Soru: Sadettin Bey ben 1996 yılında SSK'dan emekli oldum. İşlemlerimdeki yanlışlık hakkında iş mahkemesine dava açmak istiyorum. Bu konuda zamanaşımı söz konusu mudur? Ahmet Can Nalbur

Cevap: Değerli okurum, dava açma gerekçenizi ya da işlemlerdeki yanlışlığın ne olduğunu yazmamışsınız. Ancak emekli aylığınızın yanlış veya eksik hesaplandığını düşünüyorsanız, her zaman dava yoluna başvurabilirsiniz. Bunun için herhangi bir zamanaşımı söz konusu değildir.

Annem 3.600 günle emekli olabilir mi?

Soru: Merhabalar Sadettin Bey, annem 27.01.1957 doğumlu, sigortaya geçiş tarihi 01.12.1995 ve 916 gün sigortalı çalışması var. Ayrıca 1.680 gündür isteğe bağlı prim ödemeye devam etmektedir. Annem 3.600 günle yaştan nasıl emekli olur? Yeni yasaya göre Bağ-Kur'lu sayıldığına göre, 3.600 günle emekli olmak için Bağ-Kur'dan çıkması mı gerekiyor? Başka bir işyerinde sigortalı olarak çalışması lazım mıdır? Müjde Balcı

Cevap: Değerli okurum sizin de belirttiğiniz gibi 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren SSK'nın isteğe bağlı sigortası sona erdi ve sadece Bağ-Kur (4/b) isteğe bağlısı devam ettirildi. Dolayısıyla anneniz de bu statüde 3,5 yıl prim ödediği taktirde Bağ-Kur'lu gibi emekli olacağından, 3.600 günle değil, 5.400 gün (15 yıl) prim günüyle emekli olacak. Bu yüzden annenizin 3.600 günü tamamlamak için kalan 1.004 gününü bir işyerinden sigortalı olarak tamamlaması gerekiyor. Anneniz gün sayısını tamamladıktan sonra 58 yaşını dolduracağı 27.01.2015 tarihinde emekli olabilir.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM