BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İş Kazası Geçirenler Çift Aylık Alabilir Mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - İş Kazası Geçirenler Çift Aylık Alabilir Mi?

Şükrettin Genç: 1999 yılında geçirdiğim iş kazası sonucunda yüzde 27 oranında sürekli iş göremezlik ödeneği almaktayım. Bu ödeneğin ölümüm halinde eşime kalmayacağını duydum, doğru mudur? Bir de SSK’ya isteğe bağlı prim ödemeye başlarsam iş göremezlik ödeneğim kesilir mi ve yaştan emekli olunca çift maaş almam mümkün mü?

İş kazaları ile meslek hastalıkları halinde sigortalıya sağlık yardımı yapılmakta, geçici iş göremezlik süresince günlük ödenek verilmekte, sürekli iş göremezlik hallerinde gelir verilmekte, protez, araç ve gereçlerin sağlanması, takılması, onarılması ve yenilenmesi yapılmakta, gerekli koşullar oluşursa tedavi için sigortalı yurt içi veya dışına tedavi için gönderilmekte, cenaze masrafı karşılığı verilmekte, sigortalının ölümünde hak sahiplerine gelir bağlanmaktadır. SSK’dan aldığınız iş kazası sürekli iş göremezlik geliri ömür boyunca verilmektedir. Ayrıca, ilerde eş ve çocuklarınıza kalabilmektedir. Size yanlış bilgi verilmiş. Gün prim gün sayınızın dolması gerekmektedir. Eğer isteğe bağlı sigortaya devam ederseniz yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamladığınızda ayrıca size yaşlılık (emekli) aylığı da bağlanır. Emekli olduğunuzda hem emekli aylığınızı, hem de yüzde 27’lik sürekli iş göremezlik gelirini almaya devam edeceksiniz. Ancak, bu aylık ve gelirlerden fazla olanın tamamını, düşük olanın ise yarısını alabileceksiniz.


Emekli memur destek

primini nereye ödeyecek?



Mehmet Koç: Emekli Sandığı emeklisiyim. Bir gazetede yazı işleri müdürü olarak çalışıyorum ve benden SSK sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Aynı zamanda Bağ-Kur kapsamına giren bir ticari faaliyetim var. Bu durumda Bağ-Kur için destekleme primi kesilecek mi?

Bir sosyal güvenlik kurumundan emekli olanlar, SSK veya Bağ-Kur kapsamında yeniden çalışmaya başladıklarında sosyal güvenlik destek primi ödemektedir. Ülkemizde sosyal güvenliğin tekliği ilkesi geçerli olup, bir kişinin aynı anda iki farklı sosyal güvenlik kuruluşu kapsamında sigortalı olması olanaksızdır. Bu konuda Bağ-Kur ile SSK arasında yapılan protokole göre, hangi sosyal güvenlik kurumu kapsamındaki çalışma önce başladıysa, o hizmet geçerli olacaktır. Yani, aynı dönemde hem SSK ve hem de Bağ-Kur kapsamında çalışma varsa bu durumda hangisinin önce başladığına bakılmaktadır. Eğer, SSK çalışmanız daha önce başladıysa, sosyal güvenlik destek primini SSK’ya; aksi durumda Bağ-Kur kapsamına giren bir ticari faaliyetiniz önce başladıysa bu durumda da Bağ-Kur’a ödemeniz gerekmektedir. Yani, sadece bir tek sosyal güvenlik kurumuna prim ödenebilmektedir.


Askerden sonra sigortalı olan

askerliği borçlanabilir mi?



Eyüp Öztürk: Askerden geldikten sonra sigortalı oldum. Yani sigorta başlangıç tarihim askerlik öncesi değil. Bu durumda askerlik borçlanması yapabilir miyim?

Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince, SSK kapsamında sigortalı olanlar, askerlikte er/erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını borçlanabilirler. Askerlik borçlanmasını hem askerden önce sigortalı olanlar, hem de ilk defa askerden sonra sigortalı olanlar yapabilmektedir. Borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına katılacaktır. Ancak, ilk defa askerden sonra sigortalı olanların sigorta başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 30.09.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM