BASINDAN YAZILAR
Yeni KEY'de kim ne kadar alacak? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Yeni KEY'de kim ne kadar alacak? / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, ben bir kamu kurumunda memur olarak çalışıyorum.

1987-1995 yılları arasında çalışmış olmama ve adıma KEY kesintisi yapılmasına rağmen, 2008 yılında ilan edilen listede ismim çıkmadı ve tarafıma hiçbir ödeme yapılmadı. Buna karşı itiraz dilekçesi verdim. Yeni açıklanacak listede, ödemelerin zamlı yapılacağı söyleniyor. Buna göre bana yaklaşık olarak ne kadar bir ödeme yapılacak? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum. Selim Enli

Cevap: Değerli okurum, sizinle benzer durumda olup da KEY listesine itiraz eden yaklaşık 5,8 milyon kişi var. Normalde itiraz dilekçesi veren çalışanlara ilişkin yeni liste 28 Haziran 2009 tarihinde açıklanacaktı. Ancak listenin hazırlanması yetişmediğinden herhangi bir açıklama da yapılamadı. Bunun üzerinde 8 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe giren 5939 Sayılı Kanun'la KEY ödemelerine ilişkin yeni bir takvim açıklandı. Buna göre 31 Mart 2011 tarihi KEY konusunun neticelenmesi için son tarih. Yani bu tarihe kadar listeler ve hak sahipleri kesinleşmiş ve herkesin alacağı tutar da netleşmiş olacak.

Öte yandan yine KEY ile ilgili son yapılan düzenlemede, ilk ilan edilecek listedeki hak sahiplerine %10 artışla ödeme yapılması, daha sonraki her ilanda da %1,25 artış yapılması öngörüldü. Örneğin daha önceki listede en yüksek KEY ödemesi yaklaşık 1.390 TL idi. Bundan sonra yayınlanacak ilk listede adınızın çıktığını ve 1987-1995 döneminin tamamı için ödeme yapıldığını varsayarsak, 1.529 TL KEY ödemesi alacaksınız. Daha önceki listede hak ettiği KEY'in yarısını almış olan bir çalışan ise yeni listeyle birlikte 764,5 TL alacak. Edindiğimiz bilgilere göre yaklaşık 2 milyon kişinin itiraz dilekçesi sonuçlandırılmış ve önümüzdeki günlerde buna ilişkin liste ilan edilecek.

Malul belediye başkanına tazminat yok mu?

Soru: Sadettin Bey, ben askerlik görevimi yaparken 1978 yılında Suriye sınırında kaçakçılarla girdiğimiz bir müsademe sonucu yaralandım ve 'Askerliğe elverişli değildir' raporu verildikten sonra 17.02.1983 tarihinde vazife malulü olarak emekli oldum. Sonra yaşadığım kasabaya 1985-1989 ila 1994-1999 yıllarında iki dönem belediye başkanı seçildim. Belediye başkanlığı görevim bittikten sonra 5434 Sayılı Kanun'un ek 68'inci maddesine göre de makam ve görev tazminatı almadım. 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kanunu ile bu tarihten önce belediye başkanlığı yapmış eski belediye başkanlarına makam ve görev tazminatının verileceği belirtilmektedir. 17.12.2008 tarihinde SGK'ya bir dilekçe ile müracaat ettiğimde tarafıma gönderilen yazıda şöyle denilmektedir: "Askerli görevinizi yaparken sakatlanmanız nedeniyle tarafınıza özel bir kanuna göre (2330 Sayılı Kanun) er vazife malullüğü aylığı bağlandığı anlaşıldığından, 5434 Sayılı Kanun'un 39'uncu maddesinde belirtilen şartları da taşımadığınızdan tarafınıza makam ve görev tazminatı verilmesine imkân bulunmamaktadır." Bu durumda ben makam ve görev tazminatı alamayacak mıyım? Ahmet Gürnaz

Cevap: Değerli okurum, 5510 Sayılı Kanun'un Geçici 4. Maddesi'nin on birinci fıkrasında makam, temsil ve görev tazminatı ödenecek belediye başkanları belirtilmiştir. Bunlar:

· Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce belediye başkanı seçilenlerden emekli veya yaşlılık aylığı alanlar. (SSK, Bağ-Kur, ES fark etmez)

· Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce belediye başkanı seçilmiş olup da kanunun yürürlük tarihinden sonra emekli ya da yaşlılık aylığı bağlanacak olanlar.

· Yukarıdaki iki şıktan birine girmekle birlikte 5434 Sayılı Kanun'un 39. maddesindeki şartları taşıyanlar. (yaş şartı)

· Yukarıdaki üç şıktan hiçbirine girmediği halde malulen emekli olmuş ya da olacaklar.

Sizin durumunuz, saydığımız şıklardan sonuncusuna uyuyor. Yani malulen emekli olmuş belediye başkanı durumundasınız. Vazife malulü olmanız, malulen emeklilere sağlanacak haktan yoksun kalmanızı gerektirmez. Tam aksine, sosyal güvenlik mevzuatında vazife malullüğü, normal malullükten daha ağır şartları ve daha geniş hakları olan bir durumdur. SGK, talebinizi reddettiğine göre yapmanız gereken iş mahkemesinde dava açmaktır. 

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM