BASINDAN YAZILAR
Bildirim formlarının düzenlenmesi ve verilmesi / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Bildirim formlarının düzenlenmesi ve verilmesi / Veysi Seviğ

Bilanço esasına göre defter tutanların düzenlemekle yükümlü oldukları "mal ve hizmet alımlarına ilişkin bildirim formu" ile "mal ve hizmet satışlarına ilişkin bildirim formu"nun aylık olarak hazırlanması ve izleyen ayın sonuna kadar ilgili vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda mal ve/veya hizmet alış/satışlarının bildirilecekleri aylık dönemler, bunlara ilişkin belgelerin düzenleme tarihi dikkate alınarak belirlenecektir.
Bildirimlerin işlemlerin yapıldığı ayı izleyen ayın birinci gününden son günü akşamı saat 24:00'e kadar sistem üzerinden onaylanmak suretiyle gönderilmesi mümkündür.
Mükellefiyetin terki halinde, bu formların işin bırakıldığı tarihi izleyen ayın son gününe kadar verilmesi öngörülmüştür. Bu bildirimler, kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükelleflerce veya "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası" hükümlerine istinaden yetki almış meslek mensuplarınca verilecektir.
Bildirim verme zorunluluğu bulunan mükelleflerin ölümü halinde, bildirim formlarını verme sürelerine Vergi Usul Yasası'nın 16'ncı maddesi hükmü uyarınca üç ay eklenir. Bilindiği üzere Vergi Usul Yasası'nın 16'ncı maddesi uyarınca, "Vergi kanunlarında hüküm bulunmayan hallerde ölüm dolayısıyla mirasçılara geçen ödevlerin yerine getirilmesinde bildirime ve beyanname verme sürelerine üç ay" eklenmektedir.
Mükelleflerin tasfiyeye girmesi halinde, bildirim formları tasfiye kararının tescil edildiği tarihi izleyen ayın son günü akşamına kadar tasfiye memuru ve "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası" hükümlerine istinaden yetki almış meslek mensupları tarafından verilecektir.
Kurumlar Vergisi Yasası'nın;
* 18'inci maddesi uyarınca gerçekleştirilen birleşmelerde, münfesih kurumun birleşmenin gerçekleştiği döneme ilişkin bildirimleri, bunlar adına, birleşilen kurum veya "Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası" hükümlerine göre yetki almış meslek mensupları tarafından,
* 19'uncu maddesi uyarınca yapılan devirlerde, münfesih kurumun devrin gerçekleştiği döneme ilişkin bildirimleri, bunlar adına, devir alan kurum veya yukarıda belirtilen meslek mensupları tarafından,
* 19'uncu maddesi uyarınca gerçekleştirilen tam bölünmelerde, münfesih kurumun bölünmenin gerçekleştiği döneme ilişkin bildirimleri bunlar adına, munfesih kurumun varlıklarını devralan kurumlardan müteselsil sorumluluk kapsamında herhangi biri veya yine yukarıda belirtilen meslek mensupları tarafından, takip eden ayın son günü akşamına kadar verilecektir.
Bilanço esasına göre defter tutan ve beyannamelerini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, bu bildirim formlarını da elektronik ortamda vermek zorundadırlar.
Bildirim formlarını elektronik ortamda veren mükelleflerin kâğıt ortamında elden veya posta ile verecekleri bildirim formları hiçbir şekilde kabul edilmeyecektir.
Bildirimlerin elektronik ortamda verilmiş sayılabilmesi için sistem üzerinde onaylama işleminin yapılması gerekmektedir. Onaylama işlemi en geç, bildirimlerin verilmesi gereken sürenin son günü saat 24:00'ten önce tamamlanmış olacaktır.
Vergi dairesi değişen mükellefler, bildirim formlarını en son bağlı oldukları vergi dairesine göndereceklerdir.
Elektronik ortamda bildirim formları;
* Kullanıcı kodu, parola ve şifre almış mükellefler tarafından gönderiliyorsa; formu düzenleyen kısmına mükellefe ilişkin bilgiler, formdaki yeminli mali müşavir kısmına ise varsa yeminli mali müşavire ilişkin bilgiler yazılacaktır.
* Yeminli mali müşavir tarafından gönderiliyorsa; formu gönderen bölümünde yeminli mali müşavirin bilgileri yer alacaktır. Formu düzenleyen bölümünde varsa serbest muhasebeci/serbest muhasebeci mali müşavire ait bilgiler, yoksa mükellefe ait bilgiler yazılacaktır.
* Serbest muhasebeci/serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gönderiliyorsa; formu gönderen ve düzenleyen bölümlerine serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavirin bilgileri yazılacaktır. Mükellefin yeminli mali müşaviri varsa yeminli mali müşavir bölümü de doldurulacaktır.
Bildirimlerdeki alış/satış bedelleri Türk Lirası (TL) olarak doldurulacaktır. Bu bağlamda kuruş bilgileri gösterilmeyecektir.
Bir kişi veya kurumdan yapılan alış ve/veya satışlarda birden fazla belge olması halinde, kuruş ihmali belge bazında değil, belgelerin toplamı üzerinden yapılacaktır. Buna paralel olarak birden fazla sayfadan oluşan (nakli yekunlu) faturalar tek fatura olarak kabul edilecektir.
İthalat işlemlerinin "Form Ba" ile bildirilmesinde gümrük beyannamesi giriş tarihi, ihracat işlemlerinin "Form Bs" ile bildirilmesinde ise fiili ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınacaktır.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 12.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM