BASINDAN YAZILAR
Maliye, Borsa'ya vergi için formül arıyor - MuhasebeTR

Maliye, Borsa'ya vergi için formül arıyor

Yatırım araçlarında stopajın sıfırlanmasının Maliye'ye faturası ağır oldu. Anayasa Mahkemesi'nin iptaliyle gelir kaybına uğrayan Maliye Bakanlığı, yeni oran için çalışmalarını sürdürüyor. Bakanlık, yatırım araçlarındaki stopaj için yüzde 5 ile 10 arasında farklı oranlar üzerinde duruyor. Sektör yetkilileri oranın yüzde 3 ile 5 arasında olmasını istiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı vergi uygulamasına yönelik hükmü iptal etmesinin faturası Maliye'ye çıkacak. Maliye bürokratlarının hesaplamalarına göre verginin sıfırlanmasının 2010 yılı bütçesine maliyeti 1,2 milyar lira. Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararının ardından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü çalışmalarına hafta sonları da devam ediyor. Düzenlemeyi mart ayına kadar yetiştirmek için mesai yapan bürokratlar, yatırım araçlarında stopaj uygulamasına dönük farklı alternatifler üzerinde duruyor. Yerli ve yabancı yatırımcıya yüzde 5 stopaj uygulanması, stopaj oranının yüzde 5 ile 10 arasında belirlenmesi bu alternatifler arasında yer alıyor. Bakanlık, söz konusu yatırım araçlarının sıfırlanmasına ise herhangi bir şekilde sıcak bakmıyor. Görüşmelerde sektör yetkilileri de söz konusu yatırım araçlarındaki stopajın yerli ve yabancılar için yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olabileceğini dile getiriyor.

Anayasa Mahkemesi'nin ücretlilerle ilgili yeni düzenleme için 6 ay, stopaj için de 9 ay süre verdiği Maliye, gerekçeli kararın ardından yoğun bir çalışma içine girdi. Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı'nda Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı bir dizi toplantı yapıldı. Maliye yetkilileri, yeni stopaj düzenlemesi için aracı kuruluş yetkilileriyle de bir araya geldi. Çalışmalar sırasında, Anayasa Mahkemesi'nin iptaline konu olan yabancılara sıfır stopaja ilişkin maliyet analizi de yapıldı. Bu çalışmada, bono, yatırım fonu ve hisse senedinde stopajın yabancılarda olduğu gibi yerlilerde de sıfırlanması halinde bunun 1,2 milyar liralık bir vergi kaybına sebep olacağı hesaplandı. Bu çerçevede, yatırım araçlarında yerli ve yabancılara sıfır stopajın mümkün olamayacağı belirtildi. Yeni düzenleme çalışmalarında, ücretliler için de alternatifler hazırlandı. İlk alternatifte ücretliler ile diğer gelir unsurları için daha önce de uygulanan ikili tarife uygulaması yer aldı. İkinci alternatifte ise ücretliler ve diğer gelirler için aynı vergi oranlarının geçerli olması, ancak ücretliler için ayrı, diğer gelirler için de ayrı dilimler belirlenmesi öngörüldü. Maliye Bakanlığı'nın da ağırlıklı olarak üzerinde durduğu bu alternatifte, Gelir Vergisi tarifesinde mevcut yüzde 15, yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 oranları korunacak. Ücret dışındaki gelir kalemleri mevcut dilimler üzerinden vergilendirilmeye devam edilecek. Ancak ücretliler için mevcut dilimler biraz daha artırılacak. Bu şekilde ücret gelirlerinin alt dilimlerde ve düşük oranlarla vergilendirilmeleri sağlanacak.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, teknik düzeyde yürütülen çalışmaların Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sunulacağını ifade ederek, "Gerek stopaj gerekse ücretlilerin vergilendirilmesinde nihai kararı hükümet verecek. Biz, bu konuda hükümetin önüne çeşitli alternatifleri ve bunların mali boyutlarını koyacağız. Son karar da oradan çıkacak." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenleme, yerli yatırımcıların bono, yatırım fonu ve hisse senetlerinde vergi ödemesini düzenliyor.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 10.02.2010)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM