BASINDAN YAZILAR
Gayrimenkulde Vergiden Kaçana 'Pişmanlık' Yolu - MuhasebeTR

Gayrimenkulde Vergiden Kaçana 'Pişmanlık' Yolu

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı, aldığı konutu 4 yıl dolmadan yeniden satan ama vergisini ödemeyen 112 bin 500 kişiye 'Pişmanlık beyannamesi verin, cezadan kurtulun' çağrısı yaptı.

İstanbul'da evini 4 yıl elinde tutmadan satan ve bu sırada kâr elde eden 112 bin 500 kişiyi İstanbul Vergi Dairesi 'pişmanlık beyannamesi' vermeye çağırdı. 2004 yılına kadar olan 4 yıllık dönemde konut alıp-satan ancak bu sırada beyanname vermeyen 112 bin 500 kişiyi tespit ettiklerini ifade eden İstanbul Vergi Dairesi'nin yeni Başkanı Mehmet Koç, "Tapu kayıtlarından kimin, ne kadara sattığını çok rahat görüyoruz. Bu nedenle bu dönemde ev alıp-satan herkesi tespit ettik. Önerim biz onlara gidip Vergi Dairesi'ne çağırmadan pişmanlık beyannamesi vererek gelip vergi borçlarını yatırmaları. Aksi taktirde hem vergi hem de faizini ödemek zorunda kalacaklar" dedi. İstanbul'da özellikle son yıllarda hareketlenen gayrimenkul piyasasını takibe alan İstanbul Vergi Dairesi, 2004 yılına kadar incelediği 4 yıllık dönemde yaklaşık 2 milyar YTL'lik bir vergi kaybını yakaladı. Tapu kayıtlarının işlerini çok kolaylaştırdığını belirten Koç, incelemenin 2005 ve 2006 yılı için de yapılacağını açıkladı. Bu arada gayrimenkul alıp-satanlara yönelik çeşitli uyarılarda da bulunan Koç bunları şöyle sıraladı:

*

 

4 yıldan önce elden çıkardı ve vergisini vermediyse pişmanlık beyannamesi ile en azından cezadan kurtulabilir. Kapılarına gittiğimizde artık resmi bir alacak oluştuğundan verginin yanı sıra bir katı kadar da ceza ödemeleri gerekecek ve bundan kurtulmaları mümkün olmayacak.

* Birçok vatandaşımız alım-satım sırasında binde 15'lik tapu harcından kaçınmak için gayrimenkulün değerini düşük gösteriyor. Örneğin bir gayrimenkulün fiyatı 150 bin YTL iken, binde 15'lik tapu harcını düşük ödemek için fiyat 50 bin YTL gibi gösteriliyor. Böylece tapu harcı olarak 2 bin 250 YTL ödeyecekken, 750 YTL ödüyorlar.

* Aynı gayrimenkulü 4 yıl geçmeden satmaları halinde karşılarına inanılmaz rakamlar çıkabiliyor. 50 bin YTL'ye aldım dedikleri asıl değeri 150 bin YTL'ye aldıkları bir evi 250 bin YTL'ye satarken biz vergiyi aradaki bu farka göre belirliyoruz. Yani yaklaşık 200 bin YTL üzerinden vergi alıyoruz. O zaman da karşısına 40 bin YTL'lik bir vergi çıkıyor. Gerçek değerinde gösterilseydi yarısı kadar vergi ödeyeceklerdi.

(Kaynak: Sabah Gazetesi | 29.09.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM