BASINDAN YAZILAR
Ne kadar vergi tahsilatı, o kadar prim - MuhasebeTR

Ne kadar vergi tahsilatı, o kadar prim

Küresel krizin etkisiyle bütçe gelirlerinde meydana gelen azalma Maliye'yi harekete geçirdi.
 

İhracat ve büyüme rakamlarından gelen olumlu haberlerin ardından vergi tahsilatını artırmanın yollarını arayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi gelirlerinde elde edilecek ek performanstan çalışanlara pay verilmesini mümkün kılan bir düzenlemeye gideceklerini söyledi.

Maliye Bakanlığı'nın Sapanca'da önceki gün başlayan Defterdarlar ve Vergi Dairesi Başkanları Toplantısı'nın dünkü bölümüne katılarak bir konuşma yapan Maliye Bakanı Şimşek, yeni dönemde kayıt dışı ve vergi kaçakçılığı ile mücadelenin en üst düzeye çıkarılacağını kaydetti. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılacağını belirten Şimşek, idarenin bütçe kaynaklarını iyileştirmeyi planladıklarını söyledi. Gelir İdaresi'ne ek ödenek verirken esneklik sağlamayı öngördüklerini de anlatan Şimşek, "Bu çerçevede vergi dairelerine ek vergi gelirlerinden pay da verebiliriz. Ek performans elde ettiğimiz gelirlerden çalışanlarımıza da pay vermeyi mümkün kılan bir düzenlemeye gidebiliriz." dedi.

Yeni dönemde vergi uyuşmazlıklarına ilişkin idari yargılama alanında da yeni düzenleme yapmayı öngördüklerini dile getiren Şimşek, vergi muktezalarına ilişkin reformun da kısa süre içerisinde hayata geçirileceğini ifade etti. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nda pilot uygulamasına başlanan yeni düzenleme ile mukteza alanındaki aksaklıkların giderileceğini kaydeden Şimşek, "Bu konudaki eksiklikleri ortadan kaldıran yeni özelge (mukteza) sistemini bütün illere yayacağız. Ocaktan itibaren mükellefler vergi dairesi başkanlıklarına, başkanlıkların olmadığı yerlerde de defterdarlıklara özelge talebinde bulunacak. Merkezde de yeni bir yapı oluşturulacak ve muktezalara ilişkin yeni kararı merkez verecek. Bunlar internet sayfamızda da yer alacak. Vergi kanunları ve mevzuattaki gri alanları, belirsizlikleri tebliğler ile çözeceğiz." şeklinde konuştu. Maliye Bakanı Şimşek, son günlerin tartışma konusu olan KDV iade sistemi ile ilgili açıklamalarda da bulundu. KDV iade taleplerinin değerlendirilmesine yönelik etkin ve güvenilir bir risk analizi sistemi üzerindeki çalışmaların tamamlandığını belirten Şimşek, bu çerçevede kod sisteminin revize edileceğini bildirdi. Maliye Bakanı, mükellef nezdinde hissedilen sıkıntıları ortadan kaldıran belirli standartlara sahip, güvenilir ve tüm Türkiye'de aynı şekilde uygulanan bir yapı oluşturulacağını ifade etti.

Vergi kaçırmanın cezası artıyor

Vergi kayıp ve kaçağıyla mücadele için vergi cezaları artıyor. Maliye Bakanı Şimşek, ülkenin yeni bir döneme girdiğini, bu dönemde Maliye çalışanlarının dinamizm ve çabalarına ihtiyaç bulunduğunu söyledi. 2010 yılı gelir hedeflerinin gerçekçi, ancak iddialı olduğunu dile getiren Maliye Bakanı, bu hedefe ulaşılması için çalışanlarının çok daha yoğun çaba göstermesini istedi. Maliye personelinin ne iş yaparsa yapsın, ne karar alırsa alsın, 72 milyonun hukukunu koruması gerektiğini ve bu konuda hassasiyet taşıması gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Verdiğiniz her kararda, attığınız her imzada, ülkenin tümünün hak ve hukukunu koruyun." dedi. Taşıma su ile değirmenin dönmediğini, sağlıklı kaynaklar olmadıkça işin bir noktada tıkandığını ifade eden Şimşek, yeni dönemde daha fazla vergi toplanması için denetimlerin de etkin hale getirileceğini bildirdi. Bu çerçevede vergi kaçırmanın cezasını artıracaklarını kaydeden Şimşek, "Biz bu ülkeyi kalkındıracaksak kayıt dışılığa, vergi kaçırmaya hiçbir şekilde müsamaha gösteremeyiz. Vergi kaçırmak sadece ülkeyi zafiyete uğratmıyor, aynı zamanda adaletsizliğe de yol açıyor.'' şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, Maliye çalışanlarına şu talimatları verdi: "Mükellefin ayağına gidin. İş ve aş üretenlere her zaman saygı ve sevgi ortamı sağlayın. Sadece masa başında bu işler yapılmıyor. Mutlaka dışarıya çıkmanız lazım. Tahsilatları hızlandırın, 2010 hedeflerini tutturmak için plan yapın. Her konuda vatandaşın menfaatini gözetin."

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 12.12.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM