BASINDAN YAZILAR
YURT DIŞI BORÇLANMASI (Tereddüt edilen konular) -2- / Lütfi Köksal - MuhasebeTR

YURT DIŞI BORÇLANMASI (Tereddüt edilen konular) -2- / Lütfi Köksal

Yabancı ülkelerdeki çalışmalarla ülkemizdeki çalışması aynı olup süreler çakışırsa aşağıdaki şartlara göre hareket edilecektir:
a) Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışmalarla ülkemizde prim ödeme süresi çakışırsa, ülkemizdeki prim ödemeleri iptal edilecek, yurt dışı süreleri borçlanacak.
b) Sosyal Güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışmalarla ülkemizde ödenen primler çakışırsa, ülkemizdek çalışma süreleri mevzuata göre geçerli sayılırsa ülkemizdeki primler geçerli sayılacak. Çakışan yurt dışı süreleri borçlanılmayacak. Ancak, yurt dışı süreleri ülkemizdeki hizmetlerin geçersiz kabul edilerek iptal edilmesi halinde borçlandırılacak.
c) Ülkemizde isteğe bağlı prim ödenen sürelerde, sözleşmesiz ülkelerde geçen sigortalılık veya ev kadını olarak geçen süreler borçlandırılmayacak.
d) Yurt dışından ülkemizde isteğe bağlı sigortaya prim ödemenin mümkün olduğu Fransa, İsveç ve İsviçre hariç olmak üzere, sözleşmeli ülkelerdeki çalışma süreleriyle ülkemizdeki isteğe bağlı sigorta süreleri çakışırsa, isteğe bağlı süreler iptal edilir. Yurt dışı süreleri talep halinde borçlandırılır.
Bu ülkelerde ev kadınlığı süreleri ile ülkemizdeki isteğe bağlı süreleri çakışırsa, isteğe bağlı süreler kabul olur ve yurt dışındaki ev kadınlığı süreleri borçlandırılmaz.
Tahsis talep tarihinde kesin dönüş yapanlar ise, yurt dışında çalıştıkları işten ayrıldıkları, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödenekleri sona erdiği ay içinde yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalıların tahsis talepleri reddedilmeyecek, başvurunun takip edildiği ay başından itibaren yaşlılık aylıkları bağlanacak.
Çalışmadığı halde sözleşmeli ülkelerde emeklilik yaşına kadar prim ödeyenlerin durumu ise şöyle:
Yurt dışında ikamet ettikleri sürede, 3201 sayılı kanuna göre borçlanmaları dikkate alınarak aylık bağlanma talebinde bulunanlar adına ikamet ettikleri ülkede mevzuat gereğince aranılan yaş şartının bulunduğu tarihe kadar, fiilen çalışmadıkları halde bu ülkelerde adlarına prim yatırılmaktadır. Bu ülkelerde prim ödenen süreler 3201 sayılı kanuna göre aylık talepleri geçerli sayılacak, aylık bağlandıktan sonra bu ülkelerde prim ödeme devam etse bile aylıkları kesilmeyecek.
İlgililerin talebi halinde, ‘yurda kesin dönüş’ tanımının yapıldığı yönetmeliğin yayımlandığı 06.07.2007 tarihinden sonra bu düzenlemenin aksine reddedilen tahsisi talepleri geçerli sayılacak, kesilen aylıklar yeniden bağlanacak.

YARIN: Ev kadınlarının yurt dışında geçen sürelerinin belgelendirilmesi, 3201 sayılı kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananların yeniden çalışmaya başlamaları.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

> Beşir Çalışır / KONYA

Doğum tarihim 15.07.1970 ve işe girişim 3.10.1990. Matbaada çalışıyorum. Primlerim normal yatıyor. Ne zaman emekli olabilirim?

CEVAP: Sayın Çalışır, 03.10.1990 tarihli Sigorta girişiniz var. Ama prim ödeme 02.08.1993 tarihinden başlıyor. Bu tarihte prim ödenip ödenmediğini Konya SGK İl müdürlüğünden araştırabilirsiniz. 02.08.1993 tarihli girişinize göre 54 yaşınızın dolduğu 15.07.2024 tarihinde 5675 gün ile emekli olabilirsiniz.1990 yılında çalışma çıkarsa, 52 yaşında yani iki sene önce emekli olabilirsiniz. Matbaada çalıştığınıza göre bu dönemde Matbaa Meslek Lisesinde stajyer öğrenci olabilirsiniz. Bu durumda yapılacak bir şey yoktur.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 09.12.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM