BASINDAN YAZILAR
Ahmet KARABIYIK - F1 bileti gider yazılır mı? - MuhasebeTR

Ahmet KARABIYIK - F1 bileti gider yazılır mı?

Tartışmalı bir cezanın ardından Formula 1'in (F1) İstanbul ayağına devam kararı alındı. Böylece, yarışlar için yurtdışından gelen misafirlerini ağırlayan işadamları tanıtım için bu güzel fırsattan yararlanmaya devam edebilecek.

 

Yurtdışı ile ticaret yapan bir işadamımız, geçen yılki yarışlar için ihracat yaptığı firma temsilcilerini bu vesile ile ülkemize davet etmiş, misafirlerinin konaklama ve yeme-içme gibi ihtiyaçlarını karşılamış, parasını şirketinin ödediği biletlerle Formula 1 yarışlarını izlemişler. Bu daveti yaparken, müşterileriyle ilişkilerini güçlendirerek satışını yaptığı mallara olan talebi korumayı ve artırmayı amaçlamış olmalıydı.

İşadamımız, kendi şirketi tarafından ödenen biletlerin gider olarak gösterilmesi konusunda tereddüte düşmüş olacak ki, konuyu İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na (İVDB) sormuş.

Aşağıda özetini (*) vereceğimiz muktezada bahsedildiği üzere İVDB cevap olarak ağırlamış olduğu firma temsilcilerine alınan biletlerin bedellerinin gider yazılamayacağını belirtmiş, konaklama ve yemek bedellerinin ise gider yazılabileceğini belirtmiştir.

İVDB, bilet ödemesinin “ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında olmadığından” ve “yapılan masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet (nedensellik) bağı bulunmadığından” gider yazılamayacağını belirtmiştir.

 

Yarış bileti gider yazılabilmeli

Kanaatimce konaklama ve yemek masrafları ile iş arasında ne kadar illiyet bağı var ise bilet masrafı ile iş arasında da aynı hatta daha güçlü bir illiyet bağı var. İşadamı bu daveti Formula 1 yarışları için satış yaptığı müşterilerine yapıyor. Amacı ortada. Müşteri ve pazar bağlarını sıkı tutmak. Bilet bedeli, otel, yiyecek vb. masrafların tamamı aynı amaca, ticari kazancın artırılmasına yönelik. Konaklama ve yemek masrafı gider kabul edilirken bu masrafların yapılmasına sebep olan yarış bileti gider kabul edilmiyor. Ancak yarış olmasa otel ve yemek masrafı da olmayacak.

Yapılan masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış olmadığını söylemek de çok zor. Şirket cirosunun temsile ayrılması mümkün olmayan derecede bir oranını bu işe ayırmamış olduğu, bilet bedelinin yurtdışına ihracat yapan bu firma için ciddi bir yekün oluşturmadığı da rahatlıkla anlaşılıyor. Dolayısıyla yarış bileti gider yazılabilmelidir.

Burada acaba diyorum. Defterdarlık bu konuda verilecek olumlu bir görüşün kötüye kullanılabileceğini ve müşterilere sunulabilecek her türlü eğlencenin bu kapsamda değerlendirilebileceğini mi düşünmüştür? Sınırı tarif edilemeyen temsil, eğlence harcamalarının suiistimal edilmesinin önüne geçmek istediğinden mi bu yönde görüş bildirilmiştir?

Müşteriye alınan bilet yarış bileti değil de Ayasofya, Topkapı, Aya İrini Müzesi vb. giriş bileti yani kültürel bir etkinlik olsaydı idarenin cevabı olumlu olur muydu? Bedeli ödenen biletin satış ve kotayı aştığı için müşteriye hediye olarak verilmesi durumunda gider yazılıp yazılmayacağı sorulsaydı cevap nasıl olurdu?

İVDB’nin cevabının ne olacağını tahmin edemiyorum. Formula bileti vb. harcamaları gider yazılıp da cezai işlem yapılması durumunda konu yargıya taşınabilir.

İndirilebilecek giderleri Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1 Maddesi, “Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler” şeklinde tarif etmiştir. Yukarıdaki örnekte de Formula 1 bilet bedeli, müşterilere ve satışların artırılmasına yönelik masraf olduğundan ticari kazancın elde edilmesiyle yakından ilgilidir, gider yazılabilmelidir.

 

(*) İVDB 21.10.2005 tarih ve 3021 sayılı mukteza özeti

Bir masrafın, genel gider adı altında masraf yazılabilmesi için genel giderlerin ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre İmalat San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ihracat yaptığı firma temsilcilerini misafir etmek için yapmış olduğu konaklama ve yemek giderlerinin yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler mahiyetinde ödeme olacağından bu harcamaların safi kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır. Ancak, ihracat yapılan firma temsilcilerinin Formula 1 yarışlarını izlemesi için ödenen bilet bedelinin, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla bu faturaya ait giderin, kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 23.09.2006)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM