BASINDAN YAZILAR
İkinci emeklilik işi çoktan bitti ödenen prim, aylığı artırmaz / Ziya Perver - MuhasebeTR

İkinci emeklilik işi çoktan bitti ödenen prim, aylığı artırmaz / Ziya Perver

Bir kamu kurumundan emekli olup emeklilik sonrasında 1999 yılında başka bir işe başlayarak 7 yıl aralıksız destekleme primi ödedim. 2005 yılında işten ayrıldım ve 506 sayılı kanunun 63 ve 82'nci maddesine istinaden destekleme primi ödediğim yılların emekli maaşıma katkısının olup olmadığını SSK'ya dilekçe ile sordum.
Cevap olarak da böyle bir şeyin olmadığını bildirmişler. Sonradan baktık ki gazete manşetlerinde 506 sayılı kanuna göre ikinci emeklilik için boy boy haberler hem de 1 gün veya 1 ay gibi kısa bir süre çalışıp, destekleme primi ödeyen 10.500 kişi faydalanmış. O günden beridir sayısız kere SSK'ya ikinci emeklilikten yararlanmak için dilekçe verdim ama hepsine olumsuz cevap gönderdiler. Bu konuyla ilgili bir yol var mı, dava açsam olur mu? Muştek Çakır, Sefaköy

2007 yılı Eylül ayında bir gazetede manşetten verilen haber sonrasında birçok SSK emeklisi "ikinci emeklilik" adı verilen uygulamadan yararlandı ve emekli aylıklarını yüzde 42 oranına kadar artırdı. Ancak adı "ikinci emeklilik" olmakla birlikte esasen ikinci bir aylık vermiyor sadece mevcut emekli aylıklarına hükümet tarafından verilmeyen ülkenin büyüme oranının bir şekilde alınmasını temin ediyordu.

Emeklİler İkİ şekİlde çalIşabİlİr

Gerek eski 506 ve gerekse yeni 5510 sayılı kanunlar gereğince emeklilerin, emeklilik hayatından sonra çalışmasının iki şekli vardır. Birincisi, aynen sizin gibi emekli aylığını kestirmeden hem emekli aylığını aynen SGK'dan alıp hem de bir işyerinde çalışıp ücret almak ve işyerinden aldığı ücretten SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) ödetmek. İkincisi ise bir işe girip, SGK'ya verilecek dilekçe ile emekli aylığını kestirip, normal işçi gibi prim ödemektir.

İkİncİ emeklİlİk İçİn aylIğI kestİrmek gerekİyordu

Bahsi geçen "ikinci emeklilik" uygulamasından yararlanmak içinse normal işçi gibi en az bir gün çalışıp, ertesi gün yeniden emeklilik dilekçesi vermek gerekiyordu. Siz ise hep SGDP ile çalışmışsınız bu nedenle emekli aylığınızın artma ihtimali yoktu.

İkİncİ emeklİlİk İşİnİ TBMM bİr ay İçİnde kaldIrdI

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine sadece TÜFE kadar zam yapılmakta ama ülkenin büyümesinden, gelişmesinden emeklilere pay verilmemektedir. Bu nedenle de emekliler (sadece SSK ve Bağ-Kur emeklileri) ülke ne kadar büyürse o oran kadar fakirleşmektedir. 2007 yılı Eylül ayında bir gazetede manşetten verilen 'Süper formül' veya sizin deyiminizle 'ikinci emeklilik' ile sizin gibi SSK emeklileri, emekli olduktan sonra yeniden işe girip emekli aylıklarını kestirip bir gün çalışıp, ertesi gün yeniden emeklilik dilekçesi verdiklerinde geçmiş yıllarda alamadıkları gelişme hızı oranlarını da alabiliyorlardı. İşte bu haberden sonra AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas tarafından verilen kanun teklifi sonrasında 16 Ekim 2007 günü TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 5698 sayılı kanun ile uygulama sona erdirildi. Artık emekliler bu yasadan sonra ülkenin büyümesinden pay alamıyorlar.

SGDP ne İşe yarar?

Aklınıza 'o zaman benim yıllardır ödediğim Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ne işe yarıyor?' sorusu gelebilir. İşyerinden aldığınız ücret üzerinden yüzde 31 (veya yüzde 36) oranında kesilen SGDP'nin dörtte biri yani yüzde 7,5'i sizin işverenden aldığınız ücretten kesilir, yüzde 23,5'i (veya yüzde 28,5'i) ise işveren tarafından SGK'ya ödenir. Ödenen primler var olan emekli aylığınızı hiç etkilemez, zira bu prim kısa vadeli sigorta kolları denilen iş kazası-meslek hastalığı sigortaları için ödenir. İşte bu nedenle de prim ödeyerek, çalıştığınız sırada iş kazası veya meslek hastalığı geçirir ve bu sebeple de yüzde 10 veya daha fazla oranda meslekte kazanma gücü kaybına uğrarsanız, SGK tarafından size 'sürekli iş göremezlik geliri' verilir.

İşçİler İçİn farklI teşvİklerden faydalanabİlİrsİnİz

Şirket olarak yüzde 5 sigorta işveren primi desteğinden faydalanmaktayız. SGK'nın yayımlamış olduğu 2009-113 sayılı genelgesinde yer alan aşağıdaki bölümde, "10- Diğer Teşvik Kanunlarından Yararlanan İsverenlerin Geçici 9'uncu Madde Hükmünden Yararlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar" başlığı altında, "Diğer teşvik kanunlarına istinaden işveren hissesi sigorta prim teşviki uygulamasından yararlanmakta olan işverenlerin, teşvik kapsamına giren sigortalılarından dolayı aynı dönem için ve mükerrer olarak 4447 sayılı kanunun geçici 9'uncu maddesinde öngörülen teşvikten yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır. ..." denilmektedir.

Şirket olarak hem % 5 işveren hissesinden hem de genelge kapsamında yer alan yeni işe giren personelimiz için bu teşvikten yararlanmamız mümkün mü? Nihat Köksal

SGK'daki hemen hemen bütün teşvikler işçi bazlıdır. Bu nedenle bir kısım işçileriniz için ayrı bir 'aylık prim hizmet belgesi' oluşturup yüzde 5 teşvikinden yararlanırken, bir başka kısım işçileriniz için ayrı bir 'aylık prim hizmet belgesi' oluşturup yararlanabileceğiniz bir başka teşvikten faydalanma hakkınız var. Yani bir işyerine ait işyeri sicil numarası üzerinden birden fazla 'aylık prim hizmet belgesi' ile birden fazla teşvikten yararlanma tercihi size aittir.

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 03.10.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM