BASINDAN YAZILAR
Acil sağlık hizmeti ücretsiz değil mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Acil sağlık hizmeti ücretsiz değil mi? / Sadettin Orhan

Soru: Babam ağustos başında aniden rahatsızlandı ve özel bir hastanenin aciline getirdik. Burada müdahale yapıldı, kendisini 1 gün hastanede gözetim altında tuttular. Bu arada benden SGK kâğıtlarını imzalamamı istediler. Boş kâğıtları imzaladım ve 1.500 TL kredi kartımdan bloke edeceklerini söylediler. Bu arada yaklaşık 600-700 TL'ye yakın acil serviste yapılan hizmetin bedeli olarak benden tahsil ettiler. Aradan 1-2 hafta geçtikten sonra yüksek ateş ve titreme şikâyetiyle tekrardan acile geldik ve yapılan işlemler için boş kâğıda imza alıp tekrar 700 TL para istediler. Ayrıca bize bilahare 460 TL'lik bir fatura daha çıkartıp gönderdiler. Bu hastanenin haksız kazancını geri almam için neler yapmam gerekir? Konu hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz? Yıldırım Yakar

Cevap: Değerli okurum, geçtiğimiz yıl Genel Sağlık Sigortası'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, acil sağlık hizmetleri ücretsiz hale getirilmiştir. Hatta siz, SGK ile anlaşması olmayan bir hastaneye de gitseniz, acil hizmet kapsamındaki sağlık yardımları ücretsiz karşılanacaktır. Ancak uygulamada, acil ünitesine başvuran hastaya ilgili sağlık kuruluşu tarafından gerekli müdahaleler yapılmakta, bunun karşılığı olan (fark) ücret hastadan tahsil edilmekte (veya taahhütname alınmakta), hastaya da SGK'dan parasını geri alabilmesi için fatura ve acil hizmeti gösteren form verilmektedir. Bu anlamda, başvurduğunuz sağlık kuruluşu tarafından size çıkarılan faturanın haksız olup olmadığını anlayabilmem için içeriğini kontrol etmem gerekir. Ancak siz de bahsettiğiniz acil sağlık hizmetleri için ödemiş olduğunuz ücretin faturasını ve acil hizmet formunu SGK'ya ibraz ederek, ödediğiniz bedeli geri alabilirsiniz.

SSK emeklisi olarak kamuda çalışanlar

Soru: Sadettin Bey, ben 1947 doğumluyum. 1 Mart 1966'da Emekli Sandığı'na bağlı devlet memuru olarak atandım. Ekim 1977 yılına kadar 11 yıl memur olarak çalıştım. Bu tarihte istifa ederek ayrıldım. Ekim 1977 tarihinde SSK'lı olarak özel sektöre girdim. 6 sene de SSK'lı olarak çalıştım. 1993 yılında iki hizmetimi birleştirerek (5.600 iş günü) SSK'dan emekli oldum. 6 Aralık 2006 tarihinde (müktesep hak formülü ile) tekrar devlet memuru olarak tayinim yapıldı. Halen memur olarak çalışmaktayım. Buradan hareketle size sorularım;

a) Tekrar memur olurken SSK'dan emekli olduğumu ne soran oldu ne de ben söyledim. 6 Aralık 2006'dan beri SSK emekli maaşımı da alıyorum. Galiba bu günlerde SGK bunun farkına vardı. Şimdi SGK benim SSK emekli maaşımı keser mi? Bana zimmet çıkarıp geri alır mı? Veya benim memuriyet görevime son mu verir?

b) 65 yaşımın dolmasına az kaldı. Son çalıştığım bu 6 sene, ne olacak? Eski hizmetlerimle birleştirilip SSK maaşıma devam mı diyecekler, yoksa bütün hizmetlerimi birleştirip Emekli Sandığı'ndan "memur" statüsünden mi emekli edecekler?

c) Bir rivayete göre de SSK maaşıma döndürüp bu altı senenin emekli keseneklerini talep edebilirmişiz. Doğru mudur?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Nuri TULUM

Cevap: Nuri Bey, 5335 Sayılı Kanun'un 30. maddesi gereği, SSK emeklisi olarak tekrar memuriyete başladığınızda SSK emekli aylığınızın kesilmesi gerekiyordu. Zira söz konusu Kanun hükmü gereği, bir kimse hangi kurumdan/statüden emekli olursa olsun, kamuda yeniden çalışmaya başladığı taktirde emekli aylığının kesilmesi gerekir. Dolayısıyla 2006 yılından beri size, kanuna aykırı bir şekilde emekli aylığı ödenmiş durumda. SGK, sizinle aynı durumda olan pek çok kişiye tebligat göndererek, kanunsuz ödenmiş olan bu aylıkları talep etmektedir. Muhtemelen size de tebligat ya gelmiştir ya da gelecektir. Yapmanız gereken, son üç yıldır almış olduğunuz aylıkları geri ödedikten sonra yeniden emeklilik talebinde bulunmaktır. Yeniden talepte bulunduğunuzda, son 7 yıl içinde en fazla memur olarak çalıştığınızdan, 'memur' statüsünden emekli edileceksiniz. Tekrar SSK maaşınıza döndürülüp Emekli Sandığı keseneklerinizi almanız, 2829 Sayılı Kanun gereği mümkün değildir.

Tarım Bağ-Kur'dan ne zaman emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey, ben 01.02.1955 doğumluyum ve 01.05.1987 tarihinden beri tarım Bağ-Kur'lusuyum. Ne zaman emekli olabilirim? 1975-1976 yıllarında 20 ay askerlik yaptım. Bunu borçlanabilir miyim? Geçen ay beyin ameliyatı oldum, eğer %40 iş göremez raporu alırsam emekliliğime etki eder mi? İsimsiz

Cevap: Değerli okurum, askerliğinizi borçlanmanız durumunda 25 yılı doldurmuş olacağınızdan, borçlanma akabinde hemen emekli olabilirsiniz. %40 özürlü raporu almanız durumunda askerliği borçlanmadan da emekli olabilirsiniz. Fakat imkânınız varsa askerlik borçlanmasıyla emekli olmanız sizin için daha kolay ve daha kısa bir yoldur.

 

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 02.09.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM