BASINDAN YAZILAR
Şirket ortakları nereden sigortalı olacak? / Şerif Akçan - MuhasebeTR

Şirket ortakları nereden sigortalı olacak? / Şerif Akçan

Mehmet F.
İlk defa 25.03.1996 tarihinde bir limitet şirkette sigortalı olarak işe başladım. Daha sonra 2004 yılında çalıştığım şirkete ortak oldum ama Bağ-Kur’a kayıt yaptırmadım ve sigortalılığım devam etti. 30.05.2009 tarihinde ortağı olduğum şirketten sigortalı çıkışım yapıldı. 01.06.2009 tarihinde bir başka şirkette sigortalı oldum. Muhasebecim bana arada bir gün boşluk olduğu için Bağ-Kur’lu olmam gerektiğini söyledi. Acaba söyledikleri doğru mu, ne yapmalıyım?

CEVAP: Sevgili okurlarım. Bilindiği gibi Türk sosyal güvenlik sistemi çifte sigortalılığa yer vermemiştir. Bu sebeple sigortalılar birden fazla nitelikte çalışmaya başlamışsa, yani hem şirket ortağı olup hem de bir başka işyerinde hizmet akdine tabi çalışırsa geçerli olan önce başlayan sigortalılıktır. Sizin de belirttiğiniz gibi önce 4/1-a sigortalılığınız (eski adıyla SSK sigortalılığı) önce başladığı için daha sonra şirkete ortak olmanız bu durumu değiştirmemiştir. Ne zaman ki 4/1-a sigortalılığınız sona erer o zaman 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılığınız devreye girer.

Sigortalılıkta kesinti hali nedir?
Öncelikle kesinti halinin ne olduğunu belirtmemiz lazım. Eskiden beri uygula-nageldiği üzere, SGK kesinti halini işyerinden ayrılmak olarak kabul etmiştir.
Bunun dışında kalan ay içinde hastalık sebebiyle 30 günden az çalışma, işten çıkıldığı günü takip eden günde aynı ya da bir başka işyerinde yeniden çalışmaya başlama veyahut işten çıkıldığı tarihi takip eden günün hafta sonu ve resmi tatil gününe rastlaması ve tatili takip eden günde işçinin aynı ya da bir başka işyerinde çalışmaya başlaması kesinti hali olarak değerlendirilmemiştir.
Bir örnek vermemiz gerekirse; ay içinde 10 gün istirahat alan kişi aynı ay 20 gün sigortalı bildirilmişse bu kesinti değildir. Yine 31 Mart tarihinde işten çıkan 1 Nisan tarihinde işe başlamışsa bu durumda kesinti değildir.
30 Mayıs 2009 tarihinde işten çıkan kişi 1 Haziran 2009 tarihinde işe girse 31 Mayıs 2009 tarihinde işe girmediği için sigortalılığı kesintiye uğramış sayılmaz. Çünkü 31 Mayıs 2009 günü resmi tatil olan Pazar gününe rastlamaktadır. Kaldı ki, bu tarih tatil gününe rastlamamış olsa bile Mayıs ayında adınıza 30 gün prim yatırıldığı için ayın 31’inde çalışmadığınız için kesintiye uğrama hali olarak değerlendirilmez. Çünkü o gün çalışmış olsaydınız bile adınıza ödenecek prim yine 30 gün olacaktı.

Şirket ortakları kendi şirketinde SSK’lı olamaz
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre 1 Ekim 2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde (eski Bağ-Kur’lu), kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden 4/1-a (SSK) sigortalısı olarak prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar geçerli olur.
Ancak bu kişilerin sigortalılıkları kesintiye uğramışsa bir daha asla 4/1-a sigortalısı olamazlar. Buna rağmen bu kişiler 4/1-a sigortalısı olarak bildirilse bile ileride bu sigortalığa ait primler 4/1-b sigortalığına aktarılır.
Okuyucumuz Mehmet Bey 30 Mayıs 2009 tarihinde ortak olduğu işyerinden ayrılması sebebiyle 31 Mayıs 2009 tarihinin hafta tatili olması dolayısıyla 1 Haziran 2009 tarihindeki 4/1-a sigortalılığı geçerli olur. Bu nedenle 4/1-b sigortalısı olmakla yükümlü tutulmaz.
Ancak Mehmet Bey arada kesinti olmasa bile bir daha kendi şirketinden 4/1-b sigortalısı olamaz. Çünkü 5510 sayılı Kanun kişileri ortağı olduğu şirketten 4/1-a sigortalısı olmasını yasaklamış, sadece yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden önce başlayan 4/1-a sigortalılıklarını kazanılmış hak olarak değerlendirdiği için geçerlilik tanımıştır.


Bağ-Kur borçluları için sona doğru
Daha önce de köşemizde açıkladığımız üzere, 5510 sayılı kanunun geçici 17. maddesi hükmüne göre 1 Ağustos tarihine kadar 30 Nisan 2008 tarihi öncesine 5 yıldan fazla prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının sigortalılıkları 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle sonlandırılacak, 1 Mayıs 2008 tarihi itibariyle yeniden sigortalılık başlatılacaktır.
Sigortalılığı sonlandırılanlar ilerleyen dönemde ancak sonlandırılan tüm süreye ait primleri ödemek suretiyle hizmetlerini canlandırabilecek, kısmi ödemede bulunamayacaklardır.
Ancak belirli bir süre 4/1-b sigortalı hizmetlerine ihtiyaç duyan sigortalıların 31 Temmuz tarihine kadar ihtiyaçlarını karşılayan süreler için prim ödeyebilirler.
Örneğin; 30 Nisan 2008 öncesine ait 10 yıl prim borcu olan 4/1-b sigortalısının 3 yıl hizmete ihtiyacı varsa 31 Temmuz tarihine kadar 3 yıla ait prim tutarını ödemesi halinde 3 yıl hizmete hak kazanabilecek, kalan 7 sene SGK tarafından borç sebebiyle silinecektir.
Şayet sigortalı 31 Temmuz 2009 tarihine kadar ödemede bulunmaz ise bu tarihten sonra ihtiyacı olan 3 seneye ait prim tutarlarını değil ancak 10 yıla ait prim tutarlarını ödemesi halinde hizmetleri canlanacaktır.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi | 26.07.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM