BASINDAN YAZILAR
Engellinin Üç Şıklı Emekliliği / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Engellinin Üç Şıklı Emekliliği / Şevket Tezel

24.04.1955 doğumluyum. 29.04.1975-16.02.1990 tarihleri arasında memur olarak görev yaptım. Daha sonra birkaç kazaya maruz kalmam sonucu Antalya Akdeniz Üniversitesi tarafından tarafıma 13.11.2007 tarihinde yüzde 62 göre vücut fonksiyon kaybına ilişkin olarak "Özürlü Sağlık Kurulu Raporu" verildi. 200-250 günlük SSK’lı çalışmam var ise de şu an çalışmıyorum. Belirttiğim bu şartlarda nasıl emekli olabilirim? Özürlü olarak kamuda veya özelde istihdam edilmek üzere nereye başvurmalıyım? Remzi KAPLAN

Sayın Okurum,

İçinde bulunduğumuz “Engelliler Haftası” münasebetiyle bugün de sizin şahsınızda diğer engelli yurttaşlarımıza da yol gösterelim istedik.

Vermiş olduğunuz bilgilere göre iki türlü emeklilik hakkınız olabilir. Bunlardan ilki bundan sonra hiç çalışmanız olmasa bile 61 yaşında 4/c sigortalılığından (Emekli Sandığı) emekliliğinizdir. Bundan sonra 200-250 günlük SSK’lı primlerinizi dahil toplam bin 260 günü bulmayan SSK’lı çalışmalarınız sonucunda bile bu haktan yararlanabilirsiniz.

Uygulayabileceğiniz ikinci yöntem ise 4/a sigortalısı (SSK) olarak bir işe girip 200-250 gün olarak belirttiğiniz süreyi bin 260 güne tamamlayarak yaklaşık üç yıl sonra emekli olabilirsiniz. Özürlü olarak emekliliğiniz de yaştan emekliliğiniz de aynı tarihte gerçekleşir. Çünkü her iki halde de son 3,5 yılı SSK’lılıkta (4/a sigortalılığında) geçirmek durumundasınız.

İş bulma amacıyla İş-Kur’a başvurmalısınız. Başvurunuzu bizzat da internet üzerinden de (www.iskur.gov.tr) yapabilirsiniz.

Kamu işyerlerinde özürlü olarak çalışmak için İş-Kur aracılığına, açılacak ve ÖSYM’ce düzenlenecek merkezi sınava girmek zorunda iseniz de özel sektörde iş bulmak için gerek İş-Kur aracılığıyla ve gerekse bizzat kendiniz iş bulup çalışabilirsiniz. Merkezi sınav kapsamında olan işgücü taleplerine başvurabilmek için sınava girmiş olmanız yeterlidir. İş-Kur, işgücü talebinin intikali üzerine başvuran adaylar içerisinde talep şartlarını taşıyan en yüksek puanlı adaydan başlamak üzere talep sayısının iki katına kadar adayın isim ve adreslerini içeren listeyi, ilgili kamu kurum ve kuruluşuna gönderir. Engelli çalıştıracak kurumlar da kendilerine gönderilen listelerin ulaşmasını izleyen 30 gün içinde sözlü sınav/mülakat yaparlar. Sözlü sınavlarda görevin özelliğine göre adayların mesleki bilgileri ile davranışları değerlendirilir ve ihtiyaç duyulması halinde bilgi ve becerileri ölçülerek karar verilir. Zihinsel ve ruhsal özürlü olanların önceliği vardır.

Engelli statüsünde emekliliği engellilere özgü vergi indirim hakkından faydalanarak elde edebileceğiniz gibi alacağınız en az yüzde 40 oranındaki sağlık raporunu SGK Sağlık Kuruluna onaylatarak da özürlü statüsünden emeklilik hakkına sahip olabilirsiniz.

Üçüncü şık olarak da bundan sonra en az bin 260 gün isteğe bağlı sigortalı olursanız 58 yaşında (24.04.2013’de) Bağ-Kur’lu olarak emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 16.05.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM