BASINDAN YAZILAR
IMF ile anlaşmaya engel: Vergiler / Kazım Yılmaz - MuhasebeTR

IMF ile anlaşmaya engel: Vergiler / Kazım Yılmaz

IMF'nin kabul edilmeyeceği söylenen 3 isteği nihayet açıklandı. Bunlardan biri Gelir İdaresi'nin özerk kuruma dönüştürülmesi. Özerklikle vergi idaresi siyasetten tamamen bağımsız duruma gelir.
Bu konu eskiden beri tartışılır. Gelir İdaresi'nin Maliye Bakanlığı bünyesinde kalmasına karşın, müsteşara bağlı olmaktan çıkarılıp ayrı bir müsteşarlık düzeyinde örgütlenmesinin nedeni de bu.
Karşı çıkma gerekçesi vergi denetimini tek başına bürokratlara bırakmamak. Vergi denetimi çok tartışılan bir konu. Bunda vergi kaçağının büyük olmasının da, denetim elemanlarının zaman zaman çok bariz hatalı raporlar yazmalarının da etkisi var.
Doğru olan etkili denetim yapabilmek. Ama keyfiliğe de yol açmamak. Bunun yolu denetim elemanlarının bağımsız olması, ama keyfi ya da bariz hatalı raporların sonuçlarından da bir şekilde sorumlu tutulmasıdır.
İkinci konu ise geçen gün de yazdığım 'nereden buldun' sorgulamasının getirilmesi. Bu konuda ne düşündüğümü tekrara gerek görmüyorum.

Anlaşma seçimden sonra
Üçüncü konu, belediyelerin giderlerini orada yaşayanların karşılaması. Bunun için Meclis'te bekleyen yasanın çıkarılması, merkezi bütçeden aktarılan paraların artırılmaması. Buna karşı çıkma nedeni de belediyelerin merkezi yönetimin yükünü alıyor olması. Yerinden yönetim demokrasiye daha uygun bir yönetim. Harcamaların orada yaşayanlar tarafından karşılanması ise yoksul yerlerin hep yoksul kalması gibi kabul edilmemesi gereken bir sonuca neden olur. Ama belediyelerin harcamalarının da çok disiplinli olduğu ve denetimlerin etkili olduğu söylenemez. Öyle olsa IMF de bu istekte pek ısrarlı olmaz.
Tartışılan konular daha çok siyasi yönleri öne çıkan konular. Bu da gösteriyor ki, seçimlerden sonra IMF ile anlaşma yapılacak ve bir miktar kredi gelecek.
Kasım 2008'de ekonomik krize 2 önlem önerdim. Bir kredi garanti fonu oluşturularak sanayi kuruluşlarının kredilerine devletin kefalet vermesi, önerim o zaman kabul edildi. Ama henüz yaşama geçirilmedi. Sanırım gerçekleşmesi için IMF'den para gelmesi gerekecek.
İkinci önerim ise, yine imalatçı firmalara düşük faizli kredi sağlanması, faiz farkının da devlet tarafından karşılanması idi. Bu önerimin kabul edildiği de Sanayi Bakanı tarafından yapılan açıklamadan anlaşıldı. Uygulanması için ise umarım IMF beklenmez.

(Kaynak: Takvim Gazetesi | 26.02.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM