BASINDAN YAZILAR
İlaç krizini SGK’nın bilişim alt yapısı çözdü! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İlaç krizini SGK’nın bilişim alt yapısı çözdü! / Sadettin Orhan

Günlerdir kamuoyunu meşgul eden konulardan birisi de SGK ile Türk Eczacıları Birliği'nin protokol anlaşmazlığı idi.

TEB, 2008 yılı sonunda süresi dolan ilaç alım ve ödeme protokolünü, 8-10 maddelik mesleki sorunlarının çözülmesi durumunda yeniden imzalayacağını, aksi halde masaya oturmayacağını bildirmişti. Kabul etmeliyiz ki TEB tarafından dile getirilen kimi talepler haklı ve makul taleplerdi.

Örneğin hastanelerdeki muayene sonucu hastadan tahsil edilmesi gereken katılım ücretinin, eczacılar tarafından tahsiline son verilmesi gibi. Uygulamaya göre örneğin özel hastanede muayene olan bir hasta, eczaneye ilaç almaya gidince ilaç fark ücretine ilaveten bir de 10 TL'lik katılım payı ile karşılaşıyordu. Bundan sonra ise, varılan anlaşma gereği, özel hastanelerin katılım payları eczanelerde değil, hastanelerde tahsil edilecek.

Ancak devlet, eğitimaraştırma ve üniversite hastaneleri için alınan 3 ila 6 TL'lik farklar yine eczanelerde tahsil edilmeye devam edilecek. Buna ilaveten ödemelerdeki iskontoların düşürülmesi ve eczacıların birinci basamak sağlık kuruluşu olarak kabul edilmesi gibi konularda da anlaşmaya varılmış oldu.

SGK’nın alt yapısı etkili oldu

Öte yandan sorunun çözüme kavuşturulması elbette TEB'in tüm taleplerinin kabulü ile olmadı. Şimdiye kadar internet üzerinden verdiği pek çok hizmetle e-devlet uygulamalarında da öncü olan SGK, sahip olduğu bilgi işlem alt yapısını ilaç krizi sürecinde pazarlık unsuru olarak kullandı.

TEB'in bir türlü masaya yanaşmayan tavrına karşı SGK, TEB'i devre dışı bırakarak her bir eczacıyla ayrı ayrı sözleşme imzalayacağını duyurdu. Bunun için Kurumun gerekli donanıma sahip olduğunu çok iyi bilen TEB, by-pas edilme endişesiyle son bir görüşme trafiğiyle protokolü imzaladı.

Yaşanan süreç bir kere daha gösterdi ki, özellikle içinde yaşadığımız internet çağında en önemli pazarlık gücünü bilgi ve bilgiyi işleme kapasitesi oluşturuyor. SGK'yı, bilgiyi toplama ve onu işleyerek yeniden toplumun hizmetine sunma kapasitesinden dolayı kutluyoruz.

Okur sorularına cevaplar...

Ne zaman emekli olurum?

Soru: Sadettin Bey merhaba. Ben 15.04.1955 doğumluyum. 1969-1971 arası ilk sigorta başlangıcım. 1974-1975 arası ikinci sigorta girişim. 1975- 1977 arası ise 18 ay askerlik yaptım ve borçlandım. 11.11.1986'da Bağ-Kur başlangıcı yaptım ve halen primlerimi ödüyorum. Bu bilgilere göre ne zaman emekli olurum? Durmuş Ciğerci

Cevap: Durmuş Bey, SSK hizmetiniz 122 gün olarak görünüyor. Askerlik borçlanmanızı da hesaba katarsak Bağ-Kur başlangıcınız yaklaşık 22 ay geriye giderek 1985 başı olur. Buna göre 25 yılı doldurduğunuz 2010 yılı başında yani bir yıl sonra emekli olursunuz.

Özürlü olarak emekli olabilir miyim?

Soru: Merhaba Saadettin Bey. Ben 1963 doğumluyum. İlk sigorta başlangıç yılım 1990 ve %45 özürlüyüm. Toplam SSK prim gün sayım 2201 gün. Sizden ricam bu bilgiler doğrultusunda malulen ne zaman emekli olabilirim? Malul kartı ile hangi sağlık kuruluşlarından faydalanabilirim? Malul maaşı alan kişi VGM'den de maaş alabilir mi? Mustafa

Cevap: Mustafa Bey, siz malulen değil, özür durumundan dolayı erken emekli olacaksınız. Bu ikisi şartları ve sonuçları açısında farklıdır. Verdiğiniz bilgiye göre SSK statüsü ile 3600 günü doldurduğunuzda emekli olacaksınız. Gerek şimdi, gerekse emekli olduktan sonra genel sağlık sigortalısı sayıldığınız için, SGK ile anlaşması olan tüm devlet, üniversite, vakıf ve özel hastanelerden yararlanabilirsiniz. Emekli aylığı alırken veya çalışırken Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden özürlü aylığı alma şansınız yok.

Çifte aylık alabilir miyim?

Soru: Sadettin Bey sürekli yazılarınızı takip etmekteyim. Ben bir 1989 Bulgaristan göçmeniyim. Size sormak istediğim bir soru var. Eşim Emekli Sandığı'na bağlı memurdu ve öldüğünde 5 yıl 3 ay hizmeti vardı. Eşimden yeni çıkan kanundan emekli maaşı bağlandı. Ben şu anda 4/c Memur olarak çalışmaktayım. Bulgaristan göçmeniyim, yurtdışı borçlanması yaparsam eşimin emeklisi kesilir mi? Ürküş MUTLU

Cevap: Değerli okurum, anlaşıldığı kadarıyla şu an eşinizden ölüm (dul) aylığı alıyorsunuz ve kendiniz yurtdışı borçlanma yapıp emekli olduğunuzda bu aylığın kesilip kesilmeyeceğini soruyorsunuz. Önemli bir kısmı 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre (madde 54), hem eşinizden dul aylığını hem kendi emeklilik aylığınızı bir arada alabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 22.01.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM