BASINDAN YAZILAR
Döviz kazandırıcı işlemlerde vergi, resim ve harç istisnası / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Döviz kazandırıcı işlemlerde vergi, resim ve harç istisnası / Veysi Seviğ

Damga Vergisi Yasası'nın ek 2'nci, Harçlar Yasası'nın ek 1'inci maddesi uyarınca döviz kazandırıcı faaliyetlere ilişkin işlemlerle ilgili olarak düzenlenen kâğıtlar Damga Vergisi'nden ve/veya harçlardan müstesna tutulmuştur.

Bu bağlamda yasal düzenleme gereği döviz kazandırıcı faaliyetlerin kısmen veya tamamen gerçekleştirilmemesi halinde, gerçekleşmeyen kısma ait alınmayan Damga Vergisi ve/veya harç; mükelleflerden Vergi usul Yasası hükümlerine göre ceza ve gecikme faizi ile birlikte alınmaktadır.

Konuya ilişkin olarak; Damga Vergisi ve/veya harç istisnası uygulanmak suretiyle işlem yapan kuruluşlar istisnaya konu işlemin mahiyeti ile alınmayan vergi ve harç tutarlarını, işlemin yapıldığı tarihi izleyen otuz gün içinde ilgililerin Gelir veya Kurumlar Vergisi bakımından bağlı bulundukları vergi dairesine bildirmekle yükümlüdürler.

Döviz kazandırıcı faaliyetin gerçekleşmediği tespit edildiği tarihi izleyen otuz gün içinde bu durumu vergi dairesine bildirmeyen kuruluşlar, Damga Vergisi ve/veya harç ile ceza ve gecikme faizinin ödenmesinden ilgililerle birlikte müteselsilen sorumludurlar.

Konuya ilişkin uygulamaya yönelik usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'na aittir.

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından yayımlanan "İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satışlar ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet faaliyetlerinde vergi, resim ve harç istisnası hakkındaki ihracat 2008/6 sayılı tebliğinin 4'üncü maddesi uyarınca aşağıda belirtilen işlemler vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmaktadır.

* İhracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretin finansmanında kullanılmak kaydıyla bankalar tarafından kullandırılan her türlü sevk öncesi ve sevk sonrası krediler. Türk Eximbank fon temini işlemleri, bu banka tarafından aracı bankalar vasıtasıyla kullandırılan krediler ve TCMB tarafından Türk Eximbank'a açılan kısa vadeli reeskont kredileri ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Mevzuat uyarınca ihracat taahhüdüne bağlı olarak kullandırılan altın kredileri ve firmaların sağladıkları prefinansmanlar ile bunların geri ödenmesi,

* Dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalat ve/veya yurtiçi alımlar ile ilgili işlemler ve bunların finansmanı amacıyla kullandırılan krediler,

* İhracat karşılığı yapılacak her türlü ödemeler, ihracat, ihracat sayılan satış ve teslimler, döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler ile transit ticaretle ilgili işlemler ve bu işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar;

Gider Vergisi Yasası ile ihdas edilen Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nden, Damga Vergisi'nden, Harçlar Vergisi Yasası uyarınca alınan harçlardan ve diğer yasalarda yer alan vergi, resim ve harçlar ile 12.9.1960 tarihli ve 80 sayılı yasaya göre alınan hal rüsumundan müstesna tutulmuştur.

Buna göre Damga Vergisi ve harç istisnasını uygulamak suretiyle işlem yapan noter, tapu, gümrük, ihaleyi yapan kurum ve kuruluşlar herhangi bir makam ve merciden muafiyete dair yazı talep etmeksizin Damga Vergisi ve harç istisnasını re'sen uygulamak zorundadırlar.

Ancak buna karşılık istisna kapsamında bulunup bulunmadığı hususunda duraksamaya düşülen konularda vergi dairesi başkanlıklarından görüş alınması söz konusu olabilmektedir.

Damga Vergisi ve harç istisnasını uygulayarak işlem yapan kuruluşlar ile iş yaptıran kamu kurum ve kuruluşları tarafından, bu işlere ilişkin olarak düzenlenen kâğıt ve yaptırılan işlemlerle ilgili olup, istisna uygulaması nedeniyle ilgililerine ödettirilmeyen veya ödeme sırasında tevkif edilmeyen damga vergileri ile alınmayan harca ilişkin olarak, işlemin yapıldığı veya vergiye konu kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen 30 gün içinde "Damga Vergisi ve Harç İstisnasından Yararlananlara Ait Bildirim" formunu doldurarak adına işlem yapılan ihracatçı veya yüklenici kuruluşların Gelir veya Kurumlar Vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bildirilecektir. Bu bildirime, döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili olarak düzenlenen vergi-resim harç istisnası belgesi ya da dahilde işleme için belgesinin bir örneği eklenecektir.

Gümrük, tapu ve notere gidilmeksizin ilgili kişi ve kuruluşlar arasında düzenlenen kâğıtlara ilişkin olup, istisna hükmü gereğince ödenmeyen Damga Vergisi tutarları, kâğıdın düzenlenmesini izleyen 30 gün içinde işlem yapan taraflarca aynı esaslar dahilinde ilgili vergi dairesine bildirilecektir.

Diğer yandan Dış Ticaret Müsteşarlığı ile TCMB tarafından da konuya ilişkin olarak ilgili vergi dairesine bildirim zorunluluğu vardır.

Dahilde işleme rejimi kapsamında yapılan ithalat ve/veya yurtiçi alımlar, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılabilmesi için vergi, resim ve harç istisnası belgesinin kullanılması zorunlu olup, bu belgeyi verme yetkisi Dış Ticaret Müsteşarlığı'na aittir.

"Vergi, resim, harç istisnası" belgesinin özelliği ve gerekliliği ayrı bir yazı konusu oluşturmaktadır.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 13.01.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM