BASINDAN YAZILAR
2009 yılında özel usulsüzlük cezaları / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

2009 yılında özel usulsüzlük cezaları / Veysi Seviğ

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 414. maddesinin üçüncü fıkrası hükmü gereği olarak söz konusu yasada yer alan maktu haller ile asgari ve azami miktarları belirlenmiş olan para ile ödenecek ceza miktarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak bu yasa uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanmaktadır.   Yasal düzenleme gereği olarak bu şekilde hesaplanan maktu had ve miktarların yüzde 5'ini aşmayan kesirler dikkate alınmamaktadır. Bakanlar kurulu bu suretle belirlenen had ve miktarları yarısına kadar artırmaya ve indirmeye, nispi hadleri ise iki katına kadar artırmaya veya yarısına kadar indirmeye veya tekrar yasal saviyesine getirmeye yetkili bulunmaktadır.

Vergi Usul Yasası'nın mükerrer 298. maddesinin (B) fıkrası hükmü gereği olarak "Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Kurumu'nun Üretici Fiyatları Genel Endeksi'nde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı'nca Resmi Gazete ile ilan edilir."

 

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 387 sayılı Vergi Usul Yasası Genel Tebliği ile yapılan açıklamadan da anlaşılacağı üzere "2008 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı yüzde 12'dir." (22 Kasım 2008 gün ve 27062 sayılı Resmi Gazete)

 

Söz konusu tebliğ ile açıklanan yeniden değerleme oranı dikkate alınarak yeniden belirlenen ve 01.01.2009 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygulanması öngörülen "Özel Usulsüzlükler ve Cezaları" aşağıda gösterilmiş bulunmaktadır.

Fatura ve benzeri evrak verilmemesi ve alınmaması ile diğer şekil ve usul hükümlerine uyulmaması hallerinde uygulanacak cezalar;

- Fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu verilmemesi, alınmaması hallerinde her bir belge için 160 TL. Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek toplam ceza miktarı 76.000 TL'yi aşamayacaktır.

- Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığı'nca düzenleme zorunluluğu getirilen belgelerin düzenlenmemesi, kullanılmaması veya bulundurulmaması hallerinde her bir tespit için 160 TL, her bir belge nevine ilişkin olarak her bir tespit için kesilecek toplam ceza miktarı 7600 TL, her bir belge nevine ilişkin bir takvim yılı içinde kesilecek ceza toplamı 76.000 TL'yi aşamayacaktır.

- Vergi Usul Yasası'nın 232. maddesinin birinci fıkrasının 1 ila 5 numaralı bendlerinde sayılanlar dışında kalan vergi mükellefi olmayan veyahut vergiden muaf esnaf konumunda bulunmayanlardan söz konusu belgeleri almayanlara bu ceza her bir tespitte 32 TL olarak kesilecektir.

- Maliye Bakanlığı tarafından tutulma ve günü gününe kayıt edilme mecburiyeti getirilen defterlerin bulundurulmaması, günü gününe kayıt yapılmaması, yetkililere ibraz edilmemesi ile levha bulundurma ve asma mecburiyetine uyulmaması halinde 160 TL,

- Belirlenen muhasebe standartlarına, tek düzen hesap planına ve mali tablolara ilişkin usul ve esaslar ile muhasebeye yönelik bilgisayar programlarının üretilmesine ilişkin kural ve standartlara uymayanlara 3.500 TL,

- Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzelkişilerce yapılacak işlemlerde kullanılma zorunluluğu getirilen vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara 190 TL,

- Belge basımı ile ilgili bildirim görevini tamamen veya kısmen yerine getirmeyen matbaa işletmecilerine 560 TL,

 

Belge basımı ile görevlendirilmiş matbaalar bulundukları il vergi dairesi başkanlığının gözetim ve denetiminde faaliyet göstermektedirler.

- 4358 sayılı yasa uyarınca vergi kimlik numarası kullanma zorunluluğu ve getirilen kuruluşlardan yaptıkları işlemlere ilişkin bildirimleri, belirlenen standartlarda ve zamanında yerine getirmeyenlere 760 TL,

- Vergi Usul Yasası'nın 127. maddesinin (d) bendi uyarınca Maliye Bakanlığı'nın özel işaretli görevlisinin ikazına rağmen durmayan aracın sahibi adına 350 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin para birimi olan Yeni Türk Lirası (YTL) ve Yeni Kuruş'ta (YKr) yer alan "Yeni" ibareleri 05.5.2007 tarihli ve 26513 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.01.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 2007/11.963 sayılı bakanlar kurulu kararı ile kaldırılmış olduğundan yukarıda özel usulsüzlük cezalarının yanına Türk Lirası'nın kısaltılmışı olan (TL) ibaresi konulmuştur.

Söz konusu cezalar yapılan tespitler sonucunda kesilebilmektedir. Kesilen cezalar için Vergi Usul Yasası'nın 377. maddesi uyarınca yargı yoluna başvurmak mümkündür.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 23.12.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM