BASINDAN YAZILAR
Doğum borçlanması işlemeli / Tahsin Sınav - MuhasebeTR

Doğum borçlanması işlemeli / Tahsin Sınav

Okuyucularımdan aldığım doğum borçlanması sorularına çözüm içeren cevaplar yazamıyorum. Çünkü SGK, bu konuda doğru bir yol haritasını henüz oluşturamadı. Yargı yolu aşınmadan ve emekler, havaya savrulmadan bir an önce doğum borçlanmasında da uygulanabilir bir yapı kurulmalıdır. Aşağıda incelediğimiz sorular da bu beklentiyi açıkça ortaya çıkarmaktadır.

Hülya KARABİBER (Muhasebe Yöneticisi): 30/ 03/1968 doğumluyum. 01/06/1984 SSK girişim var, toplam 3419 prim ödeme günüm bulunmakta. Bağ-kurdan da 300 günüm var. 15/09/2003 doğum yaptım. Borçlanma yaparak ne zaman emekli olabilirim? Saygılarımla.

C: Okuyucumuzun doğum borçlanması yapabilmesi için, yasal esas göre, işyerinde işçi olarak çalışırken analık sigortası yapısı içerisinde doğum için doktor raporuyla istirahata ayrılması ve doğum yaptıktan sonra toplam 2 yıla kadar sigortalı olarak çalışamaması ve halen de 4/a sigortalısı yani işçi olarak çalışması temel şartlarına uygun durumu varsa, iş mahkemesinde dava açarak doğum borçlanması imkânını oluşturabilir. Çünkü maalesef halen SGK yorumu, yukarıdaki şartlar bulunsa dahi doğum borçlanmasına geçit vermiyor. Kurumun bu yanlış uygulamayı düzelteceğini ve 01.10.2008 ve sonrası dönem doğumları için borçlanma yorumundan ayrılacağı düşüncesindeyim. Evvelce de yazdım. Sigortalıyı derde düşürmeden ve mahkemelik olmadan doğru bir zemin oluşturulmalı ve artık aktüeryal yönden de SGK fonlarını geliştireceği hesaplanan doğum borçlanmasının doğru bir tarzda işlerliğinin sağlanması şart olmuştur. 2009 yılına girmeden bu çözümü oluşturmuş olmalıyız.

Refik YEŞİL: Sayın Sınav, eşim, 10.09.1962 doğumludur. İlk sigorta başlangıç yılı, 02.10.1982'dir. 26.09.2002 yılından itibaren isteğe bağlı sigortalı olmuştur. Ve halen devam etmektedir. Toplam gün sayısı 2999 gündür. Mayıs 1985 yılında evlenmiş ve Haziran 1991 yılında doğum yapmıştır. Aşağıdaki sorularımızı cevaplandırır mısınız?

1. Eşim doğum borçlanmasından yararlanabilir mi? 2. 3600 gün üzerinden emekli olabilir mi? Olursa normal emekliliğe göre kaybı ne olur ve ne zaman olabilir? 3. Yeni Kanuna göre, sizce en doğru ne şekilde hareket etmeliyiz?

C: Okuyucumun eşi, belirtilen şartları itibariyle doğum borçlanması yapabilmesi için bir önceki cevapta açıkladığım şartları taşımalıdır, öncelikle. Ancak bilindiği üzere, bunlar da yeterli olmuyor. Yargı yolundan sonuç alabilmesi hakkında daha detay bilgi ve değerlendirme gerekli. Halen isteğe bağlı sigortalı olduğuna ve 2999 prim ödeme günü bulunduğuna göre, 3600 gün üzerinden emekli olabilecektir. Bunun için 600 günden biraz fazla prim ödemelidir. 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmuştur. 50 yaşını da 10.09.2012 tarihinde dolduracak. Bu tarih itibariyle değerlendirdiğimizde 58 yaşında kısmî yaşlılık aylığıyla emekliliğini SGK'dan isteyebilecektir. Bu verilere göre isteğe bağlı sigortaya 650 günü aşmayan bir süre daha devam edilmeli ve sonra yaş beklenmelidir. Veri şartlarda daha iyi bir çözüm yok.

O ERTUĞRUL: Tahsin bey, bir yakınım 30.12.1996 tarihinde 6 aylık hamileyken işyerinin kapanması sonucu işyerinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Hamile olduğu için de doğal olarak başka bir işe girmemiş ve nisan 1997'de doğum yapmıştır. Yapılan açıklamalara bakılırsa doğum borçlanmasından yararlanamayacak gibi görünüyor. Ancak kişinin iradesi dışı bir işyeri kapanışından dolayı işten çıkarılmış olması, aynı zamanda 6 aylık hamile oluşu ve işyerinin faal olmayışı kanuni itiraz yolunu açabilir mi? Yeni çıkan kanundan yararlanması için hangi yolu izlemek gerekir?

C: Okuyucumun yakını olan bayanın sosyal sigorta bilgileri yeterli değil. Ancak anlattığı şartlarda doğum borçlanması yapılabilmesi imkânının zorlanmasını ve yargı yoluna gidilmesini önermek bile mümkün değil. Doğum borçlanmasıyla ilgili olarak SGK'dan olumlu adımlar atmasını bekliyorum. Bu gelişmelerin takip edilmesini önermekle yetinmek durumundayım.

Sosyal Güvenlik Rehberi

Sosyal güvenlik reformuyla birlikte değişen uygulamalar hakkında SGK Başmüfettişi Resul KURT tarafından kaleme alınan ve TİEM Yayınları'ndan çıkan "Sosyal Güvenlik Reformu Rehberi" isimli kitapta ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Ve bunun yanında emeklilik, isteğe bağlı sigortalılık, doğum borçlanması, sigorta primine tabi olan ve olmayan ödemeler, yurtdışı borçlanması, 5510 sayılı Kanunun önemli Yönetmelik ve Tebliğleri, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, Genel Sağlık Sigortası Yönetmeliği, Sağlık Uygulama Tebliği, Alt İşveren Yönetmeliğinin de yer aldığı güncellenmiş ve genişletilmiş 2.baskı 910 sayfa 1.hamur kâğıda basılan Sosyal Güvenlik Reformu Rehberi adlı bu çalışmada öncelikle sosyal güvenlik reformuna ilişkin temel bilgiler verilmiştir. Kitapla ilgili ayrıntılı bilgi için TİEM yayıncılığın 0212-211 10 11 no'lu telefonunu arayabilir ya da kitabı kitabevlerinden satın alabilirsiniz.
 

(Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi | 24.11.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM