BASINDAN YAZILAR
Tefeciler, 'banka borcunuzu en ucuz biz kapatırız' vaadiyle esnaf avına çıktı - MuhasebeTR

Tefeciler, 'banka borcunuzu en ucuz biz kapatırız' vaadiyle esnaf avına çıktı

Siyasi ve ekonomik istikrarın sağlandığı, enflasyonun tek haneye düştüğü ve faizlerin gerilemeye başladığı 2002-2005 yıllarında ortadan kaybolan tefeciler iki yıldır yeniden belirmeye başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı verileri son yıllarda 'tefeci' sayısının arttığını gözler önüne seriyor.
 

Uzmanlar yaşanan bu artışın en önemli sebebi olarak 'ekonomik durgunluk ve siyasî belirsizliği' gösteriyor. Tefecilerin, zor durumdaki esnafı, 'Kredi kartı borcunuzu kapatıyoruz' veya 'Banka kredinizi en ucuz biz kapatırız' gibi vaatlerle ağına düşürmeye çalıştığı belirtiliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, her siyasî çalkantının öncelikle esnaf ve KOBİ'leri etkilediğine dikkat çekerek, "2006'nın ortasında yükselmeye başlayan siyasî tansiyon piyasaları tedirgin etti. 2002-2005 arasındaki olumlu havayı değiştiren bu süreç, piyasalardaki nakit akışını daralttı, çünkü insanların beklentileri değişmeye başlamıştı." diyor.

Palandöken, yine aynı dönemde bireysel tüketicilerin uzun vadeli kredilere yönelmesiyle ciddi anlamda borçlanmasının da piyasadaki kan kaybını artırdığının altını çiziyor. Marmara İş Hayatı Dernekleri Federasyonu (MARİFED) Başkanı Ahmet Ciğer ise birçok işletmenin, siyasî tansiyonun yükseldiği ve piyasaların tedirgin olduğu dönemlerde piyasadaki nakit akışı zayıfladığı için varlıklarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin 2006'dan itibaren ciddi anlamda banka kredisi kullanmaya başladığına dikkat çeken Ciğer, "İşletme sahipleri işlerin kısa bir sürede tekrar yoluna gireceğini düşünerek bankalara borçlanmaktan çekinmediler. Gerilim düşmeyince bankalara borçlarını ödeyebilmek için bu sefer de tefecilerin kapısına gitmeye başladılar." bilgisini veriyor.

Emniyet güçleri, krizin yaralarının sarılmaya başlandığı 2003'te 97 operasyon düzenledi ve 177 kişiyi gözaltına aldı. Faizlerin düşmeye başladığı 2004 yılı tefeciler açısından son derece kötü bir yıl oldu. Farklı tabelalar altında faaliyet gösteren birçok tefeci işyerini kapatırken, bu durum polis operasyonlarına da yansıdı. 2004'te sadece 76 tefecilik operasyonu gerçekleştirildi ve 177 kişi tutuklandı. 'Karaparanın efendileri' açısından verimsiz geçen bir diğer yıl da 2005 idi. Ekipler ihbarlar üzerine 76 operasyona imza attı ve 171 kişiyi gözaltına aldı.

Hafızalara 'Danıştay saldırısı'yla yerleşen 2006'dan itibaren tefeciler yeniden boy göstermeye başladı. Siyasî tansiyon ve hemen sonrasında oluşturulmak istenen siyasi belirsizlik ortamı, faiz hadlerinin yeniden yükselmesine sebep oldu. İhtiyaç sahiplerini yeniden tefecilere iten bu süreç 2007'de de sürdü. Mayıs ayındaki cumhurbaşkanı seçimleri öncesinde Genelkurmay Başkanlığı sitesinde yayımlanan e-muhtıra, zaten hassas olan Türk ekonominin çarklarının yavaşlamasına sebep olurken, alınan erken seçim kararı ciddi nakit sıkıntısı yaşayan esnafı yeniden 'karapara lordlarının' kapısına gönderdi.

Kapatma davası tefeciye yaradı

Siyasi gerilimden kaynaklanan belirsizlikten ötürü ticari hayatın giderek durgunlaşmaya başlaması ve küresel ekonomideki sorunlar tefecilerin yüzünü güldürdü. 2007 yılında polis güçleri 183 tefecilik operasyonu kapsamında 431 kişiyi gözaltına aldı. Sorunların bu yıl aşılacağını düşünen ve ümitlerini bu yıla bağlayan tüccar ve sanayiciler 2008'e de hüsranla başladı. Martın ikinci haftasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından iktidar partisi hakkında açılan kapatma davası ekonomiyi adeta felç etti. Faizlerin yükselmesine ve de başta konut olmak üzere birçok sektörün durma noktasına gelmesine sebep olan 'Kapatma Davası' tefecilerin işlerini artırdı. Emniyet kayıtlarına göre, Ocak-Ağustos 2008 döneminde 173 olay meydana gelirken, toplam 332 kişi de gözaltına alındı.

Hesapsız harcamalar tefecilerin ekmeğine yağ sürüyor

İş hayatının canlı olduğu merkezlerde faaliyet gösteren tefeciler polisin kararlı operasyonlarının etkisiyle bireysel tüketicilere yönelmeye başladı. Emniyet tarafından hazırlanan 2007 faaliyet raporunda bu duruma şu sözlerle dikkat çekiliyor: "Bankalar ve kredi veren diğer kurumların faiz oranlarını düşürmesi ve kredi kartlarının uzun vadeli taksitlendirmeyi mümkün kılması sonucu, insanların tüketim alışkanlıkları da değişmekte ve çok daha fazla insanımız borçlu hale gelmektedir. İyi planlanamayan harcamaların insanlarımızı borcu borçla kapatmaya yönelttiği, ödenemeyen krediler nedeniyle kredi sicillerinin bozulması sonucunda da tefecilere yönelimin arttığı değerlendirilmektedir."

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.09.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM