BASINDAN YAZILAR
Malulen Emeklilik - MuhasebeTR

Malulen Emeklilik

Eşim Ocak 1965 doğumlu olup, 14.09.1987 sigorta başlangıcı. 30.03.1988 tarihine kadar 169 gün prim ödemesi var. 01.02.2003 – 30.05.2003 tarihleri arasında 120 gün isteğe bağlı ödeme yapılmış olup, bununla birlikte 289 gün sigortası mevcuttur. 1991 ve 1997 yıllarında iki doğum yapmıştır. 2010 ve 2014 yıllarında kanser teşhisi dolayısıyla operasyon geçirmiştir. Bu hastalıklara ilişkin engellilik durumunun yüzde 60 ve üzerinde çıkması halinde, iki çocuğumuz için doğum borçlanması yapıp, 71 gün de sigortalı olarak prim ödediğinde 1.800 gün üzerinden emekli olabilir mi? Eğer olabilir ise nasıl bir yol izlenmesi gerekir (önce borçlanma mı yapmalıyız ya da sigortalı olarak 71 gün prim ödendikten sonra mı borçlanmalıyız vb. gibi)? S. E.

Malulen emeklilik için 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 prim gününün yanı sıra malul sayılmak gerekiyor. Malul sayılabilmek için de engellilik oranına değil, çalışma gücündeki kayıp oranına bakılıyor.

Malul sayılmak için aranan çalışma gücündeki kayıp oranı ile engellilik oranının tespit usulü birbirinden farklı. Engellilik oranı “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre belirlenirken, malullük ve çalışma gücü kaybı tespiti “Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği” hükümlerine göre yapılıyor. Bu bağlamda bireyin doku, organ ve/veya fonksiyon kaybından kaynaklı engellilik oranı ile aynı olguya bağlı çalışma gücü kayıp oranı farklı olabiliyor.

Malul sayılmak için, SGK'ca sevk edilecek hastane sağlık kurulunca düzenlenecek rapor ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğunun SGK Sağlık Kurulunca kabul edilmesi gerekiyor.

Hastaneye sevk işlemi için de 1.800 prim günü gerekiyor. 1.800 prim günü olmayanın sevk işlemi yapılmıyor.

Bu bağlamda eşinizin malulen emekli olabilmesi için doğum borçlanması da yaparak 1.800 prim gününü tamamlayıp sevk işlemi yaptırması, hastane sağlık kurulunca düzenlenecek rapor ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az yüzde 60'ını kaybedilmiş olduğunun SGK Sağlık Kurulunca kabul edilmesi gerekiyor.

Borçlanma için karar verdiğinizde önce 4/a kapsamında sigortasını başlatıp, sonra borçlanma başvurusunda bulunmanızda yarar var.

Borçlanma primi hesabında başvuru tarihi esas alınır

Yılbaşından sonra asgari ücret artacak. Borçlanma dilekçesini 31.12.2022'de verip, SGK'nın borç tebliğ tarihinden itibaren bir ay ödeme süresi olduğuna göre ödememizi Şubat 2023'e kadar öteleyebilir miyiz? Böylece 2022 fiyatı ile öderiz. Başvuru tarihi yerine tebliğ tarihi baz alınması doğru olur mu? Ali A.

Borçlanma primleri, borçlanma talep tarihinde geçerli olan asgari ücret ile asgari ücretin 7,5 katı arasında kalmak koşuluyla, borçlanacak kişinin belirleyeceği kazanç tutarı üzerinden hesaplanıyor. Hesaplanacak primlerin de borcun tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi koşuluyla borçlandırılan süreler sigortalılık sürelerine sayılıyor.

Prim borcunun hesaplanmasında başvuru tarihi yerine tebliğ tarihinde geçerli olan asgari ücretin esas alınması söz konusu olmaz.

Bu bağlamda, 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılacak borçlanma başvurularında, borçlanma primleri 2022 Aralık ayında geçerli olan asgari ücret tutarı esas alınarak hesaplanır. Ödeme ise borcun SGK tarafından tebliğ edileceği tarihten itibaren bir ay içinde yapılabilir. Borç tebliği en erken 2023 Ocak ayı içinde yapılabileceğinden, ödeme de 2023 Şubat ayına sarkar.

(Kaynak: Sezgin Özcan / Sözcü Gazetesi | 25.10.2022)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM