BASINDAN YAZILAR
Torba Kanun Taslağında Vergiye İlişkin Bazı Önemli Düzenlemeler - MuhasebeTR

Torba Kanun Taslağında Vergiye İlişkin Bazı Önemli Düzenlemeler

Geçtiğimiz cuma günü TBMM’ye sevk edilen torba kanunda vergiye ilişkin önemli düzenlemeler yer alıyor. Uzunca bir süredir birçok bakanlığı ve kanunu ilgilendiren değişikliklerin ‘torba kanun’ tanımlaması ile TBMM’ye sevk edilerek kanunlaştırılması bir gelenek haline geldi. Torba kanunlar ile yapılan düzenlemeler, yasal düzenlemeyi müteakiben ilgili kanunlarda yer aldığından ve gerek ilgili bakanlıkların ve gerekse Gelir İdaresi’nin internet sitesinde yer alan mevzuat bölümünden rahatlıkla ulaşılabildiğinden, artık bu şekilde kanunlaştırılmasının bir sıkıntısı olmadığını söyleyebiliriz.
 
Son kanun taslağında yer alan vergiye ilişkin bazı düzenlemelerin altını çizmeye çalışacak olursak:
 
YEMEK GİDERİ NAKDEN ÇALIŞANIN BORDROSUNA DAHİL EDİLEREK NAKDEN ÖDENEBİLECEK
 
Konuya ilişkin bu köşede, günümüz koşullarında sadece yemek kartı verilmesi suretiyle yapılan işlemlere istisna tanınmasının demode kaldığı, belirlenen tutarın nakden ödenebilmesinin de vergi ve sigorta primi istisnası bakımından bir sorun doğurmayacağı dile getirilmişti. Bu konunun yasal zemine kavuşturularak çözüme kavuşturulması, bizce de yerinde bir düzenleme olacak.
 
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ YARDIMI
 
Kanun teklifi ile 2023 yılı haziran sonuna kadar çalışanlara aylık 1.000 TL’ye kadar verilecek elektrik ve doğalgaz desteği, vergi ve sigorta primi matrahına dahil edilmeyecek. Daha açık deyimiyle işverenlerin çalışanlarına bu şekilde destek vermeleri halinde personel maliyetleri içerisinde gider yazılabilecek bu tutarlar üzerinden gelir vergisi kesintisi yapılmayacak, sigorta primi hesaplanmayacak.
 
2 BİN TL’YE KADAR OLAN İCRADAKİ ALACAKLAR SİLİNEBİLECEK
 
Düzenleme TBMM’ye ulaşmadan önce de kamuoyuna mal olan ve geniş yankı uyandıran bu düzenlemenin kanun taslağındaki hali özetle şu şekilde olacak. Vergi mükellefleri, gerçek kişilerden olan ve icra masrafları dahil toplam tutarı 2 bin TL ve altındaki alacaklarını değersiz alacak yazmak suretiyle kayıtlarından çıkarabilecekler. Burada önemli olan icraya verilmiş ve daha önce zaten şüpheli alacak yazılmış bu tutarların dileyen işletmelerce kayıtlarından tamamen çıkarılmasına imkan veriliyor olması. Bunu yapmak demek, daha önce şüpheli alacak yazılmış olan KDV tutarlarının gelire aktarılması ve doğrudan indirim KDV olarak ödenecek KDV’den indirilebilmesidir. Ferileri dahil dosya bazında bu tutara bakılacak. Bu tutarın hesaplanmasında esas olacak tarih 15 Ağustos 2022 olarak belirlenmiştir.
 
Telekominikasyon şirketlerine ödeyecekleri kamu paylarından düşülmesi kaydıyla vazgeçilen alacak tutarının yüzde 18’i kadar bir tutarı hesaplanan kamu paylarından mahsup etmelerine imkan veriliyor. Doğal olarak bu şirketlerin doğrudan mahsup ettikleri bu tutarları gelir yazmaları gerekecek. Bilgi Teknolojileri Kanunu kapsamında BTK tarafından görevlendirilen kuruluşlar işin ödenecek evrensel katkı payından aynı esaslara göre mahsup edilebilecek tutar, alacak tutarının yüzde 1’i olarak belirlenmiştir.
 
Vazgeçilen alacak nedeniyle borçlu olanların vergi mükelleflerinden avukatlık ücreti masraf vs. herhangi bir bedel talep edemeyeceklerini belirleyen düzenleme de madde metninde yer alıyor. Bu düzenleme ile esas olarak çok sayıda küçük icra dosyasının temizlenmesi ve bir diğer yönden de vatandaşlara kolaylık ve borçtan kurtulma imkanı sağlanması amaçlandığından, mükelleflerin bu düzenlemeye uygun olarak alacaklarından vazgeçmelerini sağlamak üzere böyle bir güvence verilmesi gerekliliği de düşünülmüştür. İstisnai olarak haksız bir şekilde talep edilmiş olan ve icradaki dosyalarda borçlu görünen tarafa da ‘artık borcun kalmadı, sen de başka bir talepte bulunma’ deniliyor. Bu şekilde genel düzenlemelerin sıhhatli işleyebilmesi bakımından bizce de düzenleme yerinde olmuştur.
 
Kanun taslağında yer alan diğer bazı önemli düzenlemelere gelecek yazılarımızda değinmeye çalışacağız.

(Kaynak: Osman Arioglu / İto Haber | 17.10.2022)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM