BASINDAN YAZILAR
Askerlik Borçlanması EYT’li Olmayı Sağlar Mı?v - MuhasebeTR

Askerlik Borçlanması EYT’li Olmayı Sağlar Mı?v

Ben ve benim gibi birçok işçi arkadaşımı ilgilendiren bir konu hakkında bilgi almak istiyoruz. 1999 Eylül ayından sonra 2001 Mart ayına kadar olan kısımda ilk defa sigorta girişi olan bizler, askerlik borçlanması yaptığımızda sigorta başlangıç tarihimizi öne çekebiliyoruz. Bilmediğimiz, bizler borçlanma yapınca EYT'li sayılıyor muyuz, yeni yapılacak düzenleme bizleri de kapsar mı?

Bir de askerlik borçlanmasını şimdi mi yapmalıyız yoksa yeni yapılacak düzenlemeden sonra mı yapalım? Meblağ büyük, bizler borçlanma için kredi çekeceğiz. Şu an ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizleri bilgilendirirseniz çok seviniriz. Kadir Akata

EYT'liler için öngörülecek emeklilik koşulları konusunda kamu tarafından net bir bilgi paylaşımı yok. En son Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından, “EYT ile ilgili tek bir formül üzerinde çalışıldığı, teknik çalışmaların tamamlandığı, tek tip bir düzenleme olacağı ve Aralık ayında TBMM'ye sunulacağı” açıklandı. Tek tip düzenlemenin içeriği kamuoyuyla paylaşılmadığı gibi ipucu da verilmedi. Konu kulis haberleri üzerinden tartışılıyor.

Bu nedenle sorunuza net bir yanıt vermek mümkün değil. Yasa teklifi ortaya çıktığında sağlıklı bir değerlendirme yapmak mümkün olabilecek. Ancak sigortalılık süresi, sigortalının malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarih ile aylık bağlanması için yazılı istekte bulunduğu tarih arasında geçen süre olarak dikkate alınmaktadır.

Borçlanmalar, sigortalılık süresinin başlangıcını etkileyen faktörlerden biridir. 5510 sayılı SSGSS Kanunu'nun 41. maddesine göre yapılacak borçlanmalarda, borçlandırılan sürenin kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreye ait olması halinde sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye gidilmek suretiyle tespit edilmektedir.

Bu bağlamda, askerlik ya da kanunda sayılan diğer borçlanmalar yoluyla da olsa sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesine gelenlerin EYT kapsamında kabul edilmesi gerekir diye değerlendiriyorum. Aksi halde düzenleme, yeni mağduriyetler doğuracak ve Anayasa'ya uygunluğu açısından tartışmalı hale gelecektir.

Borçlanma için acele etmeyip, EYT'liler için öngörülecek formülün ortaya çıkmasını bekleyebilirsiniz. Nasıl olsa en geç yasa teklifi Meclis'e sunulduğunda içerik hakkında bilgi sahibi olmak mümkün olacaktır.

Kızım iki doğum borçlanması yapabilir mi?

11.02.1994 doğumlu kızım daha evvel sigortalı çalışıyordu. Evlendi, şimdi çalışmıyor. 27.04.2020 ve 05.05.2021 tarihlerinde iki doğum yaptı. Kızımın iki doğum borçlanması yapması mümkün mü? Borçlanma tutarı ne kadar çıkar? Celal Yetiş

Doğum borçlanması, en fazla üç çocuk için, çocuklarının yaşaması şartıyla, her doğum için doğum tarihinden itibaren iki yıl içinde kalan prim ödenmemiş süreler için yapılabiliyor. Çocukların doğum tarihleri arasında iki yıldan az süre olması halinde, iki doğum arasındaki süreler borçlanılabiliyor.

Bu bağlamda kızınız ilk çocuk için 368 gün, ikinci çocuğun doğum tarihinden itibaren henüz iki yıl (720 gün) geçmediğinden 10.10.2022 tarihi itibarıyla 515 gün olmak üzere toplam 883 gün borçlanabilir. 05.05.2023 tarihinden sonra, 10.10.2022-05.05.2023 tarihleri arasındaki çalışmadığı günleri de borçlanması mümkün olur.

Borçlanılacak her bir gün için başvuru tarihindeki günlük asgari ücretin yüzde 32'si kadar (bugün için 69 TL) prim ödersiniz. Borçlanmayı defaten yapabileceğiniz gibi parça parça da yapabilirsiniz.

(Kaynak: Sezgin Özcan / Sözcü Gazetesi | 10.10.2022)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM