BASINDAN YAZILAR
Yeni Dönemde İşverenler İşyeri Bildirgelerini Hangi Esaslara Göre Düzenleyecekler? 4 / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yeni Dönemde İşverenler İşyeri Bildirgelerini Hangi Esaslara Göre Düzenleyecekler? 4 / Şevket Tezel

Şehit ve Malûl Çocuklarının Eğitim Yardımı İçin Başvuru Süresi Başladı

 

Hazineden tahsil edilmek üzere Emekli Sandığı’nca;

 


  • Şehit ve harp malûllerinin dul ve yetimleri ile,
  • Barışta, olağanüstü yönetim usullerinin uygulandığı haller ile talim, tatbikat veya manevra sırasında görevin veya çeşitli harp silah ve araçlarının neden ve etkisiyle vazife malûlü sayılan Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ile askeri harekâtı gerektiren iç tedip hareketleri veya güvenlik veya asayişin sağlanmasında Silahlı Kuvvetlerle birlikte veya ayrı olarak görevlendirilenlerden bu görevlerin çeşitli sebep ve etkileriyle vazife malûlü sayılan veya ölen jandarma ve emniyet mensupları ile sivil görevlilerinin dul ve yetimlerine,

40 bin göstergenin ödemenin yapılması gereken yılın ilk dönemindeki Devlet memuru aylıklarına uygulanacak katsayı (0,049486) ile çarpımı üzerinden; bunlar bir kişi ise tamamı, birden fazla ise eşit olarak paylaştırılmak suretiyle ve sosyal güvenlik kanunlarına göre dul ve yetim aylığı aldıkları sürece ek ödeme yapılıyor.

Malûlün ölümü durumunda son yıldaki pay tutarının beş katı, bir defaya mahsus olmak koşuluyla kendisinden dul ve yetim aylığı bağlanacaklara eşit miktarda paylaştırılmak suretiyle yardım olarak ödeniyor.

Hak sahiplerine, yukarıda yazılı durumlar sebebiyle, sosyal güvenlik kurumlarınca aylık bağlanmasına esas olan tarihten geçerli olmak üzere başvuru tarihini izleyen yılın en geç ilk üç ayı içinde T.C. Emekli Sandığı tarafından ek ödeme yapılıyor. Yani önce sosyal güvenlik kurumundan dul - yetim aylığının bağlanmış olması, sonra da yazılı başvuru gerekiyor.

 

 

Şehit, Harp Malûlü ve (Ölen)Vazife Malûllerinin Okuyan Yetimlerine Eğitim Yardımı

 

İşte bu şehit ve (Ölen) vazife malûllerinin çocuklarına ilgili sosyal güvenlik kurumundan aylık da alıyorlarsa ayrıca eğitim yardımı da veriliyor. İlköğretim öğrencileri için (1250), lise öğrencileri için (1875) ve yüksek öğrenim öğrencileri için (2500) gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar her ay eğitim ve öğretim yardımı yapılması için yazılı başvuru gerektiğini belirtelim.

     Bu yardımlar 1 Eylül-31 Aralık tarihleri arasında yılda bir kez olmak üzere ve ilgili eğitim öğretim yılında öğrenci olduklarını gösterir belge ile başvuranlara, talepte bulunduğu yılın Eylül ayında geçerli olan memur aylık katsayısına göre (0,05145) hesap edilerek başvurularını izleyen ay içinde toptan ödeniyor.

2008-2009 eğitim - öğretim sezonu için bu kapsamda olan şehit ve malullerin yetim çocuklarından 2008 yılı sonuna kadar ilgili öğretim yılında öğrenci olduklarına ilişkin olarak okullarından alacakları belge ile başvuru yapanlardan;

 

İlköğretim öğrencisi olanlarına yıllık           :    771,72 YTL,

 

Lise öğrencisi olanlarına yıllık                     : 1.157,64 YTL,

Yüksek öğrenim öğrencisi olanlarına yıllık : 1.543,56 YTL  toptan ödenecek.

 

Ek ödeme gibi, yapılacak bu ödemeler de vergi ve kesintiye tabi olmaksızın ödenecek.

 

Okur Sorularına Kısa Cevaplar

Yılmaz EREN/ANKARA – 03.08.1962 doğumlu, 18.01.1984 sigortalılık girişli, ilk sigortalılıktan önce yerine getirdiği 18 aylık askerliğini borçlanmış 8 bin 302 SSK prim gününe sahip bir sigortalı olarak 47 yaşınızı dolduracağınız 03.08.2009 tarihinde SSK’dan emekli olabilirsiniz.

 

Bahar CENGİZ/İZMİR – 01.01.1987 – 31.12.1995 tarihleri arasında özel sektörde çalışanlar da KEY hakkına sahip bulunuyor. Ancak evli çalışanlardan bu süre içinde yalnızca aile reisleri için KEY ödeme zorunluluğu bulunuyordu. Bu paralar kişilerden kesilmedi. Çalışanlar için işverenleri tarafından yatırılması gerekiyordu. Çalışma sürenize göre eksik olduğunu düşünüyorsanız o dönemde çalıştığınız işyerlerinin bulunduğu yerdeki SGK birimlerine itiraz etmeniz gerekiyor.

 

 

İŞVERENLER İÇİN ÇALIŞMA HAYATI

 

Yeni Dönemde İşverenler İşyeri Bildirgelerini Hangi Esaslara Göre Düzenleyecekler? (4)

 

 Yurtdışında İşçi Çalıştıranların İşyeri Bildirgesi

 

Yurt dışında yapacakları işi, yeni tescil edecekleri işyeri dosyasından bildirilecek sigortalılarca gerçekleştirecek olan işverenler, işletme merkezlerinin bağlı olduğu SGK birimine işyeri dosyası tescil ettirerek, sosyal sigorta yükümlülüklerini bu dosyadan gerçekleştirecekler. İşyeri bildirgesi ekine, işyeri bildirgesi için gerekli belgelerden ayrı olarak, işin alındığını belgeleyen sözleşme örneği ile ilgili ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği yazısı veya Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenecek belgenin de eklenmesi gerekiyor.

 

 

Kamu İşverenleriyle İlgili İşyeri Bildirgeleri

 

Bugüne kadar memur veya 399 sayılı KHK’ye tabi sözleşmeli personel çalıştıran kamu kurumları da 24.10.2008 tarihine kadar işyeri bildirgesi verecekler. 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girmeden önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre iştirakçi çalıştıran ve 1 Ekim 2008 tarihinden sonra da 4/c kapsamında sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya devam eden kamu idareleri 24 Ekim 2008 tarihine kadar işyeri bildirgesini vermemeleri halinde asgarî ücretin üç katı tutarında idari para cezası vermek zorunda kalacaklar.

Maaş ödemeleri Maliye Bakanlığına bağlı saymanlıklarca yapılan 4/c sigortalılarını çalıştıran kamu idarelerinden saymanlığı değişenler de değişiklik tarihini takip eden on gün içinde yazılı olarak bildirilecek.

       Kamu idaresinin başka bir kamu idaresine devri veya birleşmesi hâlinde, devir alan veya birleşen kamu idaresince dayanağı bilgi ve belgelerle birlikte durum, devir veya birleşme tarihini takip eden on gün içinde SGK’ya yazılı olarak bildirilecek.

İki veya daha fazla kamu idaresinin yeni bir kamu idaresi adı altında birleşmesi durumunda yeni kurulan kurumca, birleşme tarihini takip eden on gün içinde işyeri bildirgesi verilerek birleşmeye ilişkin bilgi ve belgeler gönderilecek.

Kamu idarelerinin aynı il içindeki adres veya isim değişiklikleri, dayanağı bilgi ve belgeleriyle birlikte değişiklik tarihini takip eden on gün içinde SGK’ya bildirilecek.

Kamu idaresinin özelleştirilmek suretiyle satışının yapılması hâlinde, satışı yapılan kurum, durumu satış işleminin onaylandığı tarihi takip eden on gün içinde ilgili belgeleriyle birlikte SGK’ya bildirecek.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 05.09.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM