BASINDAN YAZILAR
Gözlükte ve lenste Katma Değer Vergisi niye artırıldı / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Gözlükte ve lenste Katma Değer Vergisi niye artırıldı / Veysi Seviğ

Bakanlar Kurulu'nun 2008/13902 sayılı kararı ile yüzde 1 oranında Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulması öngörülen listede yapılan değişiklikle bu listede yer alan işlemlere eklenti yapılmış, yüzde 8 oranında vergiye tabi işlemlerle ilgili (II) sayılı listeden "Kontakt lensler, optik camlar ile gözlük çerçeveler" çıkartılmıştır. (19.07.2008 gün ve 26941 sayılı Resmi Gazete)

Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı gereği olarak 20 Temmuz 2008 tarihinden itibaren konktakt lensler, optik camlar ve çerçeveler yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulmaktadır.

Daha önce 2007/13007 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla (II) sayılı listenin "B-Diğer Mal ve Hizmetler" bölümünün 22'nci sırasında "Tıbbi cihazlar Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Tıbbi Cihaz Yönetmeliği, Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Cihazlar Yönetmeliği ve Vücut Dışında Kullanılan Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği kapsamında tanımlar verilen ve doğrudan sağlık hizmetleri ile veterinerlikte kullanılan cihazlar, bunların aksam ve parçaları ile bunların kiralanması hizmetleri" şeklinde yer alan düzenleme ile söz konusu görme kolaylığı sağlayan cihazların teslimi yüzde sekiz oranında Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulurken, 2008/13902 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik sonucunda bu listede yer alan görme kolaylığı sağlayan araçlar gümrük tarife cetvelinde tanımlanmış olup, vücut dışında kullanılan (invitro) tıbbi tanı cihazları yönetmeliği kapsamında yer alan optik gözlükler ve kontakt lensler yüzde 8 oranında Katma Değer Vergisi uygulaması dışında bırakılmış, buna karşılık sadece kontakt lens solüsyonlarının yüzde sekiz oranında Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulması öngörülmüştür.

Yapılan bu değişiklik sonucunda 2008/13902 sayılı kararnamenin getirdiği değişiklik ile vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları yönetmeliği kapsamında yer alan ürünlerin tamamına teslim aşamasında yüzde 8 oranında Katma Değer Vergisi uygulanırken, optik gözlük cam ve çerçeveleri ile kontakt lenslerin indirim kapsamı dışında bırakılmış olması, buna karşılık kontakt lens solüsyonlarının indirimli Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulması uygulamacılar açısından ayrı bir duraksama konusu olmuştur.

Bilindiği üzere ülke halkımızın önemli bir bölümü görme açısından belli bir yaştan sonra sorunlu hale gelmekte, bu bağlamda da yaygın bir biçimde gözlük kullanmaktadır. Bu bağlamda da lens kullanımı da ülkemizde giderek yaygınlaşmaktadır.

Kontakt lens solüsyonlarının indirimli oranlı Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulması buna karşılık lensin yüzde 18 oranında Katma Değer Vergisi'ne tabi tutulmaya başlanmasındaki neden bir türlü anlaşılamamaktadır.

Ayrıca söz konusu uygulamanın konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararının Resmi Gazete'de yayımını izleyen günden başlatılmasının daha açıkçası aceleye getirilmiş olması ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmıştır.

Vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları yönetmeliği kapsamında yer alan, istatistik pozisyonlarına bölünmüş Türk Gümrük Tarife cetvelinin 90.03 pozisyonlarında yer alan optik gözlük çerçevesi, 90 01 50 41 00 00 pozisyonunda yer alan optik gözlük camı, 90 01 40 41 00 00 pozisyonunda yer alan mineral numaralı gözlük camının ve 90 01 30 00 00 pozisyonunda yer alan kontakt lensin yönetmelik kapsamında bulunan diğer ürünlerden ayrılarak Katma Değer Vergisi uygulaması açısından (II) sayılı listeden çıkartılması sağlık hizmeti alan, başta gözlük ve lens kullanmak zorunda olanların tümünü, sosyal güvenlik kurumlarını ve mensuplarını mağdur edecektir.

Kanımızca yapılan bu düzenleme bariz bir dikkatsizlikten kaynaklanmaktadır. Ancak uygulamanın bu şekilde sürdürülmesi halinde görme zorluğu çekenler tam anlamı ile mağdur duruma düşmüşlerdir.

Yapılan bu düzenleme ile vücut dışında kullanılan tıbbi tanı cihazları yönetmeliği kapsamında yer alan diğer ürünlerden farklı bir uygulamaya tabi tutularak Katma Değer Vergisi açısından indirimli oran uygulaması kapsamı dışına çıkartılması ister istemez Sosyal Güvenlik Kurumlarınca veyahut da işyerleri tarafından görme zorluğu çekenlere konuya ilişkin yapılacak olan ödemeleri de olumsuz etkileyecektir.

Görme sorunu olanların bu bağlamda kendileri tarafından alınacak olan gözlük ve çerçeve ile kontakt lens fiyatları yapılan bu düzenleme ile yüzde 10 oranındaki Katma Değer Vergisi farkından dolayı artacak, bu artış ister istemez gözlük kullananları maddi olarak olumsuz etkileyecektir.

Gözlük ve lens alımlarında uygulanması öngörülen Katma Değer Vergisi oranının yüzde 8'den 18'e çıkartılması ile vergi idaresinin Katma Değer Vergisi hasılatında belli bir artış beklemesi de söz konusu olamaz. Böyle bir durumda gereksiz yere yapılan bu artışın ülkemizdeki görme zorluğu çekenlerin mevcut durumları dikkate alınarak en kısa zamanda eski orana indirilmesi beklenmektedir.

(Kaynak: Referans Gazetesi | 29.07.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM