BASINDAN YAZILAR
Emeklilik Dilekçesini Yıl Bitmeden Veren Kazanır - MuhasebeTR

Emeklilik Dilekçesini Yıl Bitmeden Veren Kazanır

Emekli aylığı hesaplamasında, emeklilik dilekçesinin verildiği tarih de çok önemli. Bu yıl büyüme ve enflasyon oranlarına bakıldığında emekliliğe hak kazananların dilekçelerini 31 Aralık’a kadar vermeleri avantaj sağlar.

Bir çalışanın emekli olabilmesi için yaş, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını sağlaması gerekir. Bu şartların sağlandığı gün emeklilik dilekçesi verilebilir. Emekli aylığının hesaplanmasında temel alınan kriterlere göre dilekçesinin verildiği tarih önem kazanır. Yılsonunda veya yılbaşında emeklilik dilekçesi verilmesi bağlanacak aylık miktarını değiştirir. Emekli aylığı en basit anlatımla ortalama aylık kazançla aylık bağlama oranının çarpımıyla hesaplanır. Ortalama aylık kazanç ve aylık bağlama oranını çarpımı sonucu bulunan emekli aylığı rakamı ocak-haziran döneminde emeklilik başvurusu yapılmışsa ocakta emekli aylıklarına yapılan zam oranı kadar zamlanarak bağlanır.

ARADA FARKLILIK VAR

Yani martta emekli olan kişiye o yılın ocak ayında emekli aylıklarına yapılan zam yansıtılır. Eğer kişi ağustosta başvuru yaparsa hem ocak, hem temmuz ayındaki zamlarla birlikte hesaplanan emekli aylığını alır. 31 Aralık 2020’ye kadar emeklilik dilekçesi veren kişilerin emekli aylıkları 2019 yılı güncelleme katsayısıyla hesaplanacak, daha sonra emekli aylıklarına yapılan zamlarla net tutara ulaşılacak. 1 Ocak 2021 ve sonrasında emekli dilekçesi veren kişilerin aylıkları ise 2020 yılı güncelleme katsayısıyla hesaplanacak. Dolayısıyla emekli dilekçesini yılsonuna kadar vermekle, yılbaşında vermek arasında güncelleme katsayısı bakımından farklılık doğacak.

BÜYÜME VERİSİ ÖNEMLİ

Büyümenin yüksek, enflasyonun düşük olduğu yıllarda emekli dilekçesinin yılbaşından sonra verilmesi daha doğru olacaktır. Bu sayede büyüme oranının yüksek olması güncelleme katsayısını artıracağı için yılbaşında dilekçe vermek avantajlı oluyor. Büyümenin düşük olduğu yıllarda ise yılbaşından önce yani aralıkta dilekçe verilmesi daha avantajlı oluyor. Büyüme düşük olduğunda güncelleme katsayısı düşük kalıyor, enflasyon da yüksek ise kaçırılan zam oranı yüksek oluyor ve aralıkta dilekçe vermek daha avantajlı hale geliyor.

MEMUR İÇİN FARK ETMİYOR

Memurlar için ise emekli dilekçesinin yılbaşı veya yılsonunda verilmesi emekli olunca alınacak maaş ve zam açısından bir şeyi değiştirmez. Memur emekli aylıklarının hesabında dikkate alınan kriterler farklı olduğu için memurlar için dilekçe verilme tarihi aylıkları önemli ölçüde değiştirmez.

3 ZAM BİRDEN ALIRSINIZ

2020 yılı ekonomik verilerine bakıldığında, büyüme yıllık olarak geçen yıldan düşük kalacak. Dolayısıyla 2019’un güncelleme katsayısı, 2020’ye göre daha avantajlı olacak. Emekli aylıklarına yapılacak zam oranı bakımından da yılbaşından önce dilekçe vermek avantajlı gözüküyor. Kasım ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 11 aylık enflasyon yüzde 13.1 oldu. Enflasyon oranının yüksek olması emekli aylıklarına yapılacak zammın da yüksek olmasını sağlayacağı için bu yıl dilekçenin yılbaşından önce verilmesi daha avantajlı olacaktır. Yılbaşından önce dilekçe veren kişiler 2019 yılı ocak ve temmuz zamlarıyla birlikte 2020 yılı ocak zammından da faydalanabilecek. Ocakta dilekçe verenler ise 2020 yılı güncelleme katsayısıyla primlerini güncelletecek ancak yalnızca ocak ayında yapılacak zamdan faydalanabilecek.  

(Kaynak: Okan Güray Bülbül / Akşam Gazetesi | 08.12.2020)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM